Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Σ. Αραβία - Πιθανή (;) η αντικατάσταση του διαδόχου του θρόνου Salman

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Σ. Αραβία - Πιθανή (;) η αντικατάσταση του διαδόχου του θρόνου Salman
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσίευσε μια ιστορία βόμβα που αναφέρει ότι η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας σκέφτεται να αντικαταστήσει τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσίευσε μια ιστορία βόμβα που αναφέρει ότι η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας σκέφτεται να αντικαταστήσει τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman (MbS), καθώς το βασίλειο βρίσκεται κάτω από την μεγαλύτερη διεθνή πίεση  που αντιμετωπίζει στη σύγχρονη ιστορία της για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi - που πιστεύεται ευρέως ότι δολοφονήθηκε με εντολή του ίδιου του MbS.
Η ανώνυμη διπλωματική πηγή της Le Figaro αναφέρει ότι το Συμβούλιο Αληθείας, το οποίο είναι ιστορικά το όργανο υπεύθυνο για την έγκριση της διαδοχής του θρόνου, συνεδριάζει επί του παρόντος μυστικά.
 Για αρκετές ημέρες, το Συμβούλιο Αληθείας για την κυβερνητική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας συναντάται κατά τη μέγιστη διακριτική ευχέρεια, λέει μια διπλωματική πηγή στη Le Figaro.
Αποτελούμενο από έναν εκπρόσωπο που εκπροσωπεί κάθε μία από τις φυλές - τουλάχιστον επτά - της βασιλικής οικογένειας, ο οργανισμός αυτός, υπεύθυνος για θέματα διαδοχής στο Βασίλειο, εξετάζει την κατάσταση που δημιούργησε η εξαφάνιση, ακόμα περισσότερο από δεκαπενθήμερο, του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η βασιλική οικογένεια επιδιώκει να αντικαταστήσει τον 33χρονο MbS με τον πολύ λιγότερο φιλόδοξο και πιο προβλέψιμο αδελφό του, τον πρίγκιπα Khalid bin Salman.
Το Συμβούλιο Αληθείας θεωρήθηκε ήδη ότι διέλυσε τους συνήθεις κανόνες διαδοχής το 2017, όταν διόρισε το MbS ως νέο πρίγκιπα διάδοχο στο θρόνο.
Η Le Figaro ανέφερε περαιτέρω ότι η μετάβαση δεν θα ήταν απαραίτητα άμεση, αλλά ότι ο Khalid bin Salman θα αντικαταστήσει σταδιακά τον αδελφό του.
Ο Khalid bin Salman, ο οποίος είναι ακόμη νεότερος από τον MbS, μόλις 28 ετών, λέγεται ότι είναι δημοφιλής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και θεωρείται γενικά ως κάποιος που μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του βασιλείου στη Δύση.
Ήταν πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Απρίλιο του 2017, αλλά ανακλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με The New York Times.
 Πέταξε κατευθείαν πίσω στο Ριάντ όπου ήταν παρών για την υψηλή πίεση του υπουργού Εξωτερικών του Mike Pompeo, αλλά σύντομη επίσκεψη με τον βασιλιά Salman και MbS για να συζητήσουν την εξαφάνιση του Khashoggi.
Το Newsweek συνοψίζει την πολιτική του καριέρα ως εξής.
 Πριν γίνει πρεσβευτής, ο πρίγκιπας ήταν σύμβουλος στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον καθώς και στο Υπουργείο Άμυνας του Ριάντ, σύμφωνα με το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της πρεσβείας.
Πριν από αυτό, υπηρέτησε ως πιλότος στις αεροπορικές δυνάμεις του βασιλείου, πετούσε F-15s και έλαβε μέρος σε περισσότερες από 50 αποστολές μάχης στη Συρία και την Υεμένη.
 Ο Marcelle M. Wahba, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πρόεδρος του Ινστιτούτου Κρατικών Αραβικών Κρατών στην Ουάσιγκτον, δήλωσε στην εφημερίδα Arab News της Σαουδικής Αραβίας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση του Πρίγκιπα Χάλιν θα βελτιωθεί και τη διεύρυνση της εικόνας του βασιλείου.
Εάν η βασιλική οικογένεια πιέζει να αντικαταστήσει το MbS, είναι πιθανό να ανακοινωθεί γρήγορα (ή τουλάχιστον θα διαρκέσουν "διαρροές" των ειδήσεων) προκειμένου να ανακουφιστεί η συνεχιζόμενη πίεση στο Ριάντ.
Επί του παρόντος, μια δημόσια εκστρατεία αυξάνεται για τις επιχειρήσεις πίεσης και τις εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης για να αποσύρουν από τις εκδηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας, και συγκεκριμένα τη συνάντηση κορυφής της πρωτοβουλίας για τις μελλοντικές επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας που έχει οριστεί για τον μήνα αυτό. μια σειρά άλλων αξιωματούχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης