Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, με το «βλέμμα» σε Brexit και Ιταλία - Βαριές απώλειες 1,89% στο Μιλάνο

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές, με το «βλέμμα» σε Brexit και Ιταλία - Βαριές απώλειες 1,89% στο Μιλάνο
Στο «κόκκινο» έκλεισαν σήμερα (18/10/2018) τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, διευρύνοντας δραματικά τις απώλειες μετά τις έμμεσες απειλές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, προς την Ιταλία.
Μιλώντας από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Draghi προειδοποίησε ότι η οποιαδήποτε αμφισβήτηση των δημοσιονομικών κανόνων που έχει θέσει η ΕΕ θα λειτουργήσει αρνητικά τόσο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όσο και την ανάπτυξη των κρατών του μπλοκ.
Οι δηλώσεις του, αν και δεν κατονόμασε την ιταλική κυβέρνηση, θεωρήθηκαν μια έμμεση απειλή προς τη Ρώμη, ασκώντας απότομες πιέσεις στις αγορές ομολόγων και μετοχών της Ιταλίας.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε «βουτιά» 1,89% κι έκλεισε στις 19.087,53 μονάδες, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας «εκτοξεύτηκε» στο 3,70%.


Την ίδια ώρα, επιμένουν οι ανησυχίες σχετικά με το εάν η ΕΕ θα εγκρίνει ή όχι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα πως θα ζητήσει διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό, με επιστολή που θα παραδώσει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, στον ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, ενώ από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, τόνισε εξερχόμενος της Συνόδου Κορυφής ότι «η επιστολή της Κομισιόν δεν προκαλεί ανησυχία».
Οι ιταλικές πιέσεις μεταδόθηκαν και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να κλείνει με απώλειες 0,51% στις 361,67 μονάδες.


Τα «βλέμματα» των επενδυτών ήταν, εν τω μεταξύ, στραμμένα και στη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit και στις εξελίξεις που αφορούν τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019.
Κατά το χθεσινό δείπνο εργασίας τους την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει ακόμα αρκετή πρόοδος όσον αφορά το Brexit, ενώ σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, προς το παρόν, οι 27 δεν σχεδιάζουν να οργανώσουν μια έκτακτη Σύνοδο για το Brexit τον Νοέμβριο.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,39% κι έκλεισε στις 7.026,99 μονάδες.


Στη Φρανκφούρτη, ο DAX διολίσθησε κατά 1,07% στις 11.589,21 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,55% στις 5.116,79 μονάδες.



Στα εταιρικά νέα, άνοδο (+0,54%) σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών μέσων ενημέρωσης, στον απόηχο αποτελεσμάτων, με τη γαλλική Publicis να ενισχύεται κατά 4,1%, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία στον κόσμο ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα για το γ’ τρίμηνο χρήσης.
Παράλληλα, η μετοχή της Carrefour κατέγραψε άλμα 8,9%, καθώς η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ ανέφερε υψηλότερες πωλήσεις για το γ’ τρίμηνο, χάρη στις ισχυρές της επιδόσεις στη Γαλλία και στη Βραζιλία.
Σημαντική άνοδο 1,9% σημείωσε η μετοχή της Novartis, μετά την είδηση ότι η φαρμακευτική εταιρεία θα εξαγοράσει την Endocyte, εταιρεία παρασκευής αντικαρκινικών φαρμάκων, έναντι 2,1 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης