Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα συμφωνία του ΔΝΤ για παροχή δανείου ύψους 3,9 δισ. δολ. στην Ουκρανία

Νέα συμφωνία του ΔΝΤ για παροχή δανείου ύψους 3,9 δισ. δολ. στην Ουκρανία
Νέα συμφωνία του ΔΝΤ με την Ουκρανία ύψους 3,9 δισ. δολαρίων
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ουκρανία κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία Stand-By Arrangement (SBA) διάρκειας 14 μηνών.
Η νέα SBA θα αντικαταστήσει τη συμφωνία στο πλαίσιο του διευρυμένου ταμείου διευκόλυνσης (EFF), που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2015 και θα έληγε τον Μάρτιο του 2019, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η νέα SBA, με αιτούμενη πρόσβαση ύψους 3,9 δισ. δολαρίων, θα αποτελέσει μια "άγκυρα" για τις οικονομικές πολιτικές της Ουκρανίας  κατά το 2019.
Βασιζόμενη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ουκρανία θα επικενρωθεί στη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και στη μείωση του πληθωρισμού, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, του χρηματοπιστωτικού τομέα και του τομέα της ενέργειας.
Η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα (19/10) αντανακλά τη δέσμευση του ΔΝΤ να συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία να επιτύχει ισχυρότερη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη.
Το νέο πρόγραμμα αναπτύχθηκε σε στενό συντονισμό με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν παράλληλες επιχειρήσεις υποστήριξης της Ουκρανίας.
Η σταθερή και αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών θα είναι καθοριστική για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.
Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της διοίκησης του ΔΝΤ και στην έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
Η εξέταση του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται αργότερα κατά το έτος μετά την κοινοβουλευτική έγκριση ενός κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 σύμφωνα με τις συστάσεις του προσωπικού του ΔΝΤ και την αύξηση των τιμολογίων αερίου και θέρμανσης των νοικοκυριών ώστε να αντανακλούν τις εξελίξεις στην αγορά ενώ παράλληλα θα προστατεύουν τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης