Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος για FYROM: Νίκη Zaev η αλλαγή ονόματος που οδηγεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Διεθνής Τύπος για FYROM: Νίκη Zaev η αλλαγή ονόματος που οδηγεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
Ο βρετανικός Guardian έχει τίτλο καλώς ήλθατε στη Βόρεια Μακεδονία, το κοινοβούλιο ψηφίζει για την αλλαγή ονόματος
Με διθυραμβικά σχόλια υπέρ του Zoran Zaev και για ένα σημαντικό βήμα, που ανοίγει το δρόμο στην πΓΔΜ για ένταξή της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αναφέρεται ο διεθνής Τύπος στη χθεσινή (19/10) ψηφοφορία στη Βουλή.
Ο βρετανικός Guardian με τίτλο «καλώς ήλθατε στη Βόρεια Μακεδονία: το κοινοβούλιο ψηφίζει για την αλλαγή ονόματος» αναφέρετυαι στα εμπόδια που παρακάμφθηκαν στην επί χρόνια αντιπαράθεση της βαλκανικής χώρας με την Ελλάδα.
Όπως τονίζει η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες μπλόκαρε την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ λόγω των διαφωνιών τους για την ονομασία «Μακεδονία».
Υπογραμμίζει πάντως, ότι η διαδικασία για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών είναι χρονοβόρα και απαιτεί πολλούς γύρους ψηφοφορίας, με την ψηφοφορία της Παρασκευής να είναι μόνο το πρώτο βήμα.
Στο ίδιο κλίμα και το Bloomberg που σχολιάζει πως οι εξελίξεις μπορούν να άρουν τα εμπόδια στο δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ υπογραμμίζει την αντίθεση της Ρωσίας η οποία αν και δεν είχε λάβει επίσημα θέση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους την αντίθεσή της.
Η Δύση βλέπει την είσοδο της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως ένα ζωτικό βήμα προς τη σταθεροποίηση μιας περιοχής στην οποία όλο και περισσότερο ανταγωνίζεται με τη Ρωσία για άσκηση επιρροής, τονίζει η Wall Street Journal, υπενθυμίζοντας ότι αρκετοί ξένοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τη χώρα ή προχώρησαν σε δημόσιες παρεμβάσεις για να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Οι Financial Times σχολιάζουν την οριακή πλειοψηφία του Zaev στη Βουλή, που στήριξε την απόφαση για Αναθεώρηση του Συντάγματος λέγοντας ότι «οι Σοσιαλδημοκράτες του Zaev μόλις που κατόρθωσαν να κερδίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να ξεκινήσουν συνταγματικές αλλαγές για να αλλάξουν το όνομα της χώρας».
Οι New York Times κάνουν λόγο για τεράστια νίκη του Zoran Zaev και τονίζουν ότι «η "Μακεδονία" αλλάζει το όνομά της για να μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης