Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τί σηματοδοτεί η συνεργασία Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας στο LNG

tags :
Τί σηματοδοτεί η συνεργασία Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας στο LNG
Αλλάζει τα δεδομένα η συνεργασία Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας στο LNG
Τί σηματοδοτεί η συνεργασία Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας στο LNG

Τώρα που οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου έχουν συνηθίσει στη συνεργασία μεταξύ Σαουδικής και Ρωσικής παραγωγής πετρελαίου, η οποία έλαβε χώρα για πρώτη φορά στις αρχές του 2017 σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με τις τιμές, φαίνεται ότι και οι δύο νεοσύστατοι σύμμαχοι θα συνεργαστούν στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Και αυτή τη φορά, φαίνεται ότι η συμμαχία θα μπορούσε να στοχεύσει τις αμερικανικές ενεργειακές φιλοδοξίες.
Ο υπουργός ενέργειας του Βασιλείου, Khalid Al-Falih, δήλωσε στο Φόρουμ Ενέργειας της Ινδίας στο Δελχί ότι η σαουδαραβική κρατική εταιρλια Saudi Aramco είναι ανοιχτή στην ιδέα της εμπορίας LNG από τον προτεινόμενο ρωσικό αρκτικό αγωγό LNG 2.
«Η Aramco έχει την εντολή να προχωρήσει σε παγκόσμιας κλίμακας επενδύσεις σε φυσικό αέριο και LNG.
Εξετάσαμε έργα στην Αφρική και τη Μεσόγειο, και φυσικά την Αρκτική με μερικές ρωσικές εταιρείες, τη Novatek.
Η ιδέα είναι ότι η Aramco θα εμπορεύεται το LNG σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πωλεί ποσότητες LNG στην Ινδία και σε άλλες αγορές», δήλωσε ο Al-Falih.
«Έχουμε εξετάσει τα έργα στην Αφρική και τη Μεσόγειο, και φυσικά την Αρκτική με μερικές ρωσικές εταιρείες, Novatek», πρόσθεσε.

Σχέδιο φυσικού αερίου «Mammoth»

Το Arctic LNG 2 θα είναι μια εγκατάσταση μαμούθ και θα αυξήσει τις φιλοδοξίες της Ρωσίας για φυσικό αέριο όχι μόνο για το αγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά και για τις βασικές αγορές LNG στην Ασία που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της παγκόσμιας ζήτησης LNG.
Το έργο προβλέπει την κατασκευή τριών τρένων LNG που θα μπορούν να μεταφέρουν 6,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) το καθένα, ή 535.000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως.
Το project αναμένεται να ξεκινήσει κάποια στιγμή μεταξύ του 2022 ή του 2023.
Ήδη από την αρχή του 2018, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανέφεραν ότι θα μπορούσαν να γίνουν εταίροι ΥΦΑ όταν η Aramco και η Novatek υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με πιθανή συνεργασία στο Arctic LNG 2.
Η Aramco μελετά «σοβαρά» την επένδυση στο σχεδιαζόμενο εργοστάσιο της Αρκτικής για LNG, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας κ. Khalid Al-Falih σε δημοσιογράφους στο Ριάντ στις 14 Φεβρουαρίου, σε κοινή ενημέρωση με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Salman είναι πρόθυμος να ενισχύσει τους ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μετά τη συνεργασία τους για τη μείωση των πετρελαιοειδών που βοήθησε στην ανάκαμψη του αργού, σύμφωνα με τον Al-Falih.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είναι πρόθυμος να αναπτύξει περισσότερα έργα LNG σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί τους κορυφαίους παραγωγούς LNG, το Κατάρ και την Αυστραλία.
Ωστόσο, με το Κατάρ που αναμένεται να φτάσει τα 110 mtpa της ικανότητας υγροποίησης μέσα σε περίπου πέντε χρόνια, αυτή είναι μια φιλοδοξία που δεν μπορεί ποτέ να υλοποιηθεί.
Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της επιδιώκει επίσης να διπλασιάσει την παραγωγή αερίου της κατά τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η πιθανότητα μιας συμμαχίας Σαουδικής Αραβία και Ρωσίας όχι μόνο στις αγορές πετρελαίου αλλά και στις αγορές φυσικού αερίου έχει σημαντικές συνέπειες τόσο για τις αγορές ενέργειας όσο και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.
Πρώτον, έρχεται καθώς η κυβέρνηση  Trump και το Ριάντ προσπαθούν να περιορίσουν τις πιθανές συνέπειες στη Σαουδική Αραβία στη φερόμενη δολοφονία του δημοσιογράφου J. Khassoggi.

Χρηματοδοτικά προβλήματα για έργα των ΗΠΑ

Επιπλέον, τα σχόλια του Al-Falih σχετικά με τη συνεργασία στο φυσικό αέριο μεταξύ Σαουδίκη Αραβίας αι Ρωσίας, φέρνουν αναταράξεις στη Μέση Ανατολή.
Στην ουσία, οι ΗΠΑ υποστήριξαν την πολυετή κυριαρχία της στην περιοχή, ενώ η Ρωσία, κυρίως στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και στην στάση της υπέρ της Τεχεράνης, αυξάνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, η γεωπολιτική πλευρά της Σαουδικής-ρωσικής συμμαχίας στις παγκόσμιες αγορές LNG θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις προτάσεις των ΗΠΑ.
Με τις προοπτικές ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου πιθανό, πολλά έργα LNG στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να χάσουν το χρονοδιάγραμμα ή ακόμη και να μην λάβουν χρηματοδότηση και να χάσουν σε πλήθος άλλων ανυπόμονων ανταγωνιστών, συμπεριλαμβανομένης της Μοζαμβίκης, του Καναδά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης