Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Δεν είναι επαρκής η πρόοδος για το Brexit – Δεν υπάρχουν σχέδια για έκτακτη Σύνοδο

tags :
ΕΕ: Δεν είναι επαρκής η πρόοδος για το Brexit – Δεν υπάρχουν σχέδια για έκτακτη Σύνοδο
Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να παραμείνουν ενωμένοι όσον αφορά το Brexit
Στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει ακόμα αρκετή πρόοδος όσον αφορά το Brexit κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά το χθεσινό δείπνο εργασίας τους την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στο οποίο εξέτασαν την πρόοδο σχετικά με τους όρους αποχώρησης της Μ. Βρετανίας.
«Οι 27 ηγέτες καταγράφουν ότι, παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις, δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος.
Οι ηγέτες είναι έτοιμοι να συγκαλέσουν (έκτακτο) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αν και όταν οι διαπραγματευτές (της ΕΕ) αναφέρουν πως σημειώθηκε αποφασιστική πρόοδος.
Προς το παρόν, οι 27 δεν σχεδιάζουν να οργανώσουν μια έκτακτη Σύνοδο για το Brexit τον Νοέμβριο» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ήταν παρών στις συζητήσεις.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον επικεφαλής ευρωπαίο διαπραγματευτή M. Barnier και την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι όσον αφορά τη διαδικασία αποχώρησης του ΗΒ.
Οι ηγέτες κάλεσαν τον Barnier «να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να επιτευχθεί συμφωνία» για τους όρους του διαζυγίου της ΕΕ με τη Μ. Βρετανία.

May: Η Βρετανία είναι «ανοιχτή» στη μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για το Brexit, αν και δεν χρειάζεται

Την πρόθεση της να συζητήσει το ενδεχόμενο επέκτασης της μεταβατικής περιόδου για το Brexit εξέφρασε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, αν και θεωρεί ότι δεν χρειάζεται.
«Είμαι ξεκάθαρη ότι αναμένω πως η περίοδος εφαρμογής θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020» δήλωσε η May προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής και αναφερόμενη στη μεταβατική περίοδο για το Brexit.
«Το θέμα είναι ότι δεν χρειαστεί κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.

Υπέρ της παράτασης η Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο η Γαλλία να στηρίξει την προσφορά του διαπραγματευτή της ΕΕ για παράταση ενός έτους στη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.
"Εναπόκειται στον Γάλλο πρόεδρο να αποφασίσει εάν μια παράταση είναι προς το συμφέρον μας", δήλωσε ο Le Maire στον τηλεοπτικό σταθμό Public Senat, προσθέτοντας ότι η Γαλλία προχωρά στις απαραίτητες προετοιμασίες για το σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας.
"Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έως το τελευταίο λεπτό για να πετύχουμε μια συμφωνία με τη Βρετανία. Η κόκκινή μας γραμμή είναι μια συμφωνία που θα αποδυναμώνει την ενιαία αγορά και την ΕΕ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης