Τελευταία Νέα
Διεθνή

Strategic Culture Foundation: Οι υποθέσεις Skripal και Khashoggi αντικατοπτρίζουν την υποκρισία της Δύσης

Strategic Culture Foundation: Οι υποθέσεις Skripal και Khashoggi αντικατοπτρίζουν την υποκρισία της Δύσης
Η Δύση φρόντισε να αντιδράσει με ταχύτητα στην υπόθεση Skripal ενώ σε αυτήν Khashoggi... περιμένει αποδείξεις
Δύο εξαφανίσεις και δύο εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις της Δύσης που αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της υποκρισίας που τις χαρακτηρίζει.
Με αυτόν τον τρόπο το Strategic Culture Foundation σχολιάζει τις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί τόσο στην περίπτωση του Ρώσου πρώην (διπλού) κατασκόπου Sergei Skripal και του Σουαδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
Όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανάλυση όταν ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Skripal εξαφανίστηκε στη Βρετανία στις αρχές του 2018, η βρετανική κυβέρνηση έσπευσε να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και το ίδιο έπραξαν και αρκετοί σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ.
Αντίθετα, οι δυτικές κυβερνήσεις εμφανίζονται εξαιρετικά συγκρατημένες στο να επιβάλλουν κυρώσεις στη Σ. Αραβία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις ότι το Ριάντ συμμετείχε στη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
Η κατακραυγή των δυτικών κυβερνήσεων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την υπόθεση Skripal ήταν εκκωφαντική και είχε ως αποτέλεσμα η Βρετανία, οιΗΠΑ και άλλες 28 χώρες να απελάσουν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες, με αβάσιμες βρετανικές κατηγορίες ότι το Κρεμλίνο προσπάθησε να δολοφονήσει έναν εξόριστο κατάσκοπο με κάποια επικίνδυνη ουσία.
Παράλληλα η κυβέρνηση Trump έχει επιβάλει περαιτέρω αυστηρές κυρώσεις εξαιτίας της υπόθεσης Skripal.
Η υπόθεση του Λονδίνου εναντίον της Μόσχας χαρακτηρίστηκε από άγρια κερδοσκοπία.
Δεν υπάρχουν επαληθεύσιμες αποδείξεις για το τι πραγματικά συνέβη στον Skripal και στην κόρη του, τα οποία να έχουν παρουσιάσει οι βρετανικές αρχές.
Ο ισχυρισμός τους ότι η επίθεση στον Skripal έγινε κατόπιν εντολής του Putin δεν έχει αποδειχθεί ούτε στο ελάχιστο.
Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι ο Skripal και η κόρη του «χάθηκαν» και δεν είχαν επικοινωνία με τις βρετανικές αρχές για διάστημα άνω των επτά μηνών πριν ανακοινωθεί η μυστηριώδης δηλητηρίασή τους στις 4 Μαρτίου 2018.
Παράλληλα τόσο στις ρωσικές αρχές όσο και σε συγγενείς της οικογένειας Skripal το Λονδίνο έχει αρνηθεί σθεναρά οποιαδήποτε επαφή με τον Skripal και την κόρη του.
Οι βρετανικές αρχές έχουν δημιουργήσει ένα «δίχτυ αποδείξεων» για να επιτεθούν στη Μόσχα.
Σε πλήρη αντίθεση με την παραπάνω διάθεση ταχύτατης αντίδρασης στην περίπτωση Khashoggi οι περισσότερες χώρες – από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία έως τη Γαλλία και τον Καναδά – απλά εξετάζουν το ζήτημα.
Μετά από περίπου δύο εβδομάδες από τότε που ο Khashoggi επισκέφθηκε το προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και τελικά μας είπαν αυτή την εβδομάδα ότι όντως είναι δολοφονημένος και δεν έχει «απλά» εξαφανιστεί.
Οι μυστικές υπηρεσίες Τουρκίας και ΗΠΑ υποστήριξαν ότι ο Khashoggi βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στις εγκαταστάσεις του προξενείου της Σ. Αραβίας από 15μελή ομάδα που είχε στείλει η Σ. Αραβία.
Ακόμη πιο θλιβερή εξέλιξη το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν, ο δημοσιογράφος είχε διαμελιστεί και ότι έμεινε από το σώμα του τοποθετήθηκε σε κιβώτια και μεταφέρθηκε στη Σ. Αραβία και μάλιστα με δύο ιδιωτικά αεροσκάφη φίλων της βασιλικής οικογένειας της χώρας.
Επιπλέον, οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι όλο το σχέδιο δολοφονίας Khashoggi έγινε κατόπιν εντολών κορυφαίων στελεχών της σαουδαραβικής κυβέρνησης και πιθανώς και του ίδιου του διαδόχου του θρόνου της χώρας.
Το γεγονός ότι ο 59χρονος Khashoggi ήταν μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ και αρθρογράφος στη Washington Post αποτελούν τις βασικές αιτίες της τόσο μεγάλης προβολής του θέματος στα δυτικά ΜΜΕ.
Υπάρχουν χιλιάδες θύματα της σαουδαραβικής κυβέρνησης τα οποία η Δύση ούτε γνωρίζει, ούτε θα ασχοληθεί, ποτέ, μαζί τους.
Όμως τόσο ο Trump όσο και η Βρετανία είχαν άθλιες αντιδράσεις για το θέμα.
Αρχικά ο Trump δήλωσε ότι «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες» για το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας αν αποδειχθεί η συμμετοχή του στη δολοφονία του Khashoggi.
Ωστόσο, ο Trump γρήγορα προσδιόρισε ότι η διαπραγμάτευση όπλων δισεκατομμυρίων δολαρίων με το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο δεν θα ακυρωθεί.
Τώρα το Trump υποστηρίζει ότι η δολοφονία Khashoggi έγινε από "απατεώνες δολοφόνους".
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία υπέβαλαν αυτή την εβδομάδα κοινή δήλωση με την οποία ζητούσαν «μια αξιόπιστη έρευνα» για την εξαφάνιση.
Ωστόσο, εκτός από τη ρητορική, δεν έχουν επισημανθεί συγκεκριμένες κυρώσεις, ούτε υπάρχει ανάκληση πώλησης όπλων ή απελάσεις.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά  δήλωσε ότι «ανησυχεί» για τις φρικιαστικές ειδήσεις σχετικά με τη δολοφονία του Khashoggi, αλλά επανέλαβε ότι η Οτάβα δεν πρόκειται να ακυρώσει πώληση οχημάτων μάχης ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ριάντ.
Την ίδια ώρα αρκετοί επιχειρηματίες μποϊκοτάρουν μια σύνοδο που πραγματοποιείται στη Σ. Αραβία.
Μεταξύ αυτών είναι ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Jamie Dimon και ο Richard Branson, ενώ κορυφαίες εταιρείες όπως η Ford και η Uber έχουν αποσυρθεί, όπως και διάφοροι χορηγοί μέσων ενημέρωσης, όπως το CNN, οι New York Times και οι Financial Times.
Η απόσυρση από την εκδήλωση ήταν σε απάντηση στην υπόθεση Khashoggi.
Σημειώνεται ότι στη σύνοδο αυτή δεν θα συμμετάσχει, όπως είχε προγραμματιστεί, ούτε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim.
Την ίδια ώρα αρκετοί Αμερικανοί γερουσιαστές  συμπεριλαμβανομένων των Bob Corker, Marco Rubio, Lindsey Graham και Chris Murphy, ζήτησε την ακύρωση των αμερικανικών πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία καθώς και την αναθεώρηση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
Όμως ο Trump έχει απορρίψει τις κλήσεις για την τιμωρία.
Είπε ότι οι αμερικανικές θέσεις εργασίας και τα κέρδη εξαρτώνται από την αγορά όπλων της Σαουδικής Αραβίας.
Όταν το θέμα λοιπόν αφορά τη Σ. Αραβία οι δυτικοί θέλουν αποδείξεις και φυσικά να το σκεφθούν.
Όταν αφορά τη Ρωσία δεν χρειάζονται απολύτως τίποτα.
Δρουν αμέσως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης