Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας δίνει πολιτικά εφόδια στον Καμμένο για τη μάχη στις εκλογές, μετράει νίκες ο αρχηγός των ΑΝΕΛ - Γιατί καρατόμησε τον Κοτζιά;

Ο Τσίπρας δίνει πολιτικά εφόδια στον Καμμένο για τη μάχη στις εκλογές, μετράει νίκες ο αρχηγός των ΑΝΕΛ - Γιατί καρατόμησε τον Κοτζιά;
Nικητής από την "ανταλλαγή πυρών" μεταξύ δύο κορυφαίων υπουργών για μυστικά κονδύλια αναδεικνύεται ο Πάνος Καμμένος
Συγκλονίζεται συθέμελα η κυβέρνηση η οποία όλα συγκλίνουν ότι αντιμετωπίζει την σοβαρότερη πολιτική κρίση από την αρχή της θητείας της. 
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό της είναι ραγδαίες μετά το θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης 16/10 που λειτούργησε ως καταλύτης στην απόφαση του Νίκου Κοτζιά να παραιτηθεί μία μέρα μετά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών καθώς δεν έλαβε τη στήριξη που ανέμενε από τον πρωθυπουργό.

Η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα πάντως, να στηρίξει, στη διαμάχη Κοτζιά - Καμμένου, τον κυβερνητικό του εταίρο δυσαρέστησε πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και κάποιους οι οποίοι δεν συμπαθούσαν τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών.
Ωστόσο, νικητής από την "ανταλλαγή πυρών" μεταξύ δύο κορυφαίων υπουργών για μυστικά κονδύλια αναδεικνύεται ο Πάνος Καμμένος ο οποίος, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές εξελίσσεται σε «εξολοθρευτή των Συριζαίων» καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που κερδίζει στα σημεία.
Παρά το σφυροκόπημα που δέχτηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από τον πρώην υπουργό Νίκο Φίλη και την πλειοψηφία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τορπίλες που εκτόξευσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βγήκε αλώβητος από τα «πυρά» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κερδίζει δύο στα δύο», υποστηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνοντας με νόημα ότι η σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον κυβερνητικό του εταίρο παραμένει άρρηκτη.
Και μάλιστα, όπως επισημαίνουν στη μάχη που δίνει με κάθε μέσο ο συγκυβερνήτης Καμμένος προκειμένου να εξασφαλίσει εκ νέου την είσοδό του στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, έχει αρωγό τον Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια στιγμή ξαναβγαίνουν από τα συρτάρια τα εκλογικά σενάρια με κοινοβουλευτικές πηγές να διερωτώνται πόσο θα κρατήσει η ηρεμία στην συγκυβέρνηση δεδομένου ότι είναι άγνωστα τα επόμενα βήματα που μελετούν οι πρωταγωνιστές της ενδοκυβερνητικής ίντριγκας.
Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν στα πηγαδάκια τόσο των κοινοβουλευτικών όσο και των πολιτικών παρατηρητών. Ωστόσο δύο είναι αυτά που κατέχουν τα σκήπτρα.
Το ένα σενάριο υιοθετεί την άποψη ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να έρθει στην ελληνική Βουλή και με αυτό το δεδομένο στο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος να έρθει η ρήξη με τον Πάνο Καμμένο.
Το άλλο σενάριο θέλει τον Αλέξη Τσίπρα, πάση θυσία να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Φεβρουάριο ή ακόμη και τον Μάιο και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο έχοντας συνοδοιπόρο τον υπουργό Άμυνας. Κάτι που εξηγεί και τη «θυσία» του Νίκου Κοτζιά.
Τα βλέμματα στρέφονται και στις επόμενες κινήσεις του Νίκου Κοτζιά και πολλοί στην κυβέρνηση αγωνιούν για τη στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα.
Θα φτάσει στα άκρα;
Θα ασκεί κριτική ακόμη και δριμεία στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ;
Θα μετατρέψει το «Πράττω» -  κίνηση της οποίας ηγείται και με αυτήν ήταν συνεργαζόμενος με τον ΣΥΡΙΖΑ -σε κόμμα και αν τυχόν το κάνει, θα παραμείνει στη συμπολίτευση ή θα περάσει στην αντιπολίτευση;
Διότι στο «Πράττω» εκτός από τον ίδιο μετέχουν επίσης ο Νίκος Τόσκας που είναι επίσης δυσαρεστημένος αφού πρόσφατα αποπέμφθηκε μετά την τραγωδία στο Μάτι καθώς και η βουλευτής Πειραιά Γεωργία Γεννιά η οποία είχε διαφωνήσει και υπέστη σκληρή κριτική από την Κουμουνδούρου για το θέμα της αναγνώρισης αλλαγής φύλου στους 16χρονους τρανσέξουαλ.
Η ίδια απείχε από την ψηφοφορία και κάποιοι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ τότε, είχαν σπεύσει να την χαρακτηρίσουν ότι διακατέχεται από ρατσιστικές αντιλήψεις.
Είναι κρίσιμα ερωτήματα δεδομένου ότι αν φύγουν οι τρεις βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να παραιτηθούν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα είναι οριακή στους 151 βουλευτές συμπεριλαμβανομένης και της υφυπουργού Κατερίνας Παπακώστα.
Κανείς όμως δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει ότι αν ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών φτάσει στα άκρα θα τον ακολουθήσουν και οι δύο ή έστω ο ένας από αυτούς.
Απάντησεις θα δώσει ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς τη Δευτέρα το βράδυ από το Ηράκλειο της Κρήτης όπου θα μιλήσει στο εμπορικό επιμελητήριο.
Ο πολιτικοί φίλοι του στην Κρήτη πάντως, προϊδεάζουν ότι η ομιλία του θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό.  Μια πρώτη σύσκεψη στο «Πράττω» θα έχουν σήμερα το μεσημέρι όπου και αναμένεται να δώσουν το στίγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης