Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πόσα μπορεί να κάνει κάποιος για μια… καρέκλα;

tags :
Πόσα μπορεί να κάνει κάποιος για μια… καρέκλα;
Μια παλιά ρήση λέει «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»
Ένα είναι σίγουρο: η εξουσία είναι γλυκιά και όπως φαίνεται είναι γλυκιά ακόμα και για την Αριστερά.
Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όταν ένα υπουργικό συμβούλιο -μιας αριστερής στην πλειοψηφία της κυβέρνησης- γύρισε την πλάτη του στον Νίκο Κοτζιά παρέχοντας στήριξη στον Δεξιό -όπως ο ίδιος δηλώνει άλλωστε- Πάνο Καμμένο. Έναν άνθρωπο απρόβλεπτο, έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν διστάζει να βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, διαφοροποιούμενος ανοιχτά από την κυβερνητική γραμμή. Αυτό έκανε με το μνημόνιο το 2015 (αν και τελικά το ψήφισε) το ίδιο κάνει και με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Κατά συνέπεια ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, έμεινε έκθετος, καθώς ουδείς στο υπουργικό συμβούλιο δεν τον στήριξε. Ακόμα κι αν είναι αυτός ο αρχιτέκτονας της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμα κι αν ο Πάνος Καμμένος είναι εκείνος που παρουσίασε το plan B στις ΗΠΑ για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, το είπε ξεκάθαρα: Ο πρωθυπουργός δεν φοβάται τις πολιτικές εξελίξεις. Τις πυροδοτεί όταν είναι κατάλληλος ο χρόνος.
Προφανώς, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε ότι οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για να χάσει τη στήριξη που του προσφέρουν οι ΑΝΕΛ, κάτι που θα τον οδηγούσε σε πρόωρες εκλογές. Γι' αυτό και έκανε την επιλογή του: δεν στήριξε τον Νίκο Κοτζιά στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και δέχθηκε «με πόνο καρδιάς» -όπως ο ίδιος είπε- την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Τώρα όλα αυτά, ότι δεν θα ανεχθεί καμία διγλωσσία από οποιοδήποτε και καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας, που -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- έχουν αποδέκτη τον Πάνο Καμμένο, μάλλον δεν πείθουν κανέναν. Και το κυριότερο ο Πάνος Καμμένος δεν είναι από τους ανθρώπους που ιδρώνει το αυτί τους.

Υποσημείωση: Για την ιστορία και μόνο σημειώνεται ότι η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από το υπουργείο Εξωτερικών το 1992 έγινε επίσης Οκτώβριο και αιτία ήταν η διαφωνία για τα Σκόπια. Το υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε και τότε ο πρωθυπουργός και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης