Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναβαθμίζει την Κύπρο σε investment grade στο ΒΒΒ-, με σταθερό outlook

tags :
Fitch: Αναβαθμίζει την Κύπρο σε investment grade στο ΒΒΒ-, με σταθερό outlook
Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου στο ΒΒΒ- από ΒΒ+ που ήταν πριν προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με τις προοπτικές (outlook) της κυπριακής οικονομίας να χαρακτηρίζονται ως σταθερές.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου, με δεδομένη την πολύ καλή πορεία των δημοσίων εσόδων αλλά και την ορθή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται, η Κύπρος μπορεί να πετύχει πλεόνασμα – ρεκόρ στο 2,7% του ΑΕΠ το 2018, έναντι 1,7% που εκτιμούσε ο οίκος στην έκθεση του τον Απρίλιο 2018.
Το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2019 και στο 2,2% το 2020, ενώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η κυπριακή κυβέρνηση οι αντίστοιχοι στόχοι είναι 3,1% και 2,9%.
Επιπρόσθετα το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε πορεία μείωσης, αν και εντός του 2018 αυτό θα φθάσει στο 104,4% του ΑΕΠ από 95,7% του ΑΕΠ αλλά θα υποχωρήσει στο 70% του ΑΕΠ έως το 2027.
Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα ο οίκος Fitch εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), ενώ η κυβέρνηση έχει προχωρήσει τόσο στη λήψη μέτρων όσο και στη νομοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων προκειμένου να θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα.
Στα θετικά και η δημιουργία του συστήματος «Εστία» τον Ιανουάριο του 2019, μέσω του οποίου οι τράπεζες θα κατορθώσουν να «ξεφορτωθούν» σημαντικό μέρος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων τους (ΝPEs).
Παρά, όμως, τις θετικές εξελίξεις ο Fitch τονίζει ότι βάσει των δικών του «μέτρων» το τραπεζικό σύστημα παραμένει αρκετά αδύναμο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης