Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Έπονται υποβαθμίσεις για τις αξιολογήσεις κρατών της Λατινικής Αμερικής

Fitch: Έπονται υποβαθμίσεις για τις αξιολογήσεις κρατών της Λατινικής Αμερικής
Η έκθεση της Fitch για τα κράτη της Λατινικής Αμερικής
Οι καθοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις κρατών της Λατινικής Αμερικής θα συνεχιστούν κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των αυστηρότερων συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης και των ειδικών κινδύνων ανά χώρα, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, αν και οι περισσότερες χώρες έχουν σταθερό outlook (προοπτικές), οι πιθανότητες για υποβάθμιση των προοπτικών είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτήν μίας αναβάθμισης.
Δύο χώρες υποβαθμίστηκαν κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα, ενώ σε τρεις τα outlooks αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, επισημαίνεται.
Συγκεκριμένα, Νικαράγουα και Εκουαδόρ υποβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα, ενώ το οutlook της Αργεντινής αναθεωρήθηκε σε σταθερό (από θετικό), Αρούμπα και Ουρουγουάης σε αρνητικό (από σταθερό).
Αν και ορισμένοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, όπως οι αυστηρότεροι εξωτερικοί χρηματοδοτικοί όροι, επηρεάζουν πολλές χώρες της περιοχής, υπάρχουν επίσης αξιοσημείωτοι διαφοροποιητικοί παράγοντες.
Για παράδειγμα, ο οίκος αναφέρει πως οι οικονομίες ανακάμπτουν σημαντικά στη Χιλή, την Κολομβία και το Περού, αντανακλώντας εν μέρει τις υψηλότερες τιμές των βασικών προϊόντων και το βελτιωμένο επενδυτικό κλίμα, μετά τις αντίστοιχες προεδρικές εκλογές.
Αρκετές χώρες, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κόστα Ρίκα και ο Ισημερινός, αντιμετωπίζουν, προβλήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα και δημοσίου χρέους.
Παράλληλα, ορισμένες βιώνουν περιορισμούς στην εξωτερική πρόσβαση (Αργεντινή και Εκουαδόρ) χρηματοδότησης ή την εγχώρια κεφαλαιαγορά (Κόστα Ρίκα).
«Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής είναι έτοιμες για αλλαγή ηγεσίας.
Στη Βραζιλία, τα αποτελέσματα των πρώτων γύρων των εκλογών αποκάλυψαν ότι ο Jair Bolsonaro έχει πλεονέκτημα έναντι του Fernando Haddad.
Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 28 Οκτωβρίου.
Αν και η αγορά αντέδρασε θετικά στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά το ρυθμό και το εύρος των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων (συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης) που μπορούν να εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση, υπό το φως του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος της Βραζιλίας, της αυξανόμενης επιβάρυνσης του χρέους και το μεγάλο βάρος των υποχρεωτικών δαπανών.
Στο Μεξικό, ο προϋπολογισμός του 2019, που θα υποβληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, θα παράσχει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς η κυβέρνηση Lopez Obrador στοχεύει στην εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με τις φιλοδοξίες της να αυξήσει τις κοινωνικές και κεφαλαιουχικές δαπάνες».
Οι αξιολογήσεις:



Διαβάστε: Fitch: Η Λατινική Αμερική ανακάμπτει «κόντρα» στους πολιτικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης