Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις -4% παρέσυραν το ΧΑ -0,82% στις 631 μον. – Επιδείνωση στα ομόλογα, Ελλάδα 4,44%, Ιταλία 3,64%

Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις -4% παρέσυραν το ΧΑ -0,82% στις 631 μον. – Επιδείνωση στα ομόλογα, Ελλάδα 4,44%, Ιταλία 3,64%
Οι πολιτικές αναταράξεις στην Ελλάδα προστέθηκαν στο θολό τοπίο των τραπεζών και της Ιταλικής κρίσης
(upd12)Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο ειδικότερα στην Eurobank στο -4,12%, Εθνική -3,75%, Alpha Bank -3,05% μετά την πρόσφατη αναλαμπή, ενώ τα ήπια κέρδη της ΔΕΗ και της Coca Cola συγκράτησαν τον Γενικό Δείκτη για περεταίρω πτώση.
Ο Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με απώλειες -0,82% και -3,18% αντίστοιχα. 

Η παραίτηση Κοτζιά του πρώην υπουργού εξωτερικών ήρθε να προστεθεί στους λόγους απαξίωσης της εγχώριας αγοράς με την προβληματική εικόνα των τραπεζών και την Ιταλική κρίση να παραμένουν.
Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ενώ με σποραδικές αγοραστικές κινήσεις στο πρώτο δεκάλεπτο σημειώθηκαν τα υψηλα της ημέρας με το Γενικό Δείκτη +0,32% και τον Τραπεζικό Δείκτη +1,34%
Λίγο πριν τις 12:00 η πλειονότητα των τίτλων δεχόταν πιέσεις ειδικότερα οι τράπεζες ενώ η απουσία των αγοραστικών παρεμβάσεων είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να δεί τα χαμηλά της ημέρας στο -0,71%.
Περί τις 13:15 με ήπιες στηρίξεις από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 όπως Coca Cola, ΔΕΗ η αγορά επέστρεψε σε οριακό θετικό πρόσημο αλλά οι τραπεζικές πιέσεις επανήλθαν και ο Γενικός Δείκτης στις 14:00 κατέγραψε νέο χαμηλό ημέρας 
Λίγο πριν τις 16:00 η χρηματιστηριακή αγορά με την επιστράτευση της Coca Cola κατέβαλε προσπάθεια να γυρίσει σε θετικό πρόσημο χωρίς επιτυχία, καθώς οι τράπεζες δεν κατάφεραν όχι μόνο να περιορίσουν τις απώλειές τους αλλά έκλεισαν στα χαμηλά της ημέρας με εξαίρεση την Πειραιώς

Αξιοσημείωτη ήταν η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ειδικότερα στον Τραπεζικό κλάδο ενώ στον σημερινό τζίρο και ο όγκο συναλλαγών έχει συμπεριληφθεί η εκποίηση μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος αξίας 3 εκατ. ευρώ και  248 χιλ. μετοχών αντίστοιχα
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης στην ζώνη των 635-630 μονάδων ενώ φάνηκαν από χθες οι ισχυρές αντιστάσεις στην ζώνη των 650 μονάδων
Ωστόσο ο βασικός στόχος των short παραμένουν οι 550 με 570 μονάδες σχεδόν 70 με 80 μονάδες χαμηλότερα για να κλείσει ένα μεγάλο μέρος των short θέσεων
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με έντονα χαμηλές συναλλαγές .
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν  Eurobank -4,12% και  Εθνική -3,75% ενώ λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η Alpha Bank -3,05% κλείνοντας στο σύνολό τους στο χαμηλό της ημέρας ενώ η Πειραιώς κατάφερε να κλέισει με οριακές απώλειες -0,17%
Με αξιόλογα κέρδη έκλεισε η Τρ. Αττικής στο +8,26% η οποία κράτησε το θετικό πρόσημο για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση  με περιορισμένο όγκο συναλλαγών 
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 κυριάρχησαν μεικτές τάσεις.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Viohalco, ΟΤΕ, Motor Oil ενώ με κέρδη έκλεισαν οι ΔΕΗ, Lamda, Coca Cola 
Η ανοδική αντίδραση που σημειώθηκε στο προηγούμενο τετραήμερο στο ελληνικό χρηματιστήριο ανακόπηκε από την είδηση της παραίτησης του υπουργού εξωτερικών Ν. Κοτζιά προκαλώντας πολιτικούς τριγμούς και αναταράξεις στην χρηματιστηριακή αγορά ενώ πρόκειται για την σοβαρότερη πολιτική κρίση από την αρχή της θητείας της συγκυβέρνησης.
Στο διεθνές περιβάλλον, η ένταση μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών κορυφώνεται, με την ιταλική κυβέρνηση να είναι ανυποχώρητη στο σχέδιο για έλλειμμα 2,4% στον προϋπολογισμό του 2019 ενώ το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα αποτελέσματα της τελικής έκβασης αποδοχής ή όχι της έγκρισης του προϋπολογισμού  από την Κομισιόν με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ και δύο κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Politico, η Κομισιόν δεν θα απορρίψει αμέσως τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, αλλά θα ζητήσει διευκρινίσεις. 
Ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici θα βρεθεί στη Ρώμη σήμερα Πέμπτη και Παρασκευή, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria ενώ η συνάντηση αυτή εντάσσεται στη διαδικασία των διευκρινίσεων. 
Η τρέχουσα κατάσταση επιδρά άμεσα στην αγορά ομολόγων καθώς σημειώνεται επιδείνωση με το με το ελληνικό 10ετές να βρίσκεται στο 4,44% και το ιταλικό στο 3,64% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 80 μονάδες βάσης.
Σε τεχνικό επίπεδο στήριξη αποτελεί για τον Γενικό Δείκτη η ζώνη των 620 - 610 μονάδων και αντίσταση οι 645 - 655 μονάδες.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε πτωτικά -0,82% στις 631 μονάδες έχοντας υψηλό στις 639,13 μονάδες και χαμηλό στις 631,88  μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα 
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στά 30,1 εκατ. ευρώ εξ αυτών τα 3 εκατ. ευρώ αφορούν εκποίηση μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος, ο όγκος 11,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 6,1 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Εκποίηση 248.834 χιλ. μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδος αξίας 3,02 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο
Επίσης προσυμφωνημένες συναλλαγές συνολικής αξίας 1,02 εκατ. ευρώ και όγκου 95 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιηήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο Τιτάν διακίνησε 20 χιλ. τεμάχια αξίας 388 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 75 χιλ. τεμάχια αξίας 639 χιλ. ευρώ

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα 18 Οκτωβρίου 2018, στις Βρυξέλλες, μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Τα θέματα συζήτησης επικεντρώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκδοση ομολόγου, μάλλον 5ετούς διάρκειας με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ κεφάλαια, τα οποία μαζί με 3,3 δισ. ευρώ από το κεφαλαιακό απόθεμα θα αποπληρωθούν μερικώς τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα και την συνδρομή του για το φλέγον θέμα των συντάξεων..
Επίσης συζητήθηκε το σχέδιο τιτλοποίησης έως και 20 δισ. προβληματικών δανείων με έκδοση τραπεζικών ομολόγων ύψους 6 δισ. τα οποία θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο καθώς και η άυξηση ορίου αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στο θέμα της ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις δίνοντας έτσι προτεραιότητα στις συζητήσεις που διεξάγει με τους ευρωπαίους εταίρους σε αντίθεση με το καθεστώς του ΦΠΑ στα πέντε νησιά το οποίο έχει σχεδόν μπει στο περιθώριο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές όχι μόνο είναι αρνητικοί σε μία νέα εξάμηνη παράταση του μέτρου, επιπρόσθετα συμβούλεψαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια από την πλευρά της που θα μπορούσε να ληφθεί ως μονομερή.
Η ένταση μεταξύ Ιταλίας και Βρυξελλών κορυφώνεται, με την ιταλική κυβέρνηση να είναι ανυποχώρητη στο σχέδιο για έλλειμμα 2,4% στον προϋπολογισμό του 2019.
Στη συνάντηση της Angela Merkel με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Giuseppe Conte  επισήμανε ότι Ιταλία και Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποφεύγουν να ενεργούν μονομερώς στις συνομιλίες σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ρώμης και να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαλόγου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης
Επίσης παρείχε στήριξη στον Ιταλό πρωθυπουργό προκειμένου να ξεκινήσει έναν θετικό διάλογο με τους Ευρωπαίους εταίρους για τον προϋπολογισμό.
Υπό τον φόβο των capital controls που θυμίζει έντονα την πορεία που προκάλεσε την σχεδόν κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (το 2015), οι Ιταλοί προσπαθούν να μετατρέψουν τα ευρώ τους σε ελβετικά φράγκα.
Ο Ελβετικός όμιλος Albacore Wealth Management ανέφερε στην Il Sole ότι ήδη είχε λάβει ένα κύμα αιτημάτων από τους Ιταλούς με κεφάλαια ύψους 5 εκ. έως 10 εκ. ευρώ.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν ενόψει των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Μάιο άφησε ο ηγέτης της Λέγκα του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini.
Μη αποδεκτή χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO Hristiijan Mickoski τη συμφωνία των Πρεσπών σε απάντησή του στην επιστολή του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ W. Michel ενώ κάλεσε τον κ. Zaev να αποδεχτεί την ήττα του και να θέσει τέλος στην συμφωνία με την Αθήνα.
Στην πράξη αυτό θα σημάνει το τέλος της όλης προσπάθειας του κ. Zaev καθώς δίχως την στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πετύχει την πλειοψηφία 80 εδρών που χρειάζεται σε δύο από τις τρεις ψηφοφορίες για την συνταγματική αναθεώρηση.
Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, η κυβέρνηση Zaev εξετάζει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει την πρώτη ψηφοφορία έως την Παρασκευή.
Σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τις 80 έδρες ο κ. Zaev έχει καταστήσει σαφές πως θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει ακόμα αρκετή πρόοδος όσον αφορά το Brexit κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά το χθεσινό δείπνο εργασίας τους την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στο οποίο εξέτασαν την πρόοδο σχετικά με τους όρους αποχώρησης της Μ. Βρετανίας.
Οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον επικεφαλής ευρωπαίο διαπραγματευτή M. Barnier και την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι όσον αφορά τη διαδικασία αποχώρησης ενώ τον κάλεσαν να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να επιτευχθεί συμφωνία» για τους όρους του διαζυγίου της ΕΕ με τη Μ. Βρετανία.
Σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν στις 17 Οκτωβρίου 2018  κατά τη συνεδρίαση της FED την 25-26 Σεπτεμβρίου 2018 τα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξάνονται έως ότου παρατηρηθεί επιβράδυνση στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από το αυξημένο κόστος δανεισμού,
Υπενθυμίζεται πως στη συγκεκριμένα συνεδρίαση η Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια (κατά 25 μονάδες βάσης) στο εύρος 2,%-2,25% ενώ έχει προαναγγείλει τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το επόμενο έτος, με τους επενδυτές να αναμένουν ακόμη μία αύξηση τον Δεκέμβριο του 2018.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,84%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με ισχυρές απώλειες -2,94% στις 2.486,42 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε  στο -0,25% στις 25399 μονάδες

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,21%, ο CAC 40 στο +0,17%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,52%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,51% ενώ ο  FTSE 100 κινείται μεάνοδο +0,15%
Στην Wall Steeet o Dow κινείται με πτώση -0,22%, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες -0,25% και το ETF GREC στο -0,39% ( 7,67 δολ.)

Με πτωτικές τάσεις οι μετοχές των τραπεζών με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Πιέσεις έως -4% οι τράπεζες

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλές συναλλαγές.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Eurobank και Εθνική.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η Alpha Bank ενώ η Πειραιώς έκλεισε με οριακές απώλειες
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,4630 ευρώ με πτώση -3,75% με όγκο 912 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0066 ευρώ προ RS ή 0,099 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα).
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1νέα δωρεάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 0,99 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1450 ευρώ με πτώση -3,05% με όγκο 1 43 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισεκ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Alpha Βank είναι στα 0,9490 ευρώ ή προ RS στα 0,01898 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα)
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1680 ευρώ με πτώση -0,17% με όγκο 493 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,00067 ευρώ προ RS ή 0,067 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) . Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό προσαρμόστηκε στα 1,34 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5005 ευρώ με πτώση -4,12% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,744 ευρώ με άνοδο +0,46% και με κεφαλαιοποίηση 784 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1390 ευρώ με άνοδο +8,26 % με όγκο 160 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 64 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,25 ευρώ με πτώση -3,16% και κεφαλαιοποίηση 243 εκατ. ευρώ.

Με μεικτά πρόσημα οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα 
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Viohalco, ΟΤΕ, Motor Oil 
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Lamda, Sarantis, Coca Cola 
Η Coca Cola έκλεισε στα 27,25 ευρώ με άνοδο +1,08% με την κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 9,6200 ευρώ με πτώση -2,34% και αποτίμηση 4,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων. 
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,2170 ευρώ με άνοδο +1,59% και αποτίμηση 282 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5780 ευρώ με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 366 εκατ ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,5300 ευρώ με άνοδο +0,12% έχοντας κεφαλαιοποίηση στα 2,72 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,40 με πτώση -0,41% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,90 ευρώ με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,00 ευρώ με πτώση -2% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,96 ευρώ με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,70 ευρώ με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,6950 ευρώ με πτώση -1,16% και με την κεφαλαιοποίηση στα 242 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0710 ευρώ με άνοδο +4,11% με την κεφαλαιοποίηση 67 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,44%, με την Ιταλία στο 3,64% με διαφορά spread 80 μ.β.

Σημαντική επιδείνωση σημειώνονται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,44% και με το Ιταλικό 10ετές στο 3,64%.
Η νέα κλιμάκωση στην Ιταλία επιδρά και στην Ελλάδα με τα ομόλογα να ανακάμπτουν, με άνοδο τιμών και πτώση αποδόσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,80% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,80 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 1%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,25 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,16% με απόδοση αγοράς 3,19% και απόδοση πώλησης 3,13%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,33  μονάδες βάσης και απόδοση 3,41%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 96,30 μονάδες βάσης και απόδοση 4,05% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 95,13 μονάδες βάσης και απόδοση 4,42% με απόδοση αγοράς 4,44% και απόδοση πώλησης 4,40%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 90,28 μονάδες βάσης και απόδοση 4,86%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 86,45 μονάδες βάσης και απόδοση 5,16%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 86,40 μονάδες βάσης και απόδοση 5,22%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 392 μονάδες βάσης από 376 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 3,64%

Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,64% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,52%.
Παρά την κόντρα με τις Βρυξέλλες, τους οίκους αξιολόγησης και το ΔΝΤ τα ιταλικά ομόλογα δείχνουν αντοχή.  
Οι σχέσεις Ιταλίας – Βρυξελλών συνεχίζουν να τελούν υπό όρους δοκιμασίας ειδικά μάλιστα μετά από την απόφαση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4%....το οποίο θα μειωθεί στο 1,8% το 2021.   
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/10/2018 στο 0,46% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 1,03% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,97% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το παλαιό 10ετές το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% και ιστορικό χαμηλό 1,74% στις 20 Δεκεμβρίου 2017….
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,71% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,64% με χαμηλό ημέρας 3,53% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS