Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανασκευάζει τις δηλώσεις του για την υπόθεση Kashoggi ο Trump μετά τις πιέσεις από Merkel, ΟΗΕ, ΕΕ και Κογκρέσο

Ανασκευάζει τις δηλώσεις του για την υπόθεση Kashoggi ο Trump μετά τις πιέσεις από Merkel, ΟΗΕ, ΕΕ και Κογκρέσο
Αργά το βράδυ (20/10) δήώσε οτι ούτε ο ίδιος είναι απολύτως ικανοποιημένος με τις σαουδαραβικές εξηγήσεις και ζήτησε να δοθούν πλήρεις απαντήσεις 
Σκληρές πιέσεις από την ΕΕ, τον ΟΗΕ αλλά και το Κογκρέσο δέχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Trump να ανασκευάσει τις δηλώσεις του για την υπόθεση Kashoggi οι οποίες ακολούθησαν της παραδοχής της Σαουδικής Αραβίας για το θάνατο του δημοσιογράφου.
ΟΗΕ, Βερολίνο, Παρίσι και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσαν χθες (20/10) να ξεκαθαρίσουν ότι η εξήγηση του Ριάντ στην υπόθεση Kashoggi είναι κάθε άλλο παρά πειστική είναι σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του μέσα στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία.
Ακολούθησαν οι πιέσεις από μέλη του Κογκρέσου ακόμη και στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που ανάγκασαν τον Trump να ανασκευάσει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προκαλέσει αλγεινές εντυπώσεις με τη δήλωσή του ότι θεωρεί την εκδοχή της Σαουδικής Αραβίας αξιόπιστη, κάνοντας μάλιστα για ένα «πολύ καλό πρώτο βήμα». που οδηγεί πολύ κοντά στη «λύση ενός μεγάλου προβλήματος» την ώρα που λίγες μέρες νωρίτερα απειλούσε το Ριάντ με σκληρές κυρώσεις.
Ετσι, αργά το βράδυ του Σαββάτου (20/10), κι ενώ βρισκόταν σε προεκλογική εκδήλωση Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή στη Νεβάδα, επανέλαβε τα περί καλού πρώτου βήματος λέγοντας ακόμη πως ούτε ο ίδιος είναι απολύτως ικανοποιημένος με τις σαουδαραβικές εξηγήσεις και ζήτησε να δοθούν πλήρεις απαντήσεις.
«Όχι δεν είμαι ικανοποιημένος μέχρι να βρούμε την απάντηση» είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Ριάντ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη με τη σορό του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, jamal Kashoggi.
«Ήταν ένα καλό πρώτο βήμα.
Αλλά θέλω να πάρω απαντήσεις» πρόσθεσε.
Κανείς δεν μπορεί βέβαια να είναι σίγουρος για πόσο η μεταστροφή αυτή θα κρατήσει, πόσο μάλλον εάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυρώσεις.
Οι δηλώσεις Trump από τις 2 Οκτωβρίου έχουν κινηθεί μεταξύ προειδοποιήσεων για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» έως συμφιλιωτικές φιλοφρονήσεις προς τον «πολύτιμο σύμμαχο» της Σαουδικής Αραβίας.
Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει με κάθε τρόπο να σώσει τη συμφωνία για πώληση οπλικών συστημάτων αξίας 110 δισ. δολαρίων στο Ριάντ. Έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τις τελευταίες ημέρες ότι δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας και δεν θέλει να τη θέσει σε κίνδυνο. Έχει επίσης αναγνωρίσει την σχέση αλληλεξάρτησης με το βασίλειο Saud, σε τομείς που εκτείνονται από το πετρέλαιο έως τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης