Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall στον απόηχο Fed, πτώση 1,26% για Dow, στο -1,46% ο S&P 500 - Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές δια... χειρός Draghi

Πιέσεις στη Wall στον απόηχο Fed, πτώση 1,26% για Dow, στο -1,46% ο S&P 500 - Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές δια... χειρός Draghi
Πιέσεις στους δείκτες της Wall Street άσκησε και πάλι ο τεχνολογικός κλάδος
(upd) Ισχυρές απώλειες κατέγραψε σήμερα (18/10/2018) η Wall Street, στον απόηχο των πρακτικών που δημοσίευσε χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), που έδειξαν ότι επίκεινται νέες αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχεται εκ νέου ο τεχνολογικός κλάδος. 
Στο 1,26% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τον Dow Jones στις 25.382 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 1,46% στις 2.768 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 2,06% χαμηλότερα στις 7.485 μονάδες.


Πιέσεις στους δείκτες άσκησε και πάλι ο τεχνολογικός κλάδος, με το Facebook να υποχωρεί κατά 2,8%, την Amazon να σημειώνει απώλειες 3,3%, την Apple να κινείται κατά 2,34% χαμηλότερα, τη Netflix να καταγράφει βουτιά 4,93% και την Alphabet -μητρική της Google- να σημειώνει πτώση 2,48%.

Όπως αναφέρουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα αυξάνονται έως ότου παρατηρηθεί επιβράδυνση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από το αυξημένο κόστος δανεισμού.
Υπενθυμίζεται πως στη συγκεκριμένα συνεδρίαση η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 2,%-2,25%.
Εν τω μεταξύ, θετικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας ενέτειναν περαιτέρω τις ανησυχίες για μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, παρά την κριτική που άσκησε πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν πως οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 5.000 την εβδομάδα έως την 13η Οκτωβρίου 2018, στις 210.000, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μείωση των αιτήσεων στις 212.000.
Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις είχαν μειωθεί στις 202.000 την εβδομάδα έως τις 15 Σεπτεμβρίου -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1969.
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν παροχές μετά την πρώτη εβδομάδα επιδότησης μειώθηκε κατά 13.000, στο 1,64 εκατ., την εβδομάδα έως την 6η Οκτωβρίου -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1973- ενώ ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων των λεγόμενων συνεχιζόμενων αιτήσεων υποχώρησε κατά 1.250, στα 1,65 εκατ. -επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1973.
Οι αυξημένες προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων ώθησαν υψηλότερα τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με εκείνη του 2ετούς να ανέρχεται σε υψηλά 10ετίας.
Ωστόσο, αργότερα αποκλιμακώθηκαν οι πιέσεις, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,16%, από 3,20% νωρίτερα. 



Η απόδοση του 2ετούς σημειώνει πτώση στο 2,86%, ενώ νωρίτερα είχε «εκτοξευθεί» στο 2,907% -το υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιουνίου 2008, όταν είχε «αγγίξει» το επίπεδο του 2,951%.



Νέα σημαντική άνοδο σημείωσε, εν τω μεταξύ, ο δείκτης Cboe Volatility Index (VIX).

Ειδικότερα, ο ευρέως γνωστός ως «δείκτης φόβου» ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά τις 21 μονάδες (+23,5%), ενώ ο ιστορικός μέσος όρος του κυμαίνεται γύρω από τις 19 μονάδες, αλλά έκλεισε στις 19,92 μονάδες με άνοδο της τάξης του 14,31%



Πάντως, ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, δήλωσε σήμερα πως η τελευταία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed έφερε τη νομισματική πολιτική σχεδόν εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται, χωρίς να απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις, σε μια οικονομία όπου ο πληθωρισμός παραμένει αδύναμος.
«Το σημερινό επίπεδο του βασικού επιτοκίου είναι το σωστό», δήλωσε ο Bullard.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διατήρηση του σημερινού επιπέδου των επιτοκίων θα συνιστούσε μια κατάλληλη πολιτική», για το άμεσο μέλλον.
Οι υψηλότερες αποδόσεις αντισταθμίζουν ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, με τις Travelers, Bank of New York Mellon, BB&T και Danaher να είναι μερικές από τις εταιρείες που ανακοίνωσαν σήμερα κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.
Σημειώνεται ότι οι προσδοκίες για την τρέχουσα περίοδο δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλές, με τους αναλυτές να αναμένουν μια αύξηση των κερδών κατά 19% για το γ’ τρίμηνο του 2018.
Μέχρι στιγμής, από τις εταιρείες του S&P 500 που έχουν αναφέρει αποτελέσματα, το 84,1% έχει εμφανίσει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.

Απώλειες στις ευρωαγορές, βουτιά στο Μιλάνο 

Στο «κόκκινο» έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, διευρύνοντας δραματικά τις απώλειες μετά τις έμμεσες απειλές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, προς την Ιταλία.
Μιλώντας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Draghi προειδοποίησε ότι η οποιαδήποτε αμφισβήτηση των δημοσιονομικών κανόνων που έχει θέσει η ΕΕ θα λειτουργήσει αρνητικά τόσο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όσο και την ανάπτυξη των κρατών του μπλοκ.
Οι δηλώσεις του, αν και δεν κατονόμασε την ιταλική κυβέρνηση, θεωρήθηκαν μια έμμεση απειλή προς τη Ρώμη, ασκώντας απότομες πιέσεις στις αγορές ομολόγων και μετοχών της Ιταλίας.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε «βουτιά» 1,89% κι έκλεισε στις 19.087,53 μονάδες, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας «εκτοξεύτηκε» στο 3,74%.



Την ίδια ώρα, επιμένουν οι ανησυχίες σχετικά με το εάν η ΕΕ θα εγκρίνει ή όχι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα πως θα ζητήσει διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό, με επιστολή που θα παραδώσει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, στον ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, ενώ από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, τόνισε εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής ότι «η επιστολή της Κομισιόν δεν προκαλεί ανησυχία».
Οι ιταλικές πιέσεις μεταδόθηκαν και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει με απώλειες 0,51% στις 361,67 μονάδες.
Τα «βλέμματα» των επενδυτών ήταν, εν τω μεταξύ, στραμμένα και στη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit.
Κατά το χθεσινό δείπνο εργασίας τους την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει ακόμα αρκετή πρόοδος όσον αφορά το Brexit, ενώ σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, προς το παρόν, οι 27 δεν σχεδιάζουν να οργανώσουν μια έκτακτη Σύνοδο για το Brexit τον Νοέμβριο.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,39% κι έκλεισε στις 7.026,99 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX διολίσθησε κατά 1,07% στις 11.589,21 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 5.116,79 μονάδες.

«Στο κόκκινο» οι αγορές της Ασίας

Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την Αυστραλία, μετά την ήπια πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street, καθώς και στον απόηχο των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 0,80% στις 22.658,16 μονάδες, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες, εν μέσω νέας πτώσης στις τιμές του πετρελαίου.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε οριακή πτώση 0,03% στις 25.454,55 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, οι απώλειες ήταν ακόμα μεγαλύτερες, με τον δείκτη Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 2,94% στις 2.487,81 μονάδες, και τον δείκτη Shenzhen Composite να υποχωρεί σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών, κλείνοντας συγκεκριμένα στο -2,73% και τις 1.232,45 μονάδες.
Όπως συνέβη και στις υπόλοιπες περιοχές της Ασίας, οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου βρέθηκαν υπό πιέσεις μετά την πτώση στις τιμές του πετρελαίου, ενώ απώλειες σημείωσαν και οι μετοχές στον τομέα του τουρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης