Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Δεν είναι επαρκείς οι εξηγήσεις του Ριάντ για την υπόθεση Khashoggi, σύμφωνα με το Βερολίνο

Deutsche Welle: Δεν είναι επαρκείς οι εξηγήσεις του Ριάντ για την υπόθεση Khashoggi, σύμφωνα με το Βερολίνο
Θέμα διακοπής εξαγωγής όπλων προς την Σαουδική Αραβία θέτει το SPD
Μετά την επιβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας του βίαιου θανάτου του Jamal Khashoggi στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη η γερμανική κυβέρνηση δημοσίευσε κοινή δήλωση της καγκελαρίου A. Merkel και του υπουργού Εξωτερικών H. Maas, αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ καταδικάζουν «απερίφραστα» την πράξη ζητούν από το Ριάντ «διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις συνθήκες και τα αίτια του θανάτου» και ζητούν οι υπεύθυνοι της πράξης να λογοδοτήσουν.
Με αφορμή την υπόθεση Khashoggi η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών SPD, Andrea Nahles, θέτει θέμα επανεξέτασης των σχέσεων Γερμανίας - Σαουδικής Αραβίας.
Θα πρέπει να υπάρξουν «αισθητές συνέπειες» τονίζει η Nahles στην κυριακάτικη Bild, σημειώνοντας πως  «η Γερμανία θα πρέπει, για παράδειγμα, να διακόψει την εξαγωγή όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.»
Μποϋκοτάζ του «Νταβός της Ερήμου»
Το αίτημα αυτό, όπως αναφέρει η  Deutsche Welle, υποστηρίζεται και από πολιτικούς των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, ενώ ανάλογη γνώμη εξέφρασε χθες (20/10)  το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση και ο υπουργός Εξωτερικών H. Maas, ο οποίος τόνισε πως «όσο διάστημα διαρκούν οι έρευνες, όσο δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί, δεν υπάρχει η βάση για θετικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ριάντ είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής γερμανικού εξοπλιστικού υλικού μετά την Αλγερία και σύμφωνα με το δημοσίευμα της  Deutsche Welle, μόλις τις 30 Σεπτεμβρίου η γερμανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει εξαγωγές ύψους 416,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Πάντως, πολύ πιο δραστικά μέτρα σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας εισηγείται ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Norbert Retgen, ο οποίος δηλώνει στην κυριακάτικη Welt πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την περίπτωση απέλασης σαουδαράβων διπλωματών.
Πέραν αυτού θα πρέπει να επιμείνει, ώστε να μη συμμετέχουν γερμανοί πολιτικοί αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της οικονομίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Τζο Κέζεν, στο διεθνές συνέδριο επενδυτών την ερχόμενη Τρίτη στη Σαουδική Αραβία, το λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης