Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γάζα: Νέα προειδοποίηση του ΟΗΕ, σε μια εξαιρετικά τεταμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Γάζα: Νέα προειδοποίηση του ΟΗΕ, σε μια εξαιρετικά τεταμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή, ο Βούλγαρος N. Mladenov, προειδοποίησεεναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει νέα, «καταστροφική» σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας
Ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή, ο Βούλγαρος N. Mladenov, προειδοποίησε ξανά την Πέμπτη τοποθετούμενος ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει νέα, «καταστροφική» σύρραξη στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης συνεδρίασης, η οποία σημαδεύτηκε από τις σφοδρότατες ισραηλινές επικρίσεις εναντίον ενός Ισραηλινού, των Παλαιστινίων και της Βολιβίας.
«Η Γάζα έχει αρχίσει πλέον να εκρήγνυται προς τα μέσα. Αυτό δεν είναι υπερβολή. Αυτό δεν είναι κινδυνολογία. Αυτό είναι μια πραγματικότητα», είπε μέσω βιντεοσύνδεσης ο Μλαντένοφ, κάνοντας λόγο για μια οικονομία σε «ελεύθερη πτώση».
«Όλοι οι δείκτες-κλειδιά, η ανθρωπιστική κατάσταση, η οικονομική κατάσταση, η κατάσταση ασφαλείας και η πολιτική κατάσταση, συνεχίζουν να επιδεινώνονται.
Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας, δυνητικά καταστροφικής σύρραξης, μιας σύρραξης που όλος ο κόσμος λέει πως δεν θέλει, όμως απαιτούνται πολλά περισσότερα από λόγια για να αποφευχθεί».
Ελλείψει «πολύ σαφών ενεργειών από όλα τα μέρη για να αποκλιμακωθεί η ένταση, οι συνέπειες θα είναι τρομερές», πρόσθεσε.
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μείζονος κλιμάκωσης», αναγνώρισε λίγο αργότερα ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ D. Danon, καταδικάζοντας την πρόσφατη εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφος της χώρας του.
Αμέσως μετά τον Mladenov, η Βολιβία, η χώρα η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ, επέλεξε να δώσει τον λόγο στον Hagai el Ad, τον διευθυντή της B'Tselem, μιας ισραηλινής ΜΚΟ η οποία εναντιώνεται στην ισραηλινή στρατιωτική κατοχή στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
«Η Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι μια υπαίθρια φυλακή», τόνισε κυρίως ο διευθυντής της ισραηλινής οργάνωσης, που καθόταν δίπλα στον παλαιστίνιο πρεσβευτή στον ΟΗΕ, τον R. Mansur.
Το Ισραήλ επέκρινε δριμύτατα τόσο την παρουσία του, όσο και το περιεχόμενο της παρέμβασής του.
Το ΣΑ πήγε στο «τσίρκο», εξεμάνη ο D. Danon, ο οποίος επισήμανε ότι η οργάνωση του Hagai el Ad έχει λάβει χρηματοδότηση από τους Ευρωπαίους.

«Στην υπηρεσία του εχθρού»

Παύοντας να μιλάει αγγλικά κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο διπλωμάτης απευθύνθηκε σε τόνο εξοργισμένο στα εβραϊκά στον Hagai el Adτ, προφέροντας φράσεις εντελώς ακατανόητες για τη συντριπτική πλειονότητα των αντιπροσώπων των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και για τους διερμηνείς του ΟΗΕ.
Όπως εξήγησε διπλωματική πηγή, ο D. Danon κατηγόρησε τον διευθυντή της B'Tselem ότι είναι «ένας ισραηλινός πολίτης στην υπηρεσία του εχθρού».
«Ντροπή σου, συνεργάτη» (των Παλαιστίνιων), πρόσθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Κατόπιν, συνεχίζοντας στα αγγλικά, ο Danon έστρεψε τα φραστικά του πυρά προς τη Βολιβία για την πρωτοβουλία της. «Βρείτε μου έναν Παλαιστίνιο ή έναν Βολιβιανό να έρθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να καταγγείλει τις αρχές της χώρας του», πέταξε ο ισραηλινός πρεσβευτής απηχώντας τη θέση της κυβέρνησής του περί «κουλτούρας του μίσους» των Παλαιστίνιων και του ηγέτη τους M. Abbas εναντίον του Ισραήλ.
Η βρετανίδα πρεσβεύτρια C. Pirs επέκρινε τον ισραηλινό ομόλογό της διότι κατέφυγε στα εβραϊκά. «Αυτή είναι μια ανοικτή συζήτηση. Δεν είναι όμως πλέον ανοικτή συζήτηση αν δεν μπορούμε να καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που λέγεται, ασχέτως του ποιος μιλάει. Θα ήθελα παρακαλώ να μάθω τι είπε ο ισραηλινός αντιπρόσωπος στα εβραϊκά στον κύριο Hagai el Ad», απαίτησε, ζητώντας από την προεδρία του ΣΑ να διακόπτει κάθε ομιλητή αν για αυτά που λέει δεν υπάρχει απευθείας διερμηνεία.
Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Nikki Halley, η οποία παρενέβη για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την ανακοίνωση που έκανε την 9η Οκτωβρίου ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμα στα τέλη της χρονιάς, προτίμησε να επιδοθεί σε μια καταδίκη του Ιράν.
Δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιθέτως εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
«Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο δεν βασίζεται στη διεθνώς συμφωνημένη παράμετρο των δύο κρατών είναι καταδικασμένο σε αποτυχία», προειδοποίησε ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ F. Delatr, ενώ αναμένεται ακόμη η αποκάλυψη του περιλάλητου αμερικανικού σχεδίου για την επίλυση της σύγκρουσης.
Μολονότι κάποιοι διπλωμάτες αμφισβητούν το κατά πόσον υπάρχει στην πραγματικότητα σχέδιο, άλλοι πιστεύουν πως όντως ετοιμάζεται μεν, όμως πρόκειται απλά και μόνο για ένα «μεγάλο οικονομικό πακέτο», που είναι «απαλλαγμένο» από όλες τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους: θα προβλέπει, εκτιμούν, το να δοθεί στους Παλαιστίνιους ως πρωτεύουσα απλά και μόνο «μια συνοικία της Ιερουσαλήμ» ενώ θα απουσιάζει από αυτό η οποιαδήποτε «αναφορά στην επιστροφή των προσφύγων ή σε κατεδαφίσεις οικισμών» των ισραηλινών εποίκων στα κατεχόμενα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης