Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αβραμόπουλος: Πρόβλημα ευρωπαϊκό η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση - Απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις

Αβραμόπουλος: Πρόβλημα ευρωπαϊκό η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση - Απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις
"H προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες δεν μπορεί να υποχωρεί στα εσωτερικά χωρικά σύνορα", τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος
«Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση αποτελούν ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, το οποίο απαιτεί και ευρωπαϊκές λύσεις», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Δ. Αβραμόπουλος, μιλώντας στους νέους διπλωμάτες της Διπλωματικής Ακαδημίας.
«Για το λόγο αυτό αναζητήθηκαν διέξοδοι, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρώπης, όπως εξάλλου εκφράζεται και από τις συνθήκες», συμπλήρωσε και σημείωσε πως υπάρχουν εταίροι, που  δεν θέλουν να συμπορευθούν στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης του ευρωπαϊκού αυτού προβλήματος με ευρωπαϊκές λύσεις και μάλιστα «σε κάποιες κυβερνήσεις πρυτανεύουν άλλες σκέψεις και άλλες προτεραιότητες, με αποτέλεσμα η ερμηνεία της λέξης αλληλεγγύη να αλλοιώνεται».
«Ωστόσο εμείς είμαστε εδώ για να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε βιώσιμες λύσεις», τόνισε.
Ακόμη, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε αναφορά στις πρόσφατες προτάσεις για το μεταναστευτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου, ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, αναθεωρημένοι κανόνες για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών, που, όπως είπε, αποτελούν ρεαλιστικές λύσεις για μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος «δεν αρκεί μόνο η Ευρώπη, χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων. Απαιτείται η συνεργασία πολλών χωρών, οι οποίες έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το πρόβλημα.
Απαιτείται η εξεύρεση λύσεων σε πολεμικές συρράξεις που προκαλούν κύματα προσφύγων, καθώς και η απάλυνση των συνεπειών σε χώρες με δυσανάλογο βάρος. Και η Ευρώπη στο πεδίο αυτό δεν παραμένει αδρανής».
Ανέφερε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενώ σημείωσε πως έχουν ενταθεί και οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ουσιαστικής Ένωσης Ασφάλειας βελτιώνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών μέσω των εξελιγμένων και πιο διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων, με τους νέους κανόνες σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στις καταστάσεις ονομάτων επιβατών (PNR), καθώς και εντείνοντας τις συνεργασίες μας στη γείτονα περιοχή.
Περαιτέρω, ανέφερε ότι η διπλωματία είναι ένας δρόμος προσφοράς, μια ενορατική, δυναμική πολιτική πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες δεν μπορεί να υποχωρεί στα εσωτερικά χωρικά σύνορα.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να βυθιστούμε ξανά στις ανακολουθίες των παράλληλων και ανταγωνιστικών εθνικών διπλωματιών.
 Η ευρωπαϊκή διπλωματία πρέπει να είναι μία και μόνη»
«Ως αυριανοί διπλωμάτες έχετε την ευθύνη να διαφυλάξετε, ως θεματοφύλακες, αυτές τις αρχές ώστε να μη γυρίσουμε στο σκοτεινό παρελθόν της ιστορίας.
Δεν πρέπει να θεωρείτε δεδομένο αυτό που κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες γενεές», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης