Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΞ - Κοτζιάς: Φεύγω ευτυχής που ολοκλήρωσα τη συμφωνία για το Μακεδονικό - Τσίπρας: Βάζουμε τάξη στα ειδικά κονδύλια του ΥΠΕΞ

Αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΞ - Κοτζιάς: Φεύγω ευτυχής που ολοκλήρωσα τη συμφωνία για το Μακεδονικό - Τσίπρας: Βάζουμε τάξη στα ειδικά κονδύλια του ΥΠΕΞ
Αθλιότητες και ένδειξη απουσίας σοβαρότητας τα όσα λέγοντας τις τελευταίες ημέρες γι ατα ειδικά κονδύλια του ΥΠΕΞ 
(Upd2) Σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα έγινε η τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών από τον Νίκο Κοτζιά στον Αλέξη Τσίπρα.
Και οι δύο άνδρες εμφανώς συγκινημένοι, έπλεξαν το εγκώμιο ο ένας του άλλου κάνοντας λόγο για «αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών μια ημέρα χαράς».
«Κάναμε ένα σοβαρό βήμα ελπίδας και είμαι στη θέση να πω ότι φεύγω από το υπουργείο ευτυχής», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό των Σκοπίων , τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και τους 80 βουλευτές που ψήφισαν την πρόταση για Συνταγματική Αναθεώρηση..
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την «τιμή και την ευκαιρία να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής».
«Στην προσπάθειά μας να λύσουμε τα προβλήματα, μεγαλώνουμε. Και ηλικιακά και σε σκέψη. Και χάρη στις συζητήσεις, στις οδηγίες, στην προτροπή από τον πρωθυπουργό τα αντιμετώπισα» είπε και υπογράμμισε:
«Κάτω από την ηγεσία σας η χώρα βγήκε από το βούρκο, ξεπέρασε την ανυποληψία. Σήμερα μας ακούν και ζητούν τη γνώμη μας».
Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του, σημείωσε «κάναμε δημοκρατική εξωτ. πολιτική, με νηφαλιότητα, σοβαρότητα, συγκροτώντας συμμαχίες», ενώ υπογράμμισε ότι μεταξύ άλλων η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει την ατζέντα στο Κυπριακό.

Αθλιότητες τα περί μυστικών κονδυλίων

Αναφερόμενος στις καταγγελίες και τις αιχμές των τελευταίων ημερών για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε πως «κάποιοι που κάνουν τους αδιάφθορους σήμερα ξεχνούν τις υποθέσεις, που παραπέμψαμε στον εισαγγελέα» και αναφέρθηκε στο νόμο του ΥΠΕΞ που βάζει τάξη στα αδιαφάνεια των κονδυλίων αυτών λέγοντας ότι «πλέον ελέγχονται από ειδική επιτροπή και πηγαίνουν προς έγκριση στη Βουλή».
Χαρακτήρισε «αθλιότητες» και ένδειξη απουσίας σοβαρότητας τα όσα λέγοντας τις τελευταίες ημέρες και τόνισε πως «πλήττουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό» και τόνισε πως «η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σοβαρότητα και ευθύνη».
«Είμαι πολύ υπερήφανος που στείλαμε 93 υποθέσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς. Κάποιοι που κάνουν τους αδιάφθορους σήμερα ρίχνοντας λάσπη δεν θέλησαν να τα καταγράψουν αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Φτιάξαμε ειδικό νόμο, να περνάνε και να ελέγχονται από υπηρεσιακό συμβούλιο. Πηγαίνουν στη Βουλή και η Βουλή τα εγκρίνει. Μερικοί νόμιζαν ότι μπορούσαν να τα βγάλουν στη δημοσιότητα. Από τη βουλή για να σηκωθεί οποιοδήποτε ποσό πρέπει να έχει τη βεβαίωση ότι έχει εγκριθεί. Οι αθλιότητες των τελευταίν ημερών δείχνουν ότι λείπει η σοβαρότητα και η δημοκρατική ευαισθησία σε πολλές πλευρές της κοινωνίας. Αν ήταν αληθινά, ήταν σαν να λένε σε τρίτες χώρες μην συνεργάζεστε με την Ελλάδα γιατί θα σας εκθέσουν στο τέλος. Ποιος θα μας εμπιστευτεί αν δεν επιδείξουμε σοβαρότητα, όπως κάναμε ως υπουργείο; Η σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αίσθηση ευθύνης είναι στοιχείο της δημοκρατίας».
Για άθλια πρωτοσέλιδα έκανε λογο και ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο ζήτημα των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, λέγοντας οτι "η αντιπολίτευση με ψευδή στοιχεία πλήττει τη χώρα" τονίζοντας οτι "δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της εξωτερικής πολιτικής και της χώρας".
Κάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον επισκεφθεί σε όποιο γραφείο του επιθυμεί για να τον ενημερώσει που πάνε τα χρήματα των φορολογουμένων σχετικά με την χάρακξη της εξωτερικής πολιτικής.

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών, το έργο Κοτζιά, αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια 

Ο πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για το σημαντικό έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών τα τελευταία 3,5 χρόνια τόνισε.
«Το 2015 παραλάβαμε μία χώρα όχι μόνο με οικονομικά προβλήματα, απαξιωμένη στις αγορές και στους δανειστές, παρία στη διεθνή οικονομική σκηνή, αλλά και μια χώρα με υποβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας σήμερα ότι το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχει αναβαθμιστεί».
Χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη Συμφωνία των Πρεσπών σχολίασε πόσο δύσκολο είναι σε καιρό ειρήνης μία χώρα να αλλάζει το συνταγματικό της όνομα. Όπως είπε σήμερα υλοποιείται με αποφασιστικότητα μία εθνική γραμμή, που καθορίστηκε από το 2008 στο Βουκουρέστι.
Τόνισε επίσης ότι το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχει αναβαθμιστεί. «Αποτελεί ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα επεκτείνεται» είπε.

Επεκτείνεται η κυριαρχία της χώρας στα 12 μίλια

Ο Νίκος Κοτζιάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του αναφερόμενος στην επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης, από τα Διαπόντια Νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα λέγοντας ότι «η χώρα επεκτείνει την κυριαρχία της από τα 6 στα 12 μίλια».
«Η κυριαρχία της χώρας επεκτείνεται για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια. Τα προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα. Η χώρα, σε πρώτο βήμα, επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια Νησιά, μέχρι τα Αντικύθηρα. Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο να φτιαχτούν οι γραμμές βάσης και με βάση αυτά να γίνει η επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια. Και αυτό θα μας βοηθήσει στην ΑΟΖ», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς.

Η ορκωμοσία Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο 

Ο πρωθυπουργός μετέβη σήμερα (20/10) στις 10:30 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου ορκίστηκε και ως υπουργός Εξωτερικών με πολιτικό όρκο.
Στις 11:00 πήγεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον πρωθυπουργό να συναντιούνται πρόσωπο με πρόσωπο για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών που οδήγησαν στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών.

Νωρίτερα το Bankingnews έγραφε:
Στον απόηχο των γεγονότων που τον οδήγησαν σε παραίτηση ο Νίκος Κοτζιάς ανέβασε κι άλλο τη στάθμη της έντασης με την πρόσκληση που απηύθυνε στον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει την εννιασέλιδη επιστολή παραίτησης του.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε αίσθηση με τη δήλωση του από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή ότι δεν έχει ανοίξει το φάκελο που περιέχει την επιστολή για τον οποίο ενημερώθηκε την Πέμπτη.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να την δημοσιοποιήσει καθώς χαρακτηρίζεται από τον αποστολέα της ως αυστηρά προσωπική.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα πλέκοντας εγκώμιο στον Νίκο Κοτζιά τον οποίο όπως είπε θα συνεχίζει να συμβουλεύεται.
Από την άλλη, έμεσα, εμφανίστηκε αυστηρός απέναντι στον κυβερνητικό του εταίρο υπογραμμίζοντας ότι «από εδώ και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα βρίσκεται εκεί με το «καπέλο» της εθνικής γραμμής».
Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να κινείται στην ίδια γραμμή το επόμενο διάστημα.
Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί αμηχανία μετά το θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο που οδήγησε στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά με τους βουλευτές και υπουργούς του κυβερνώντος κόμματος πάντως να επιχειρούν να μετριάσουν τους τόνους. Ενώ κάποιοι οι οποίοι έχουν πάντα διαύλους επικοινωνίας με τον απερχόμενο υπουργό επιδίδονται σε έναν αγώνα πειθούς προς το Νίκο Κοτζιά ώστε να μην πυροδοτήσει αλλο το ήδη εκρηκτικό κλίμα που υπάρχει.
Ο Νικος Κοτζιάς πάντως θα συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του το επόμενο διάστημα με πρώτο σταθμό το Ηράκλειο της Κρήτης το απόγευμα της Δευτέρας και στις αρχές του επόμενου μήνα θα βρίσκεται στην Κομοτηνή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης