Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, με τα «βλέμματα» στην Ιταλία

Μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές, με τα «βλέμματα» στην Ιταλία
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,12% χαμηλότερα, στις 361,24 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (19/10/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.
Οι ιταλικές αγορές μετοχών και ομολόγων δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής που απέστειλε η Κομισιόν στην ιταλική κυβέρνηση, στην οποία γίνεται λόγος για μια άνευ προηγουμένου απόκλιση του προϋπολογισμού 2019 από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
Ωστόσο, οι Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα, άρχισαν να στέλνουν μηνύματα ότι η διαφωνία μπορεί να ξεπεραστεί μέσω διαλόγου και ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση παρέμβαση στην οικονομική πολιτική της Ρώμης.
«Η ΕΕ δεν θα παρέμβει στις οικονομικές πολιτικές της Ιταλίας.
Καταλαβαίνουμε τις προτεραιότητες της ιταλικής κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομία», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Giuseppe Conte, ο οποίος με τη σειρά του επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει ο προϋπολογισμός της Ιταλίας».
Η απόδοση του 10ετούς «απάντησε» με βουτιά άνω των 10 μονάδων βάσης, στο 3,50%, ενώ νωρίτερα είχε «εκτοξευθεί» στο υψηλό 4,5 ετών του 3,78%.
Βελτίωση καταγράφηκε και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να κλείνει με οριακή πτώση 0,04% στις 19.080,16 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες έως και 1,6%.


Νευρικότητα κυριάρχησε και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους δείκτες να εμφανίζουν εναλλαγές προσήμων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,12% χαμηλότερα, στις 361,24 μονάδες.


Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε πτώση 0,31% κι έκλεισε στις 11.553,83 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,32% στις 7.049,80 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,63% χαμηλότερα, στις 5.084,66 μονάδες.




Ιδιαίτερες πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος αυτοκινήτων, με τη Volkswagen να υποχωρεί κατά 1,1% και την Daimler να σημειώνει πτώση σχεδόν 2%.
Η μετοχή της Michelin κατέγραψε απώλειες άνω του 11%, σημειώνοντας τη χειρότερη ημέρα σε διάστημα επτά ετών, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε χαμηλότερες προβλέψεις για το σύνολο του έτους.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένει το Brexit, μετά το τέλος της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, δήλωσε σήμερα πως η συμφωνία για το Brexit έχει επιτευχθεί κατά το 90%, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη πιθανότητα να μην επιτευχθεί συμφωνία, εξαιτίας της συνεχιζόμενης διαφωνίας όσον αφορά το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.
Χθες Πέμπτη (18/10), η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, και άλλοι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν εκ νέου την πεποίθηση ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit, αν και ακόμη οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν όσον αφορά τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το μόνο χερσαίο σύνορό τους, ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Η May δήλωσε εξάλλου χθες ότι θα μπορούσε να εξετάσει μια παράταση της λεγόμενης μεταβατικής περιόδου «για κάποιους μήνες» μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης