Τελευταία Νέα
Διεθνή

Strategic Cutture Foundation: Ολέθριος για τη Σ. Αραβία ο Mohammad bin Salman

Strategic Cutture Foundation: Ολέθριος για τη Σ. Αραβία ο Mohammad bin Salman
Ο τρόπος συμπεριφοράς του Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammad bin Salman, πλήττει τα συμφέροντα της Δύσης στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζει το Strategic Culture Foundation
Την ανάγκη ο πρίγκιπας διάδοχος του σουδαραβικού θρόνου Mohammad bin Salman να αποπεμφθεί από την εξουσία, με αφορμή τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi τονίζει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation. |
Όπως αναφέρει ο Mohammad bin Salman γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται η ελίτ της Δύσης.
Ξέρει, λοιπόν, ότι σε καμία περίπτωση οι δυτικοί δεν θα συγχωρήσουν τη δολοφονία ενός «δικού τους», όπως ήταν ο δημοσιογράφος της Washington Post, Jamal Khashoggi.
Είναι, άραγε,  δυνατόν ο Mohammed bin Salman (MBS) να είναι τόσο αλαζόνας ώστε να μην μπορεί να φανταστεί τις συνέπειες που θα είχε για τη χώρα του ένα τέτοιο απάνθρωπο έγκλημα;
Πώς μπόρεσε ο ΜΒS να προδώσει τον Trump με αυτόν τον τρόπο, χωρίς να προβλέψει ότι οι Δημοκρατικοί και τα αμερικανικά ΜΜΕ θα ξεκινούσαν τις επιθέσεις;
Είναι τόσο ανόητος ώστε να θέσει σε κίνδυνο ξένες επενδύσεις δεκάδων δισ. δολαρίων;
Όσο περίεργο και εάν ακούγεται η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι μία: Ναι μπορεί να το πράξει.
Ίσως φυσικά σκέφθηκε ότι θα μπορούσε να ξεφύγει.
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο ο οποίος κρατούσε όμηρο τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου, αφού πρώτα είχε στείλει δικούς του ανθρώπους να τον απαγάγουν.
Αυτό, όμως, που δεν είχε μετρήσει σωστά ήταν η δημοτικότητα του Khashoggi και οι αντιδράσεις που θα προκαλούσε η δολοφονία του.
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Trump είχε δώσει το «πράσινο φως» για τη δολοφονία, κάτι που πιθανώς να ισχύει.
Η ταχύτητα με την οποία τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, και ιδιαίτερα οι δημοκράτες γερουσιαστές, επιτέθηκαν στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας την για το έγκλημα, είναι μάλλον ασυνήθιστη.
Εξάλλου, οι σαουδαραβικές ελίτ έχουν την τάση να συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο τα τελευταία 40 χρόνια.
Ταυτόχρονα έχει καταστεί σαφές ότι ο Khashoggi ήταν μέλος μιας φατρίας που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, με επικεφαλής τον MBS.
Βέβαια για να κατανοήσει κάποιος τις αντιδράσεις των αμερικανικών ΜΜΕ καλό είναι να θυμηθεί μία προηγούμενη περίπτωση, αυτή του Mohammed.
O Bin Nayef ήταν σε κατ 'οίκον περιορισμό για σχεδόν δύο χρόνια.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ήταν επί δεκαετίες δεξί χέρι της CIA και βοήθησε τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Βρετανία στη μάχη κατά της al Qaeda.
O MBS αποδεδειγμένα έλαβε άδεια από τις ΗΠΑ να «εξαφανίσει» τον bin Nayef , καθώς και αυτός ήταν μέλος μίας φατρίας που κινούνταν ενάντια στην εξουσία του.
ήταν σίγουρα μέρος της παράταξης απέναντι MBS, όπως ήταν Khashoggi.
Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα, η σχέση μεταξύ Ριάντ, Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον βασίζεται στην ισχυρή φιλία μεταξύ Trump και MBS και Trump και Netanyahu. Επιπλέον, η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Trump και MBS, διευκολύνεται από γαμπρό του Trump, Jared Kushner, ο οποίος είναι αποδεδειγμένος φίλος του Ισραήλ.
Το Ισραήλ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει αύξηση της δύναμης του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή και ο Trump είναι απόλυτα πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να ευχαριστήσει τους φίλους και συμμάχους του.
Οι συμφωνίες αυτές οδήγησαν σε μια σειρά καταστροφών στη Μέση Ανατολή που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ.
Η απερισκεψία του Ισραήλ οδήγησε στην ανάπτυξη των ρωσικών υπερσύγχρονων όπλων στη Συρία.
Το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε έναν καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη, έφτασε κοντά στο να έρθει σε διπλωματική ρήξη με τον Καναδά, απήγαγε τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου και σήμερα είναι υπεύθυνη για τον θάνατο του Khashoggi, οδηγεί σε αποδυνάμωση τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και κυρίως τη σχέση του MBS με τον Trump.
Η υπόθεση Khashoggi επιδεινώνει τον πόλεμο των ελίτ στις ΗΠΑ, καθώς οι στρατηγικές τους στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να αποτυγχάνουν.
Πολλοί στο εσωτερικό των ΗΠΑ είναι πεπεισμένοι - όπως ήταν πεπεισμένοι ότι η Κλίντον θα κερδίσει την προεδρία - ότι η Βουλή και η Γερουσία θα καταλήξουν στα χέρια των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2018, γεγονός που θα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση Trump.
Μία καλή λύση για τις ΗΠΑ θα ήταν η αποπομπή του MBS.
 Την ίδια ώρα η Τουρκία φαίνεται να χρησιμοποιεί την κατάσταση για να διευρύνει περαιτέρω τα προβλήματα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του υπόλοιπου κόσμου.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή που σχετίζεται με την υπόθεση Khashoggi αφορά τις πηγές των ειδήσεων σχετικά με την έρευνα που γίνεται από τις τουρκικές αρχές.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι Τούρκοι είχαν άμεση γνώση του θέματος για το ποιος, τι, πού, πότε και γιατί.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη στο προξενείο της Σ. Αραβίας στη Κωνσταντινούπολης και πως έγινε η δολοφονία του Khashoggi
Για την Τουρκία, η υπόθεση Khashoggi θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία προσέγγισης με τις ΗΠΑ, μετά από επιδείνωση των σχέσεων τα τελευταία δύο χρόνια.
Η Τουρκία έχει μερικούς φίλους που έχουν απομείνει στη Ρωσία και το Ιράν στην Αστάνα όσον αφορά τη Συρία, αλλά έχει επίσης να αντιμετωπίσει τις εντάσεις μεταξύ Ριάντ και Κατάρ.
Ταυτόχρονα εκμεταλλεύθηκε την υπόθεση του πάστορα Andrew Brunson προς όφελός της.
Όποια και αν είναι η έκβαση της υπόθεσης Khashoggi, η Μόσχα, η Τεχεράνη και η Δαμασκός μπορούν να επωφεληθούν από οποιαδήποτε επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των Σ. Αραβίας, Ισραήλ, Τουρκίας, Κατάρ και ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης