Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Διευκρινίσεις ζητά για τον προϋπολογισμό 2019 η Κομισιόν - Στο 3,73% η απόδοση του 10ετούς, «βουτιά» -1,89% για τον FTSE MIB

tags :
Ιταλία: Διευκρινίσεις ζητά για τον προϋπολογισμό 2019 η Κομισιόν - Στο 3,73% η απόδοση του 10ετούς, «βουτιά» -1,89% για τον FTSE MIB
Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στην επιστολή της Κομισιόν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας
(upd) Διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό 2019 θα ζητήσει απόψε με επιστολή της η Κομισιόν από την ιταλική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την επιστολή θα παραδώσει ο Επίτροπος Moscovici στον υπουργό Οικονομικών Giovanni Tria, ενώ από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, τόνισε εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής ότι «η επιστολή της Κομισιόν δεν προκαλεί ανησυχία».
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Politico, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ και δύο κυβερνητικές πηγές τις οποίες ο επικαλείται το Politico, η Κομισιόν δεν θα απορρίψει αμέσως τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, αλλά θα ζητήσει διευκρινίσεις.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici θα βρεθεί στη Ρώμη σήμερα Πέμπτη και Παρασκευή, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria.
Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στη διαδικασία των διευκρινίσεων.
Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στην επιστολή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Στη συνέχεια, η Κομισιόν θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις για την αναθεώρηση ή όχι του προϋπολογισμού.
Εάν οι Βρυξέλλες ζητήσουν τροποποιήσεις, η Ρώμη θα έχει στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν στο Politico ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στον προϋπολογισμό.
«Ο Moscovici πρέπει να θυμάται ότι και η Γαλλία έχει παραβιάσει τους κανονισμούς για το έλλειμμα, οπότε πρέπει να το σκεφτεί διπλά πριν μας κουνήσει το δάκτυλο», τόνισε κυβερνητική πηγή στο Politico.
Εν τω μεταξύ, πηγή κοντά στον πρόεδρο Matarella εξέφρασε την ανησυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ακούσει ούτε τις Βρυξέλλες, ούτε τον ίδιο και θα επιμείνει στο προσχέδιο.
Σημειώνεται ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται η αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας από Standard & Poor's και Moody's.
Αξιωματούχος της Moody's δήλωσε ότι εφόσον υπάρξει ανεπίσημη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, θα ληφθεί υπόψη.

Juncker: Ο ιταλικός προϋπολογισμός είναι υπό αξιολόγηση

Τα βέλη του κατά της ιταλικής κυβέρνησης εκτόξευσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, με αφορμή τον προϋπολογισμό για το 2019.
«Η Ιταλία έχει χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα ευελιξίας που είναι διαθέσιμα στην ΕΕ» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, και πρόσθεσε ότι «η Ιταλία έχει δαπανήσει 30 δισ. ευρώ χωρίς κυρώσεις».
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι παραμένει υπό αξιολόγηση αλλά και ότι δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη Σύνοδο.
Προσέθεσε ακόμη ότι «η Κομισιόν πολλές φορές έχει κατηγορηθεί ότι ήταν πολύ «γενναιόδωρη» αναφορικά με τον τρόπο που αντιδρούσε στους προϋπολογισμούς της Ιταλίας.
Δεν σκοπεύουμε να έχουμε διαφορετική στάση απέναντι στην Ιταλία σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, αλλά δεν ξεχνάμε ότι η Ιταλία είναι η.. Ιταλία», τόνισε ο κ. Juncker.

Regling: «Όχι» στον πανικό για την Ιταλία

Ειδική αναφορά στην Ιταλία έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Klaus Regling, σε ομιλία του στην Ένωση Γερμανικών Αποταμιευτικών Τραπεζών, με θέμα: «Ενισχύοντας τη σταθερότητα: περαιτέρω εξέλιξη του ESM σε μία βαθύτερη νομισματική ένωση».
Όπως είπε, το σχέδιο που έστειλε η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασφαλώς δεν συνάδει με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ εκτιμά ότι η Κομισιόν, το Ecofin και το Eurogroup θα προσπαθήσουν να πείσουν την ιταλική κυβέρνηση να κάνει δημοσιονομικές προσαρμογές.
«Αν χρειασθεί, το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει και άλλα μέτρα», τόνισε.
Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ότι δεν χρειάζονται υπερβολικές αντιδράσεις, όπως αυτές τη περασμένης εβδομάδας στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί, προσθέτοντας: «Ορισμένοι είπαν ότι η Ιταλία θα χάσει σύντομα την πρόσβασή της στις αγορές.
Η Ιταλία, όμως, έχει ασφαλώς τα δυνατά σημεία της: πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σχετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, μακρές περιόδους ωρίμανσης των δανείων της και υψηλή εγχώρια αποταμίευση.
Αυτός είναι ο λόγος που θεωρώ ότι είναι σωστό να υπενθυμίσουμε στην Ιταλία τις δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει, όμως, καμία ανάγκη πανικού.
Τελικά, είναι κρίσιμης σημασίας ότι πάνω από το 60% των Ιταλών στηρίζουν το ευρώ.
Μόνο ο ένας στους τέσσερις Ιταλούς θέλει την επιστροφή στη λιρέτα».

Tria (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Στόχος να μειωθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ κατά 4,5% σε ορίζοντα 3ετίας

Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο λόγος χρέους/ΑΕΠ κατά 4,5% σε ορίζοντα τριών ετών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτιμήσεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 για την ανάπτυξη, είναι συντηρητικές.
«Η Ιταλία πρέπει να μειώσει το αναπτυξιακό χάσμα με την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ.
Ο Tria εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον προϋπολογισμό, διαβεβαιώνοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια.
Ο υπ. Οικονομικών της Ιταλίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τον εκμοντερνισμό των δικτύων υποδομών στη χώρα, στον απόηχο της τραγωδίας με την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα.

Borghi (Λέγκα): Δεν έχουμε πρόθεση να βλάψουμε τις ιταλικές τράπεζες με τον προϋπολογισμό του 2019

Να κατευνάσει τις ανησυχίες που προκαλεί το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού 2019, αναφορικά με τις συνέπειες στον τραπεζικό κλάδο, επιχείρησε  βουλευτής της Λέγκας του Βορρά και στενός συνεργάτης του Matteo Salvini, Claudio Borghi.
Ο Borghi, επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της κάτω βουλής, δήλωσε ότι δεν αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης να βλάψει τις ιταλικές τράπεζες μέσω του προϋπολογισμού.

Conte: Ενθουσιασμένη η Merkel από το πακέτο μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία - Στόχος μας η ανάπτυξη

Τον ενθουσιασμό της για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte.
«Η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel ενθουσιάστηκε από το πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Ιταλίας» δήλωσε ο Conte προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και πρόσθεσε «ο προϋπολογισμός είναι πολύ όμορφος».
Ο ίδιος απέρριψε τις φήμες περί χάσματος όσον αφορά τον προϋπολογισμό μεταξύ Λέγκας του Βορρά και Κινήματος Πέντε Αστέρων.
«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη για τη χώρα μας» δήλωσε ο ίδιος.

Νέα άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, βουτιά στο ιταλικό χρηματιστήριο 

Στο «κόκκινο» έκλεισε, εν τω μεταξύ, το χρηματιστήριο του Μιλάνου, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν δραματική άνοδο, μετά τις έμμεσες απειλές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, προς την Ιταλία.
Μιλώντας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Draghi προειδοποίησε ότι η οποιαδήποτε αμφισβήτηση των δημοσιονομικών κανόνων που έχει θέσει η ΕΕ θα λειτουργήσει αρνητικά τόσο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όσο και την ανάπτυξη των κρατών του μπλοκ.
Οι δηλώσεις του, αν και δεν κατονόμασε την ιταλική κυβέρνηση, θεωρήθηκαν μια έμμεση απειλή προς τη Ρώμη, ασκώντας απότομες πιέσεις στις αγορές ομολόγων και μετοχών της Ιταλίας.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε «βουτιά» 1,89% κι έκλεισε στις 19.087,53 μονάδες, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας «εκτοξεύτηκε» στο 3,70%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης