Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

GEFIRA: Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κήρυξε πόλεμο στην Ιταλία - Λύση το παράλληλο νόμισμα

GEFIRA: Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κήρυξε πόλεμο στην Ιταλία - Λύση το παράλληλο νόμισμα
Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος και η απόσυρση από το ευρώ φαίνεται λογική λύση και δεν είναι ιστορικά μοναδική για την Ιταλία αναφέρει το GEFIRA
Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κήρυξε τον πόλεμο στην Ιταλία αναφέρει σε ειδική ανάλυση του το GEFIRA το οποίο ειδικεύεται στα οικονομικά και πολιτικά θέματα της Ευρώπης.
Πρόσφατα σε συνέντευξή του στο CNBC ο Jeroen Dijsselbloem, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Eurogroup, κήρυξε τον πόλεμο στην ιταλική κυβέρνηση.
Το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι διατεθειμένο να καταστρέψει τις Ιταλικές τράπεζες και να προκαλέσει την υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας.
Ο Dijsselbloem προειδοποίησε ότι η Ιταλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα εάν δεν συμμορφωθεί με τις οδηγίες των Βρυξελλών.
Φυσικά, η δήλωσή του ήταν κεκαλυμμένη με την διπλωματική γλώσσα:
«Αν η ιταλική κρίση γίνει μια μεγάλη κρίση, θα καταστρέψει κυρίως στην ιταλική οικονομία και λιγότερο μέσω της εξάπλωσης θα επιδράσει σε όλη την Ευρώπη.
Λόγω του τρόπου με τον οποίο χρηματοδοτείται η ιταλική οικονομία οι ιταλικές τράπεζες, θα καταρρεύσουν.
Ο Dijsselbloem παρουσίασε την Ιταλία ως κράτος σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση.
Όμως στόχος αυτής της δήλωσης ήταν να δώσει το πράσινο φως στις χρηματοπιστωτικές αγορές για να ενορχηστρώσουν μια επίθεση στα ιταλικά ομόλογα.
Η Ιταλία χρειάζεται να χρηματοδοτήσει 250 δισεκ. ομόλογα το 2019 επομένως, οι αγορές θα πρέπει πραγματικά να εξετάσουν πολύ προσεκτικά όλες τις παραμέτρους τόνισε ο Dijsselbloem
Να θυμίσουμε ότι υπό την προεδρία του Jeroen Dijsselbleom στο Eurogroup η Ελλάδα αποκόπηκε από το TARGET 2, το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών, έτσι ώστε να μην μπορεί να μεταφέρει στο εξωτερικό ούτε ένα ευρώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, η Ιταλία δεν είναι συγκρίσιμη με την Ελλάδα.
Η Ιταλία έχει πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου για χρόνια και βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τη Γαλλία.
Επειδή οι εξαγωγές της Ιταλίας υπερβαίνουν τις εισαγωγές της, η χώρα δεν εξαρτάται από την εξωτερική χρηματοδότηση για τις ανάγκες της.

Οι αιτίες

Οι αγορές έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην Ιταλία λόγω προϋπολογισμού.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ιταλίας είναι διαρθρωτικό και το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ.
Η ιταλική οικονομία είναι συγκρίσιμη με αυτή της Ιαπωνίας.
Και οι δύο χαρακτηρίζονται από συρρίκνωση της εσωτερικής κατανάλωσης και πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο.
Ακριβώς όπως η Ιαπωνία, έτσι και η Ιταλία έχει πληθυσμό που μειώνεται.
Η ζήτηση για ακίνητα και καταναλωτικά αγαθά μειώνεται, οπότε η βιομηχανική παραγωγή νομοτελειακά θα επιβραδυνθεί.
Η ιταλική κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από την πλειοψηφία των Ιταλών, αρνείται να υποταχθεί στους ευρωπαίους γραφειοκράτες.
Όμως το αυξανόμενο δημόσιο χρέος είναι αναπόφευκτο και δεν πρέπει να αποτελεί πρόβλημα, εφόσον η χώρα παράγει αρκετά για να πληρώσει για τις εισαγωγές της.
Μόνο επειδή οι Ιταλοί δεν έχουν το νόμισμά τους, αναγκάζονται να υπακούν στις Βρυξέλλες και στους τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη.
Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος και η απόσυρση από το ευρώ φαίνεται λογική λύση και δεν είναι ιστορικά μοναδική.
Η Τσεχία και η Σλοβακία, οι πρώην ρωσικές και γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες είχαν κάποτε μια νομισματική ένωση.
Ο Jeroen Dijsselbloem δήλωσε στο CNBC ότι η μόνη δυνατή λύση για την Ιταλία είναι τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης, παρόλο που είναι σαφές ότι αυτό το ταμείο δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα.
Ο Jeroen Dijsselbloem πάντως προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει διάσωση για την Ιταλία γιατί "πολιτικά και οικονομικά δεν θα συμβεί.
Οι Ιταλοί είναι εντελώς εκτός δρόμου - ας τους βοηθήσουμε προσθέτοντας ότι ένα σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας θα εξαλείψει το ταμείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM εντός δύο ετών.
Η συνέντευξη Dijsselbloem είναι ένα τελεσίγραφο που παραδόθηκε στους Ιταλούς.
Στην Κύπρο, εκατοντάδες μικροεπενδυτές έχασαν τα χρήματά τους υπό την εξουσία της Dijselbloem.
Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει τώρα.
Η ΕΚΤ επιθυμεί η Ιταλία να χρησιμοποιήσει τα χρήματα μικρών επενδυτών και καταθετών, όπως οι συνταξιούχοι, για να σώσει τις ιταλικές τράπεζες.
Ο Jeroen Dijselbloem είναι γνωστός για τέτοιου είδους προληπτικά μέτρα:
«Ο μόνος τρόπος για να εκτονωθεί η κατάσταση στην Ιταλία είναι η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι η καταστροφή της οικονομίας της και των τραπεζών της δεν θα αποτραπούν εάν συνεχίσουν την ίδια πολιτική και τελικώς η λύση θα έρθει εκ των έσω.
Τι εννοεί ο Jeroen Dijselbloem
Η δημοκρατία έχει μιλήσει, οι ψηφοφόροι έχουν ήδη αποφασίσει και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι απολύτως ικανοποιημένοι από τον Mateo Salvini, του οποίου η δημοτικότητα αυξάνεται μόνο.
Ο Jeroen Dijselbloem έστειλε ένα μήνυμα ότι ετοιμάζεται πραξικόπημα κατά της Ιταλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης