Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MSCI, Capital Economics προειδοποιούν: Τουρκία και Αργεντινή εστίες κρίσης στις αναδυόμενες

tags :
MSCI, Capital Economics προειδοποιούν: Τουρκία και Αργεντινή εστίες κρίσης στις αναδυόμενες
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και του πέσος της Αργεντινής το τελευταίο τρίμηνο αύξησαν τον κίνδυνο τραπεζικών και κρατικών χρεών
Η Τουρκία και η Αργεντινή εξακολουθούν να αποτελούν εστίες σοβαρότατων κινδύνων στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς τόσο ο τραπεζικός κλάδος της πρώτης όσο και το χρέος της δεύτερης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Εντούτοις, μερικές από τις αναδυόμενες οικονομίες δείχνουν να είναι πιο ανθεκτικές σε σχέση με το παρελθόν, αλλά δεν λείπουν και οι "αδύναμοι κρίκοι" που μπορούν να δημιουργήσουν ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.
 
MSCI: Είναι οι κρίσεις σε Αργεντινή και Τουρκία η αρχή του ντόμινο στις αναδυόμενες; - Ποιες είναι οι επόμενες «επισφαλείς» χώρες

Η Αργεντινή και η Τουρκία έχουν βιώσει σημαντικές διορθώσεις στις αγορές νομισμάτων και χρεών τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας τους επενδυτές να ανησυχούν για πιθανή μόλυνση σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες.
Υπάρχουν όμως άλλες αναδυόμενες αγορές που βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση;
Αυτό είναι το ερώτημα που απαντά νέα ανάλυση του MSCI, η οποία διαπιστώνει ότι δεν υπήρξαν - μέχρι στιγμής - ενδείξεις ευρείας διάδοσης, αλλά ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και της Ινδονησίας, έχουν αρχίσει να ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την Αργεντινή και την Τουρκία.



Στο επίκεντρο οι αναδυόμενες οικονομίες

Η ασιατική χρηματοοικονομική κρίση του 1997 παρείχε ένα ζωηρό μάθημα για το πώς ένα πρόβλημα σε μια χώρα μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε φαινομενικά άσχετες αγορές.
Πιο πρόσφατα, λίγες απότομες κινήσεις στις αποδόσεις και τα νομίσματα της Αργεντινής και της Τουρκίας έκαναν τους επενδυτές νευρικούς σχετικά με την έκθεση σε άλλες αναδυόμενες αγορές
 
Γι' αυτό το λόγο, ο MSCI εξέτασε το κατά πόσον αυτές οι πρόσφατες διορθώσεις στην αγορά επεκτάθηκαν σε άλλες χώρες με αναδυόμενες αγορές.
Η ανάλυσή του διακρίνει τρεις κατηγορίες:
- Το αποτέλεσμα σε άλλες χώρες ήταν μεγαλύτερο από αυτό που θα σήμαινε η ιστορική ευαισθησία, δηλαδή, υπήρξε μόλυνση
- Η κρίση εξαπλώθηκε σε άλλες αγορές όπως αναμενόταν βάσει ιστορικών ευαισθησιών
- Το σοκ ήταν καθαρά ιδιοσυγκρασιακό και δεν εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες

Στην ανάλυση υπήρξε σύγκριση στις αποδόσεις για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και τις κυριότερες αποδόσεις με προβλέψεις που βασίζονται σε παρελθούσες ευαισθησίες.
Μια σημαντική απόκλιση μεταξύ πραγματοποιημένων και προβλεπόμενων αποδόσεων θα μπορούσε να υποδηλώνει μια αξιοσημείωτη στροφή προς την αύξηση της μετάδοσης, αναφέρει ο MSCI.
 



Ανάλυση από τα ιστορικά στοιχεία ευαισθησίας

Η ανάλυση του MSCI δείχνει ότι δεν υπήρξε εκτεταμένη μόλυνση (η πρώτη κατηγορία) στις αναδυόμενες χώρες κατά τις πρόσφατες διορθώσεις της αγοράς στην Αργεντινή και την Τουρκία.
Σε γενικές γραμμές, οι πραγματοποιημένες αποδόσεις έπεσαν σε μία από τις δύο τελευταίες κατηγορίες.
Όσον αφορά την τουρκική λίρα, οι αποδόσεις ήταν κατά βάση σύμφωνες με τις ιστορικές ευαισθησίες (κατηγορία δύο), ενώ για τις άλλες αποδόσεις ήταν συνήθως σύμφωνες με την ιδιοσυγκρασιακή ερμηνεία (κατηγορία 3).
Ωστόσο, ορισμένες χώρες χτυπήθηκαν πιο σκληρά από ό, τι υπονοούσαν οι ιστορικές ευαισθησίες.
Όταν οι αποδόσεις της Αργεντινής αυξήθηκαν στα μέσα Μαΐου, οι αποδόσεις της Ινδονησίας (IDR) αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις.
Κατά τη διάρκεια της τουρκικής διόρθωσης στα μέσα Αυγούστου, τα ομόλογα της Βραζιλίας και της Ρωσίας παρουσίασαν ζημίες πέρα ​​από τις ιστορικές ευαισθησίες.
Κατά την πτώση του πέσος Αργεντινής στα τέλη Αυγούστου, τα κολομβιανά, νοτιοαφρικανικά και χιλιανά νομίσματα υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Όσον αφορά την πτώση στα μέσα Αυγούστου της τουρκικής λίρας, το ρωσικό ρούβλι και το αργεντίνικο πέσο μειώθηκαν περισσότερο από το προβλεπόμενο.
Πολλές από αυτές τις χώρες μοιράζονται μερικά από τα τρωτά σημεία της Αργεντινής και της Τουρκίας: υψηλή έκθεση χρέους σε ξένο νόμισμα, αδύναμο νόμισμα, υψηλό πληθωρισμό ή / και πολιτική αστάθεια.
Εν ολίγοις, φαίνεται ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για τις χώρες αυτές να είναι πιο ευαίσθητες στην Αργεντινή και τα προβλήματα της Τουρκίας.

Θα μπορούσαν αυτές οι χώρες να πέσουν σε ένα πιθανό ντόμινο;

Τα παραπάνω ευρήματα από την ανάλυση του MSCI υποδηλώνουν επίσης ότι ορισμένες αγορές ομολόγων και συναλλάγματος των ευάλωτων χωρών ενδέχεται να αντιμετωπίζουν μια θεμελιώδη αλλαγή, η οποία θα καθιστούσε τις παρελθούσες αποδόσεις λιγότερο ακριβείς ως οδηγό για μελλοντικούς συσχετισμούς και κινδύνους.
Πριν από οποιαδήποτε πιθανή διόρθωση, οι επενδυτές ενδέχεται να θέλουν να δώσουν προσοχή στις χώρες αυτές και την έκθεσή τους στους θεμελιώδεις παράγοντες των πιθανών αδυναμιών.

Capital Economics: Ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης των τράπεζών της Τουρκίας - Στο «κόκκινο» το χρέος της Αργεντινής

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και του πέσος της Αργεντινής το τελευταίο τρίμηνο αύξησαν επικίνδυνα τον κίνδυνο τραπεζικών και κρατικών χρεών, αντίστοιχα, εκτιμά η Capital Economics, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες όχι μόνο δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά και παραμένουν εστίες ανησυχιών.
Ειδικότερα, στην τελευταία 6σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Turkey and Argentina not out of the woods" (Τουρκία και Αργεντινή δεν έχουν διαφύγει τον κίνδυνο), η Capital Economics επιχειρεί να διερευνήσει τον κίνδυνο μετάδοσης των κρίσεων των δύο χωρών σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες.
Για να μελετήσει καλύτερα την κατάσταση διαχώρισε τις κρίσεις σε τρεις κατηγορίες: νομισματικές κρίσεις, τραπεζικές κρίσεις και δημοσιονομικές κρίσεις.
Η ευρεία τάση βέβαια τα τελευταία 20 χρόνια ήταν ότι υπήρξαν λιγότερες κρίσεις.
Αυτό αντικατοπτρίζει διάφορες εξελίξεις, με τη σημαντικότερη να ήταν μια σημαντική βελτίωση στη χάραξη πολιτικής σε όλο τον αναδυόμενο κόσμο.
Εντούτοις, οι οικονομικές αδυναμίες προκλήθηκαν σε αρκετές αναδυόμενες κατά την παγκόσμια κρίση το 2008.
Σύμφωνα με τη μελέτη των παραπάνω, ο δείκτης διάδοσης του χρηματοοικονομικού κινδύνου δείχνει ότι, τουλάχιστον συνολικά, τα τρωτά σημεία στον αναδυόμενο κόσμο συνεχίζουν να μειώνονται.
Ενώ οι κρίσεις νομισμάτων στην Τουρκία και την Αργεντινή το τελευταίο τρίμηνο προκάλεσαν κάποια μόλυνση σε άλλες χρηματοπιστωτικές αναδυόμενες αγορές, αυτή δεν ήταν τόσο μεγάλη που να προκαλέσουν ένα ευρύτερο κύμα κρίσεων.
Ωστόσο, ο τραπεζικός τομέας της Τουρκίας αποτελεί πηγή ανησυχίας και η Αργεντινή δεν ξεφεύγει από τον κίνδυνο του δημόσιου χρέους.
Οι κίνδυνοι αλλού γενικά φαίνονται χαμηλότεροι, με λίγες προφανείς εξαιρέσεις (μία είναι η Βενεζουέλα).
Επίσης, το ρουμανικό νόμισμα, το οποίο συγκρατήθηκε πρόσφατα, φαίνεται όλο και πιο ευάλωτο και οι τραπεζικοί τομείς στις οικονομίες των Άνδεων φαίνονται πιο εύθραυστες.
 




Ευπάθεια στον τραπεζικό τομέα

Το risk monitor της Capital Economics έχει επισημάνει εδώ και καιρό τις οξείες ευπάθειες στον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας - ο οποίος συνεχίζει να μοιάζει ως ο πιο εύθραυστος στις αναδυόμενες οικονομίες.
Οι τράπεζες κατόρθωσαν να αποφύγουν τη χειρότερη περίπτωση έκβασης των χρεών κατά τη διάρκεια της κρίσης του Αυγούστου.
Αλλά η κληρονομιά της πιστωτικής έκρηξης της προηγούμενης δεκαετίας είναι πιθανό να έχει άσχημη κατάληξη, καθώς η οικονομία εισέρχεται σε βαθιά ύφεση τα επόμενα τρίμηνα.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν και σε ορισμένες περιπτώσεις οι τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.
Επίσης, η Capital Economics εξακολουθεί να ανησυχεί για το Χονγκ Κονγκ, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη, οι οποίες γνώρισαν ταχεία αύξηση δανεισμού κατά την τελευταία δεκαετία.
Τέλος, στις τράπεζες των Άνδεων, της Χιλής, της Κολομβίας και του Περού αναδύονται τρωτά σημεία στον τραπεζικό τομέα.
Οι πιστώσεις του ιδιωτικού τομέα επεκτάθηκαν με γρήγορους ρυθμούς.
Και στις περιπτώσεις του Περού και της Κολομβίας, οι τράπεζες όλο και περισσότερο εξαρτώνται από τη χονδρική χρηματοδότηση για τη χρηματοδότηση νέων δανείων.
 




Νομισματική ευπάθεια

Οι πρόσφατες νομισματικές κρίσεις στην Αργεντινή και την Τουρκία σημαίνουν ότι τα νομίσματά τους δεν φαίνονται πλέον να χρειάζονται σημαντικές προσαρμογές.
Οι πραγματικές συναλλαγματικές ισοτιμίες (REER) είναι πολύ χαμηλότερες από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.
Στην Τουρκία, υπάρχουν ήδη σαφή στοιχεία για μια απότομη προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Είναι βέβαιο ότι το πέσο της Αργεντινής είχε υπερτιμηθεί για πολλά χρόνια, καθιστώντας δύσκολη την ερμηνεία των μέτρων αποτίμησης.
Αλλά από τις εκτιμήσεις της Capital Economics, φαίνεται ότι είναι γύρω από την εύλογη αξία.
Και οι δύο χώρες εξακολουθούν να έχουν μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης και περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα.
Ωστόσο, οι τυχόν νομισματικές κρίσεις στο εγγύς μέλλον θα ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα της εμφάνισης των κινδύνων κρατικού χρέους (Αργεντινή) ή των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα (Τουρκία).
Αλλού, τα νομίσματα της Ουκρανίας, των Φιλιππίνων, της Ινδονησίας και της Ρουμανίας εμφανίζονται ως ευάλωτα.
 




Κρατικές ευπάθειες

Η ανανεωμένη συμφωνία της Αργεντινής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μειώσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας του δημόσιου χρέους στο εγγύς μέλλον, αλλά ο κίνδυνος σε ορίζοντα 12-18 μηνών είναι μεγαλύτερος.
Ο δείκτης δημόσιου χρέους αυξήθηκε απότομα μετά την πτώση του πέσο.
Η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα πρέπει να καλύψει την κυβέρνηση για τους επόμενους εννέα μήνες περίπου.
Αλλά οι αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρή λιτότητα και η αντίδραση θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια εξουσίας στην κυβέρνηση στις γενικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.
Οποιοδήποτε πολιτικό σοκ θα μπορούσε να εκτροχιάσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, να προκαλέσει αποδυνάμωση του πέσο και να προκαλέσει αθέτηση υποχρεώσεων.
Η Ουκρανία βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση.
Οι πρόσφατες νομοθετήσεις από την κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκλειδώσουν την επόμενη δόση της διάσωσης του ΔΝΤ, ενώ ένα επιπλέον δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ από την ΕΕ θα μετριάσει τους φόβους ότι οι μεγάλες επερχόμενες επιστροφές χρέους θα μπορούσαν να προκαλέσουν δημοσιονομική κρίση.
Αλλά τα δημόσια οικονομικά εξακολουθούν να φαίνονται σαν ένα σημαντικό σημείο ανησυχίας.
Σε άλλα μέρη, οι κίνδυνοι είναι πιο περιορισμένοι, αν και υπάρχουν μακροπρόθεσμες ανησυχίες σχετικά με τις δημοσιονομικές θέσεις στη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία.
Η νίκη για τον Jair Bolsonaro στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Βραζιλίας έχει αυξήσει τις ελπίδες για σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά θα αγωνιστεί να περάσει πιο αμφιλεγόμενα μέτρα μέσω ενός κατακερματισμένου Κογκρέσου.
 




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης