Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα σκάνδαλα με τις αξιολογήσεις και η «ασχετοσύνη» των Moody's, S&P και Fitch

tags :
Τα σκάνδαλα με τις αξιολογήσεις και η «ασχετοσύνη» των Moody's, S&P και Fitch
Οι Big Three συνεχίσαν να έχουν το 95% της παγκόσμιας αγοράς και μόνο ένας ανταγωνιστής, η DBRS, μόλις και μετά βίας έχει το 2%
Είναι δυνατόν οι οίκοι αξιολόγησης να δίνουν την άριστη βαθμίδα του ΑΑΑ σε ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν, χωρίς να γνωρίζουν τι είναι αυτό;, αναρωτιέται σε άρθρο της η Il Sole 24 Ore.
Αυτό συμπαίρανε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μόλις έγινε γνωστό ένα ηλεκτρονικό μήνυμα αναλυτών του Standard & Poor's... λίγο «περίεργο.
Το μήνυμα έγραφε: «Τα μοντέλα ανάλυσης μας αδυνατούν να συλλάβουν έστω και το ήμισυ του κινδύνου ενός παραγώγου που στηρίζεται σε υποθήκη.
Αν όμως μας ζητήθηκε να αξιολογήσουμε το δομημένο ομόλογο, θα δώσαμε επίσης μια βαθμολογία σε αυτό».
Αυτή ήταν η κατάληξη μετά από τρία χρόνια άκαρπων δικαστικών διαμαχών, ότι το μήνυμα είχε πείσει τους αναλυτές των αξιολογήσεων να κλείσουν με βιασύνη τις αξιολογήσεις των προϊόντων που άρχισαν την κρίση.
Επίσης, στην Ινδία, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κρατικοποιήσει την IF & LS, μια «τράπεζα σκιά» την ώρα που οι οργανισμοί αξιολόγησης της έδιναν «τριπλό Α», δηλαδή τη μέγιστη ασφάλεια.
Μόνο στις 7 Αυγούστου, όταν η αθέτηση κατέστη σαφής σε όλους, ο οργανισμός αξιολόγησης Icra υποβάθμισε την IF & LS σε A.
Στα τέλη Οκτωβρίου, η πτώχευση έγινε επίσημη, αλλά η αξιολόγηση δεν είχε αλλάξει.
Παρόμοιες περιπτώσεις υπήρξαν στην Κίνα και τη Ρωσία, με τον Dagong, τον μεγαλύτερο κινεζικό οίκο αξιολόγησης, να απαγορεύεται από την κυβέρνηση να αναλάβει νέους πελάτες για τουλάχιστον ένα χρόνο, εκτός από την απαγόρευση για την έκδοση αξιολογήσεων των παραγώγων μέχρι νεωτέρας.
Και αυτά είναι δύο παραδείγματα μεταξύ πολλών.
Από την Αμερική προς την Ευρώπη, από τη Ρωσία προς την Κίνα, μια μυριάδα των ποινών, αποζημιώσεις και οι νέες έρευνες έχουν φέρει στο φως τα ίδια προβλήματα με εκείνα πριν από μια δεκαετία: αντιφατικές διοικήσεις, ανεπαρκείς εσωτερικοί έλεγχοι, συγκρούσεις των μοντέλων ανάλυσης παραγώγων, που κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τη λογική και τη λειτουργία.
Συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κάνουν αξιολογήσεις: όπως η Moody's, για παράδειγμα.
Ο δεύτερη μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης στον κόσμο, πριν από 60 κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια για παραβάσεις σχετικά με τις διαδικασίες υπολογισμού που εφαρμόζεται τακτικά σε ορισμένες κατηγορίες ομολόγων: σε 54 περιπτώσεις δεν ήταν καν σε θέση να εξηγήσει ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο οι αποτιμήσεις που αποδόθηκαν ήταν ουσιαστικά διαφορετικές από τα αποτελέσματα που προέβλεπαν τα μοντέλα αποτίμησης που χρησιμοποιήθηκαν για τα παράγωγα.
Εάν πιστεύουμε ότι μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν παράγωγα με θεωρητική αξία άνω των 660 εκατ. ευρώ, το πρόβλημα δεν είναι ασήμαντο.
Και αυτό πρέπει να έχουν κατά νου οι επενδυτές, εν όψει της πιθανής σύγκρουσης μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και των οργανισμών αξιολόγησης.
Η Moody's, στην πραγματικότητα, θα αποφασίσει μέχρι τις 26 Οκτωβρίου, αν θα υποβαθμίσει το δημόσιο χρέος, ανοίγοντας το δρόμο για τους άλλους δύο μεγάλους οίκους.
Οι ΗΠΑ ανταποκρίθηκαν στο κύμα σκανδάλων το 2010 με το νόμο «Dodd-Frank», ενώ η Ευρώπη έχει αναθέσει το 2011 στην ESMA, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών, την εποπτεία και την αυστηρότερη κανονιστική ρύθμιση κατά των καταχρήσεων από τους οργανισμούς αξιολόγησης.
Και μπορεί οι αλλαγές να έχουν ως στόχο την εισαγωγή νέων μέσων για την παρακολούθηση, τη διαφάνεια σχετικά με τις μεθόδους ανάλυσης και την ενίσχυση των εσωτερικών ελέγχων - στην πράξη δεν έγινε τίποτα.
Οι Big Three συνεχίσαν να έχουν το 95% της παγκόσμιας αγοράς και μόνο ένας ανταγωνιστής, η DBRS, μόλις και μετά βίας έχει το 2%, καταλήγει η ιταλική εφημερίδα.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης