Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικά τραυματισμένος ο Τσίπρας – Χάνει έδαφος, απίθανο να αποτρέψει την εκλογική ήττα

Πολιτικά τραυματισμένος ο Τσίπρας – Χάνει έδαφος, απίθανο να αποτρέψει την εκλογική ήττα
Τι θα κάνει τελικά ο Καμμένος εάν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών; - Θα ρίξει ή θα μείνει στην κυβέρνηση;
Η παραίτηση του Ν. Κοτζιά αφήνει πολλαπλώς πολιτικά εκτεθειμένη και «τραυματισμένη» την κυβέρνηση Τσίπρα.
Και μπορεί από την κυβέρνηση να υποστηρίζουν ότι δεν έγινε καμία επιλογή υπέρ του Π. Καμμένου, αλλά αυτός – τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως – μοιάζει να είναι ο νικητής της τελευταίας πολιτικής αναμέτρησης.
Δηλαδή αυτός που αμφισβήτησε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία έχει κάνει σημαία της πολιτικής της η κυβέρνηση και τη στηρίζει σθεναρά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας σε Αμερικάνους κορυφαίους υπουργούς ένα μη εγκεκριμένο plan B για το Σκοπιανό, μένει στο κυβερνητικό σχήμα και φεύγει αυτός που σχεδίασε, υπέγραψε και υπηρέτησε τη Συμφωνία.
Αν μη τι άλλο είναι παράδοξο και φαντάζει παράλογο.
Πολιτική λογική όμως υπάρχει.
Και δεν είναι άλλη από τη διατήρηση και τη συνέχεια της κυβέρνησης.
Από αυτήν τη συνέχεια, την αποτελεσματικότητα και την απόδοση της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί και θα κριθεί το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και κατ’επέκταση το πολιτικό μέλλον του κ.Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Πώς θα κινηθεί όμως τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση;
Θα καταφέρει μέσα σε αυτούς τους μήνες να αλλάξει το εις βάρος της πολιτικό κλίμα;
Θα αντέξει και πόσο;
Είναι προφανές πως η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.
Για να μπορέσει το κυβερνητικό έργο να αποδώσει, θα πρέπει όχι μόνο να λειτουργήσει ομαλά και σταθερά, αλλά να «τρέξει» με όλες τις δυνάμεις της.
Όμως η κυβέρνηση είναι «τραυματισμένη».
Τα περί έντιμης και άρρηκτης σχέσης Τσίπρα – Καμμένου μετά από αυτές τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, δεν ισχύουν πλέον.
Το είπε ο ίδιος ο κ.Τσίπρας.
Όταν προειδοποίησε - προφανώς τον κ.Καμμένο - πως δεν θα ανεχθεί άλλη διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές στα εθνικά θέματα.
Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ.Τσίπρας αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών σημαίνει ότι στο εξής η όποια αμφισβήτηση της εξωτερικής πολιτικής, σημαίνει αμφισβήτηση του Τσίπρα.
Που με τη σειρά του συνεπάγεται μείζονα πολιτική κρίση.
Δηλαδή κατάρρευση της κυβέρνησης.
Όμως ο κ.Καμμένος στο υπουργικό συμβούλιο δεσμεύτηκε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση και ότι δεν θα ψηφίσει πρόταση μομφής της ΝΔ.
Και ακριβώς αυτή η δέσμευση δημιουργεί ένα ερωτηματικό για το τι θα πράξει αν έρθει προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.
Θα υπαναχωρήσει δηλαδή από τη δημόσια δήλωση του ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση;
Θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα παραμείνει στην κυβέρνηση;
Δεν είναι ακόμα σαφές.
Ωστόσο γνωρίζει και ο ίδιος ότι σε περίπτωση που επιχειρήσει να φύγει από την κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι να μείνει με δύο – τρεις βουλευτές και με διαλυμένο κόμμα.
Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις προθέσεις του και τι θα πράξει τελικά ο κ.Καμμένος, η ελπίδα του οποίου είναι να μην έρθει έως τις επόμενες εκλογές η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Αυτό το οποίο είναι σίγουρο είναι ότι η παραίτηση του κ.Κοτζιά και η παραμονή του κ.Καμμένου αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για την κυβέρνηση.
Η οποία από το καλοκαίρι και μετά δύσκολα στέκεται στα πόδια της.
Εκεί που ευελπιστούσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα ήταν η απαρχή της πολιτικής αντεπίθεσης της, σήμερα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της.
Και το συμπέρασμα που εξάγεται από μια κυβέρνηση σε μόνιμη κρίση, από έναν ΣΥΡΙΖΑ ολοένα και πιο δυσαρεστημένο από τις πρωθυπουργικές επιλογές και από έναν κυβερνητικό εταίρο, όπως οι ΑΝΕΛ που είναι στα πρόθυρα διάλυσης, είναι πως πολύ δύσκολα πλέον θα καταφέρει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν τη διαφορά τους από τη ΝΔ και να αποφύγουν την ήττα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης