Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρωσία και Τουρκία θα δώσουν περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας στην Ιντλίμπ

Ρωσία και Τουρκία θα δώσουν περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας στην Ιντλίμπ
Η Ρωσία και η Τουρκία σχεδιάζουν να δώσουν περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας τους για αποκλιμάκωση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ
Η Ρωσία και η Τουρκία σχεδιάζουν να δώσουν περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή της συμφωνίας τους για αποκλιμάκωση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, μια «μεγάλη ανακούφιση» για τα 3 εκατομμύρια αμάχους στην περιοχή, δήλωσε σήμερα (18/10) στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος επί ανθρωπιστικών θεμάτων του ΟΗΕ, Υ. Egeland.
Όμως εξακολουθούν να υπάρχουν «ένα εκατομμύριο αναπάντητες ερωτήσεις» για το πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία και τι θα συμβεί αν οι οργανώσεις που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές αρνηθούν να καταθέσουν τα όπλα τους.
Μιλώντας έπειτα από μια τακτική συνάντηση για ανθρωπιστικές υποθέσεις στη Συρία, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, ο Έγκελαντ δήλωσε πως η Ρωσία, που είναι σύμμαχος της Συρίας, επιβεβαίωσε πως η Δαμασκός απέσυρε έναν «πολύ ανησυχητικό νόμο» που επέτρεπε την απαλλοτρίωση γης και περιουσιών από τους πρόσφυγες.
Η Ιντλίμπ και οι γειτονικές επαρχίες είναι τα τελευταία προπύργια των ανταρτών που εξεγέρθηκαν εναντίον του προέδρου Assad το 2011, και ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει πως μια μάχη για την ανάκτηση του ελέγχου της ζώνης από τον Assad θα μπορούσε να είναι η χειρότερη στον πόλεμο που μαίνεται επτά χρόνια τώρα.
Η συμφωνία της Τουρκίας και της Ρωσίας εγκαθίδρυσε μια ουδέτερη ζώνη έκτασης 15-20 χλμ. μέσα σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και που θα έπρεπε να έχει εκκαθαριστεί από όπλα και μαχητές έως τη Δευτέρα.
«Θα υπάρξει περισσότερος χρόνος για τη διπλωματία», δήλωσε ο Egeland.
«Χαίρομαι που ακούω πως η Ρωσία και η Τουρκία λένε πως είναι αισιόδοξες, πως μπορούν να επιτύχουν πολύ περισσότερα μέσω διαπραγματεύσεων, και γενικά είναι πολύ θετικές για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας η οποία δίνει μια ανακούφιση, μια διακοπή στις μάχες, στην Ιντλίμπ.»
Ο Egeland δήλωσε πως υπάρχουν 12.000 ανθρωπιστικοί εργαζόμενοι στην περιοχή και πως εδώ και πέντε εβδομάδες δεν έχει πραγματοποιηθεί αεροπορική επιδρομή εναντίον της Ιντλίμπ, κάτι που δεν θυμάται να έχει συμβεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Στα ανατολικά, ωστόσο, οι μάχες μαίνονται γύρω από πολλά χωριά που κατοικούνται από 15.000 ανθρώπους, περιλαμβανομένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των οικογενειών τους, που δέχονταν επίθεση από τη συριακή κυβέρνηση και κουρδικές δυνάμεις και 7.000 άμαχοι έχουν διαφύγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης