Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Πλήγμα για την ελληνική ανάκαμψη η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων - Εκλογές στο α' 6μηνο του 2019

Capital Economics: Πλήγμα για την ελληνική ανάκαμψη η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων - Εκλογές στο α' 6μηνο του 2019
Η Ελλάδα είναι η μόνη από τις οικονομίες της ευρωζώνης που έχει βιώσει πιο έντονα τη μόλυνση από προβλήματα στην Ιταλία
Έχοντας εγκαταλείψει τα προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα αντιστέκεται ήδη στη λιτότητα.
Αυτό βέβαια θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία, αλλά είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε νέα αύξηση των αποδόσεων που θα βλάψει την ανάπτυξη και θα απειλήσει τη χώρα με μια άλλη κρίση.
Αυτό αναφέρει για την ελληνική οικονομία η Capital Economics, η οποία στην ανάλυσή της για την Ευρώπη, τιτλοφορεί το κεφάλαιο της Ελλάδας ως "Rising borrowing costs to cut recovery short" (Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα μειώσει την ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα).



Όπως σημειώνει, μετά από μια ισχυρή εκκίνηση το 2018, το ΑΕΠ μόλις επεκτάθηκε το δεύτερο τρίμηνο και η πρόσφατη μείωση του συναισθήματος δείχνει ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για την αύξηση του ΑΕΠ είναι υπερβολικά αισιόδοξη.
Η μη επίτευξη αυτών των προβλέψεων θα σήμαινε αποτυχία στους στόχους που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Επίσης, οποιαδήποτε δημοσιονομική ολίσθηση μπορεί να επιδεινωθεί από τις προσδοκίες κατά την προετοιμασία για τις εκλογές που αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Πράγματι, η κυβέρνηση ήδη πιέζει να αναστρέψει κάποιες προηγούμενες περικοπές των συντάξεων.
Και ενώ η λιγότερο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να δώσει στην οικονομία χώρο για ανάπτυξη, είναι πιθανό ότι οποιαδήποτε ώθηση θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του κόστους δανεισμού και τις δυσμενείς οικονομικές της επιπτώσεις.
Σημειώστε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη από τις οικονομίες της ευρωζώνης που έχει βιώσει πιο έντονα τη μόλυνση από προβλήματα στην Ιταλία.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι τράπεζες της Ελλάδας αποτελούν μείζονα ανησυχία.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 45% του συνόλου και τα μέτρα για την εξάλειψή τους μπορεί να ανακοπούν από την έλλειψη αγοραστικής διάθεσης, όπως προκύπτει από την πολύ απότομη πτώση των τιμών των μετοχών των τραπεζών.
Συνολικά, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε μόλις 1% έως το 2020, οδηγώντας τα δημόσια οικονομικά σε επιδείνωση και τις αποδόσεις των ομολόγων σε αύξηση.




Τέλος, η Capital Economics, θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί περισσότερη οικονομική στήριξη από τη στιγμή που το ταμειακό της απόθεμα θα λήξει εκείνο το έτος.
Και υπάρχει ο κίνδυνος τα πράγματα να φτάνουν εκεί πολύ νωρίτερα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης