Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υπό πίεση οι αξιολογήσεις των ιταλικών τραπεζών λόγω της έκθεσης στα ομόλογα

Fitch: Υπό πίεση οι αξιολογήσεις των ιταλικών τραπεζών λόγω της έκθεσης στα ομόλογα
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της Ρώμης λόγω της διεύρυνσης του spread των ιταλικών ομολόγων
Αυξημένες πιέσεις αντιμετωπίζουν οι αξιολογήσεις των ιταλικών τραπεζών, λόγω κινδύνων για τη χώρα (sovereign-related risks) σύμφωνα με νέα έκθεση της Fitch.
Πρόκειται για κινδύνους που περιλαμβάνουν την κεφαλαιακή διάβρωση λόγω της πτώσης των τιμών των κρατικών ομολόγων, του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και της μακροοικονομικής αβεβαιότητας.
Ο οίκος αξιολόγησης αναθεώρησε το outlook για την αξιολόγηση «ΒΒΒ» σε αρνητικό τον Αύγουστο στον απόηχο του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης και λόγω της προοπτικής για επιπλέον δημοσιονομική χαλάρωση.
Αυτό οδήγησε σε αρνητικά outlook όσον αφορά τις αξιολογήσεις αρκετών ιταλικών τραπεζών: η Banca Nazionale del Lavoro (BBB+), Credito Emiliano, Intesa Sanpaolo, η Mediobanca και UniCredit (όλες BBB) και η Unipol Banca (BB+).
«Μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις αυτών των τραπεζών» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Οι αξιολογήσεις άλλων ιταλικών τραπεζών θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν υπό πίεση εάν οι συνθήκες αναχρηματοδότησης γίνουν πιο δύσκολες ή εάν η ποιότητα των τραπεζικών assets επιδεινωθεί σημαντικά.
Λόγω της μεγάλης έκθεσης των ιταλικών τραπεζών στα ιταλικά κρατικά ομόλογα, κάθε διεύρυνση του spread συνεπάγεται διάβρωση του κεφαλαίου.


Σύμφωνα με τη Fitch, το spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών έχει διευρυνθεί πάνω από τις 300 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης που ήταν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σημαντική μείωση των κεφαλαίων για κάποιες τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, μεγαλύτερα spreads τείνουν να ενισχύουν τα κόστη χρηματοδότησης για όσες εκδίδουν ομόλογα.
«Αναμένουμε ότι τα κόστη χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα και κάποιες μικρότερες εμπορικές τράπεζες δεύτερου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην αναχρηματοδότηση της χρηματοδότησης του με κόστος που μπορεί να στηρίξει το δανεισμό τους.
Ωστόσο πιστεύουμε ότι το ρίσκο αναχρηματοδότησης για τις υπόλοιπες τράπεζες είναι περιορισμένο» επισημαίνεται στην ανάλυση.
Ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας είναι ο μεγαλύτερος χρήστης της χρηματοδότησης της ΕΚΤ, με περίπου 250 δισ. ευρώ στοχοθετημένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO).
Σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch, «όταν τα TLTROs αρχίσουν να ωριμάζουν το 2020, οι ιταλικές τράπεζες θα αντικαταστήσουν μέρος της χρηματοδότησης κατά κύριο λόγο με την έκδοση προνομιούχων και καλυμμένων ομολόγων σε θεσμικούς επενδυτές.
Ωστόσο, είναι πιθανό να συνεχίσουν να αντλούν σημαντικούς όγκους χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα.
Οι πωλήσεις ομολόγων σε ιδιώτες επενδυτές ενδέχεται να επαναληφθούν, αλλά αναμένουμε ότι αυτό το κανάλι χρηματοδότησης θα είναι πιο περιορισμένο από ό,τι στο παρελθόν».
Τέλος, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι ο ιταλικός τραπεζικός τομέας έχει μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τα τελευταία δύο έτη.
Η βελτίωση αυτή αναμένεται να ανακοπεί εάν οι επενδυτές NPLs πιστεύουν ότι το μακροοικονομικό ρίσκο είναι πιθανό να αυξηθεί υπό τη νέα κυβέρνηση.
Ωστόσο, συνεχίστηκαν οι νέες πωλήσεις NPLs και η ιταλική κυβέρνηση στήριξε τις πωλήσεις NPLs στο πρόσφατο προσχέδιο προϋπολογισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης