Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ικανοποίηση από ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στα Σκόπια - Τι είπαν Tusk, Hahn, Stoltenberg, Nimetz

Ικανοποίηση από ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στα Σκόπια - Τι είπαν Tusk, Hahn, Stoltenberg, Nimetz
Ο Donald Tusk απευθύνθηκε απευθείας στο λαό των Σκοπίων με ανάρτησή του στο Twitter στην τοπική γλώσσα 
Θετικά αντιμετωπίζει η ΕΕ το αποτέλεσμα του χθεσινού (19/10) θρίλερ που έζησε το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, όπου ο Zoran Zaev κατάφερε να συγκεντρώσει τους 80 ψήφους που χρειαζόταν για να περάσει την πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος που ανοίγει το δρόμο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαιρέτησαν το αποτέλεσμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk να δηλώνει σε ανάρτησή του στο Twitter στην τοπική γλώσσα απευθυνόμενος απευθείας στο λαό των Σκοπίων:
«Μία ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα» το twitter ο για την έγκριση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ της συνταγματικής αναθεώρησης.

Hahn (ΕΕ): Μεγάλη ημέρα για τη Δημοκρατία

Σε όλους τους τόνους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την έγκριση της πρότασης Zaev από το κοινοβούλιο των Σκοπίων στην ΠΓΔΜ.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ Johhannes Hann με ανάρτησή του στο twitter αναφέρει:
«Μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατία στα Σκόπια. Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αναμένω να γίνει απολύτως σεβαστή η ελεύθερη επιλογή όλων των βουλευτών, ειδικότερα εκείνων που απόψε διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Χρειαζόμαστε πολιτική ικανότητα, όχι κομματικά παιχνίδια».

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Αδράξτε την ιστορική συμφωνία 

Θετική και η αντίδραση του ΝΑΤΟ στην έγκριση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων στην πΓΔΜ στην πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση με τον γ.γ Jens Stoltenberg να αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:
«Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Nimetz (ΟΗΕ): Ευπρόσδεκτη εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρώπη

Εντυπωσιασμένος από τον αποτελεσματικό και υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το δημοκρατικό σύστημα στη γειτονική χώρα δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Matthew Nimetz
Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την έγκριση της έναρξης των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ συγχαίροντας τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια.
Σε δήλωσή του στη "Φωνή της Αμερικής" (Voice of America), ο Nimetz χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ευπρόσδεκτη εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρώπη», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας θα γίνουν ομαλά.
Ειδικότερα, η δήλωση του Matthew Nimetz αναφέρει:
«Ενημερώθηκα για την πρόσφατη ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ στο εθνικό κοινοβούλιο και θέλω να εκφράσω την μεγάλη ικανοποίηση μου για αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη όχι μόνο για τη χώρα σας (πΓΔΜ) αλλά για την περιοχή και για την Ευρώπη. Θέλω να συγχαρώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και ιδίως την ηγεσία της, για αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το πώς το δημοκρατικό σύστημα εργάστηκε αποτελεσματικά και υπεύθυνα, σύμφωνα με το συνταγματικό σύστημα και το δημοκρατικό πνεύμα του λαού. Ελπίζω ότι τα υπόλοιπα βήματα θα προχωρήσουν ομαλά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της. Εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως πάντα».

Kurz: Μόνον όταν όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μέλη της ΕΕ, θα είναι η ΕΕ ολοκληρωμένη

«Για «ευνοϊκό άνεμο» της Βόρειας Μακεδονίας στο δρόμο προς την ΕΕ» έκανε λόγο ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz σχολιάζοντας την επίτευξη πλειοψηφίας στη Βουλή της πΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματος της χώρας.
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ, είχε στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα. Είχε υποσχεθεί μάλιστα κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια την πλήρη υποστήριξη του για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα, ενώ είχε απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις συζητήσεις για την επίλυση του ονοματολογικού.
Σήμερα στη δήλωσή του αναφέρει ότι «η προσέγγιση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ, αποτελεί μία σημαντική προτεραιότητα της Προεδρίας της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μόνον όταν όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μέλη της ΕΕ, θα είναι η ΕΕ ολοκληρωμένη».
Ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή».
Ο Kurz, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια είχε επίσης επισημάνει πως, «η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεωγραφικά είναι πλήρης μετά από την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θέλουμε να δούμε την Μακεδονία στην ΕΕ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης