Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem: Έρχεται σύγκρουση ΕΕ - Ιταλίας - Πλήγμα στην ιταλική οικονομία και τις τράπεζες

tags :
Dijsselbloem: Έρχεται σύγκρουση ΕΕ - Ιταλίας - Πλήγμα στην ιταλική οικονομία και τις τράπεζες
Δεν θα υπάρξει κανένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ιταλία – Η Ιταλία πρέπει να σώσει τον εαυτό της είπε ο Dijsslbloem
Την εκτίμηση πως επίκειται σύγκρουση ΕΕ – Ιταλίας με αφορμή τον προϋπολογισμό για το 2019 διατύπωσε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος υποστήριξε πως αν αυτή η αντιπαράθεση εξελιχθεί σε μείζονα κρίση, τότε αυτή που θα πληγεί είναι η Ιταλία, η οικονομία της και οι τράπεζες της.
Σε δηλώσεις του στο CNBC ο Dijsselbloem υποστήριξε ότι εάν το ιταλικό ζήτημα εξελιχθεί σε μεγάλη κρίση, τότε θα υπάρξει μια έκρηξη, η οποία θα εκδηλωθεί στο εσωτερικό και όχι στο εξωτερικό της Ιταλίας.
«Εάν η ιταλική κρίση εξελιχθεί σε μια μείζονα κρίση, αυτή κυρίως θα εκραγεί στην ιταλική οικονομία και δεν θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Λόγω του τρόπου με τον οποίο η ιταλική οικονομία και οι ιταλικές τράπεζες χρηματοδοτούνται, θα υπάρξει μια έκρηξη στο εσωτερικό παρά μια έκρηξη στο εξωτερικό» τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να γυρίσει πίσω στη Ρώμη τον προϋπολογισμό του 2019, ζητώντας να υπάρξουν βελτιώσεις καθώς υπάρχει σαφής παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Giuseppe Conte έχει προθεσμία έως την ερχόμενη Δευτέρα 22/10 για να απαντήσει στις Βρυξέλλες.
Εάν από την απάντηση αυτή οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τις επιταγές της ΕΕ, τότε έχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να αποφασίσει και να ζητήσει ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα πρέπει να κατατεθεί εντός τριών εβδομάδων.
Ωστόσο ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup προβλέπει ότι θα υπάρξει σύγκρουση.
«Κοιτάζοντας τι έχουν βάλει στο τραπέζι οι Ιταλοί αξιωματούχοι, η Κομισιόν δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να στείλει πίσω.
Αυτό δεν είναι το τέλος της διαδικασίας, αλλά η αρχή της» είπε ο Dijsselbloem, αναφέροντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ιταλία.
«Πολιτικά και οικονομικά δεν θα συμβεί.
Δεν βλέπω στήριξη από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης που να λέει ότι «είναι τελείως εκτός πορείας ας τους βοηθήσουμε».
Ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ιταλίας θα εξαφάνιζε τον ESM μέσα σε δύο χρόνια.
Επομένως, τι κάνουμε;
Δύο χρόνια δεν είναι αρκετά για να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα.
Η Ιταλία πρέπει να σώσει μόνη της τον εαυτό της» υποστήριξε ο Dijsselbloem, αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση είναι ανησυχητική.
«Είναι πολύ ανησυχητικό, θα υπάρξει σύγκρουση και πιστεύω ότι η Κομισιόν δεν έχει εναλλακτική από το να αποδεχθεί και να διαχειριστεί αυτή τη σύγκρουση.
Οι τραπεζικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τι θα σημάνει αυτό για τις ιταλικές τράπεζες.
Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι η ιταλική κρίση δεν έχει καμία σχέση με την κρίση στην Ελλάδα.
«Είναι πολύ διαφορετικό και βρισκόμαστε ήδη σε διαφορετική εποχή.
Η ελληνική κρίση ενείχε τον τεράστιο κίνδυνο να μεταδοθεί στην υπόλοιπη Ευρωζώνη και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ευρωζώνη και στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Αντιθέτως, η Ιταλία χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό μόνη της» υποστήριξε ο Dijsselbloem.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης