Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρούν οι αγορές στην Ασία λόγω ΗΠΑ και Κίνας - «Βουτιά» -2,94% για τον Shanghai Composite στην Κίνα

tags :
Υποχωρούν οι αγορές στην Ασία λόγω ΗΠΑ και Κίνας - «Βουτιά» -2,94% για τον Shanghai Composite στην Κίνα
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως οτυ -0,46% στις 25.281,72 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (18/10) οι αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την Αυστραλία, μετά την ήπια πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς και στον απόχηο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, τα οποία υποδεικνύουν περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,80% στις 22.658,16 μονάδες, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες, εν μέσω νέας πτώσης στις ιτμές του πετρελαίου.
Οι μετοχές των Idemitsu Kosan και Inpex υποχώρησαν κατά -5,92% και -2,33% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η Sony Financial, των οποία οι κύριες επιχειρήσεις σχετίζονται με τον ασφαλιστικό κλάδο, ενισχύθηκε κατά +2,04%.
Την πρώτη τους πτώση μετά από σχεδόν δύο χρόνου κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2018 οι εξαγωγές της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας, καθώς ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σε συνδυασμό με τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, επηρέασαν τη ζήτηση προς τα ιαπωνικά προϊόντα.
Οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά -1,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο της τάξεως του +7%, κυρίως εξαιτίας του ενεργειακού τομέα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας να υποχωρήσει στα 139,6 δισ. γεν (1,25 δισ. δολ.) με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έλλειμμα 53 δισ. γεν.
Παράλληλα, οι εξαγωγές προς την Κίνα υποχώρησαν για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες, εξαιτίας της πτώσης στη ζήτηση για τους ημιαγωγούς και τα κινητά τηλέφωνα, ενώ το μηνιαίο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ υποχώρησε κατά -4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 590 δισ. γεν.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως οτυ -0,46% στις 25.281,72 μονάδες, με την CNOOC να υποχωρεί κατά -2,68% και την Sinopec να καταγράφει απώλειες της τάξεως του -4,86%.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, οι απώλειες ήταν ακόμα μεγαλύτερες, με τον δείκτη Shanghai Composite να υποχωρεί κατά -2,94% στις 2.487,81 μονάδες, και τον δείκτη Shenzhen Composite να υποχωρεί σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών, και συγκεκριμένα στο -2,73% και τις 1.232,45 μονάδες.
Όπως συνέβη και στις υπόλοιπες περιοχές της Ασίας, οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου βρέθηκαν υπό πιέσεις μετά την πτώση στις τιμές του πετρελαόυ, ενώ απώλειες σημείωσαν και οι μετοχές στον τομέα του τουρισμού.
Σημειώνεται ότι χθες (17/10) το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να χαρακτηρίσει την Κίνα ως «χειριστή συναλλάγματος», εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για την πρώσφατη αποδυνάμωση του κινεζικού γουάν.
Στην Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,89% στις 2.148,31 μονάδες, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,25% και τις 9.953,73 μονάδες.
Σε ότι αφορά την περιοχή της Ωκεανίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλά έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,06% στις 5.942,40 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/NZX 50 παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας στο -0,01% και τις 8.910,59 μονάδες.
Οριακή πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις από την είδηση ότι τα αποθέματα αμερικανικού αργού στις ΗΠΑ σημειώσαν άνοδο μεγαλύτερα απ' ότι αναμενόταν.
Ειδικότερα, το Brent υποχωρεί ελαφρώς κατά -0,07% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 79,99 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,11% στα 69,67 δολ. ανά βαρέλι.
Σημειώνεται ότι το αμερικανικό αργό υποχώρησε για πρώτη φορά εντός του Οκτωβρίου κάτω από τα 70 δολ. ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει περισσότερο από -1,7% τις τελευταίες δύο ημέρες.
Όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διεύθυνση Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,5 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που αποτελεί την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος ήταν τριπλάσια σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης