Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί η Fed να υπονομεύσει τον Trump; - Αν συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων... ναι!

tags :
Μπορεί η Fed να υπονομεύσει τον Trump; - Αν συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων... ναι!
Το πρώτο δείγμα της δύναμης της Fed θα φανεί στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ
Θα μπορούσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, να επηρεάσει το αποτέλεσμα των επερχόμενων ενδιάμεσων εκλογών στη χώρα;
Μόλις εβδομάδες πριν οι Αμερικανοί προσέλθουν στις κάλπες, η Fed βρίσκεται στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής, μιλώντας για αυξήσεις των επιτοκίων.
Και όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα κλονίσουν τους επενδυτές και θα επιβραδύνουν την οικονομία.
Στην πραγματικότητα, κάθε κύκλος χαλαρής πολιτικής της Fed από το 1957 έχει λήξει είτε σε συντριβή της χρηματιστηριακής αγοράς είτε σε ύφεση.
Έτσι θα μπορούσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να το κάνει αυτό με σκοπό να σαμποτάρει τον Donald Trump και τους Ρεπουμπλικάνους;
Κανείς δεν θέτει πραγματικά αυτή την ερώτηση, αλλά ίσως θα έπρεπε.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, κανείς δεν έχει μεγαλύτερο έλεγχο στην οικονομία από ό, τι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και κανείς δεν έχει μεγαλύτερη επιρροή στις χρηματοπιστωτικές αγορές από ό, τι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Αυτό που ανησυχεί τόσο πολύ τους επενδυτές είναι ότι τα πρακτικά της Fed που κυκλοφόρησαν τις προηγούμενες μέρες δείχνουν σαφώς ότι τα επίπεδα των επιτοκίων θα αυξηθούν στους επόμενους μήνες.
Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve παραμένουν πεπεισμένοι ότι η συνέχιση της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων είναι η καλύτερη λύση για τη διατήρηση μιας σταθερής οικονομίας.
Αυτό μπορεί να μην ευχαριστεί τον Πρόεδρο Donald Trump, ο οποίος έχει ασκήσει σοβαρή κριτική για τις πράξεις της κεντρικής τράπεζας.
Ο Πρόεδρος Trump επικρίνει την Fed πρόσφατα επειδή καταλαβαίνει ότι πολλοί Αμερικανοί ψηφίζουν βάσει της εικόνας της τσέπης τους.
Εάν η οικονομία είναι καλή, οι πιθανότητες επανεκλογής του αυξάνονται, αλλά εάν η πορεία της οικονομίας δεν είναι καλή, τότε υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να χάσει το 2020.
Και αν οι τιμές των μετοχών αρχίσουν να πέφτουν πραγματικά τις επόμενες εβδομάδες, αυτό θα βοηθούσε πραγματικά τους Δημοκρατικούς στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές.
Φυσικά, δεν είναι μόνο ο Πρόεδρος Trump που έχει επικρίνει την Fed.
Στην πραγματικότητα, ο Jim Cramer του CNBC κυριολεκτικά «ικετεύει» την Federal Reserve να επιβραδύνει τον ρυθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων ...
"Δεν λέω ότι η Fed έχει τρελαθεί.
Δεν λέω ότι πρέπει να σταματήσουν τη σύσφιξη γιατί είναι κακή για το χρηματιστήριο.
Δεν με νοιάζει αυτό.
Απλά ικετεύω τον [Πρόεδρο της Fed] Jerome Powell και την υπόλοιπη Επιτροπή να αναβάλουν την αύξηση των επιτοκίων τη φορά", ανέφερε ο Cramer.
Αν όμως η Fed θέλει πραγματικά να αλλάξει τα αποτελέσματα των επερχόμενων ενδιάμεσων εκλογών, ξέρει τι θα κάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης