Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Μεξικό «απειλεί» τις ΗΠΑ με τη νομιμοποίηση του οπίου για ιατρική χρήση

tags :
Το Μεξικό «απειλεί» τις ΗΠΑ με τη νομιμοποίηση του  οπίου για ιατρική χρήση
Σοβαρές θα είναι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ εάν η κυβέρνηση του Μεξικού περάσει νόμο για να νομιμοποιήσει το όπιο για ιατρική χρήση...
Σοβαρές θα είναι επιπτώσεις για τις ΗΠΑ εάν η κυβέρνηση του Μεξικού περάσει σε νόμο με την πρόταση του υπουργού Άμυνας να νομιμοποιήσει το όπιο για ιατρική χρήση...
Αυτή η αποκαλούμενη «λύση» έχει συζητηθεί εδώ και καιρό και θεωρείται από μερικούς ως μια ρεαλιστική προσέγγιση για τη μείωση της σφαγής που προκάλεσε ο πόλεμος των καρτελ ναρκωτικών της χώρας την τελευταία δεκαετία, η οποία σκότωσε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους από τότε που ξεκίνησε το 2006.
Η ιδέα είναι αρκετά απλή και είναι ότι οι παραγωγοί οπίου της χώρας, που έχουν καταστήσει το Μεξικό τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο, θα πωλούν τις σοδειές τους σε εγκεκριμένες από την κυβέρνηση νομικές οντότητες για χρήση σε επιστημονικές σπουδές και στην ιατρική αντί να τις πουλούν στα καρτέλ, αν και αυτό θα απαιτούσε από το κράτος να παρέχει επαρκή στρατιωτική προστασία τόσο στους αγρότες όσο και στις καλλιέργειες τους.
Αυτό βέβαια είναι πιο εύκολο να λέγεται από το να γίνει πραγματικότητα καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας του Μεξικό εκτιμάται ότι  έχουν διαφθαρεί σε μεγάλο βαθμό από τα καρτέλ και πολλοί πολίτες ζουν από το φόβο του τι θα συνέβαινε εάν οι δυνάμεις αυτές διαπίστωσαν ότι συνεργάζονταν με την κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, το Μεξικό θα έπρεπε πιθανότατα να περάσει με αυτό που ο πρόεδρος-εκλέγειρος Andres Manuel Lopez Obrador, ευρέως γνωστός με τα αρχικά του ως AMLO, είχε προτείνει στο παρελθόν να ζητήσει κατάπαυση του πυρός από τα καρτέλ και μάλιστα να παραχωρήσει αμνηστία στα μη βίαια μέλη αυτών των συμμοριών για την αποκατάσταση της εθνικής σταθερότητας.
Όσο παράδοξη και εάν φαντάζει μια τέτοια πολιτική, δεν είναι αδύνατο να πετύχει προς όφελος των περισσότερων Μεξικανών στο σύνολό τους, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήταν επίσης στα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ να βλέπουν αυτό το σχέδιο να ξεδιπλώνεται .
Το Μεξικό έχει καταστραφεί από τις παράπλευρες ζημίες που προκλήθηκαν από την αχαλίνωτη χρήση σκληρών ναρκωτικών μέσα στην κοινωνία της και την αύξηση της εγκληματικότητας.
Η νομιμοποίηση του οπίου για ιατρική χρήση στο Μεξικό μπορεί να καταστήσει την κρίση των ναρκωτικών πολύ χειρότερη, εάν δεν υπάρχουν εκ των προτέρων κατάλληλα μέτρα ασφάλειας των συνόρων.
Εάν το Μεξικό δεν επιτύχει να εκκαθαρίσει τις δυνάμεις ασφαλείας του και το κράτος γενικά από την ολέθρια επιρροή των καρτέλ, κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο, τότε ο νότιος γείτονας των ΗΠΑ θα μετατραπεί πρακτικά σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές κατά της Ουάσιγκτον.
Οι αναμενόμενες μεγάλης κλίμακας εξαγωγές οπίου ή του παραγόμενου προϊόντος ηρωίνης από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ θα καταστρέψουν τις τοπικές κοινότητες ακόμη περισσότερο από ό, τι είναι ήδη και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πιο εύκολη και φθηνή διάθεση του φαρμάκου από ποτέ, οδηγώντας έτσι σε περισσότερους εθισμούς να μην πούμε τίποτα για το επακόλουθο κύμα εγκλήματος που θα μπορούσε να ακολουθήσει.
Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι οι ΗΠΑ είτε θα ασκήσουν πιέσεις στο Μεξικό για να κρατήσουν παράνομη την καλλιέργεια οπίου είτε θα προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να αποφύγουν τις καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση που συμβεί αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης