Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel: Η Γερμανία διακόπτει τις εξαγωγές όπλων στη Σ. Αραβία λόγω της δολοφονίας Khashoggi

Merkel: Η Γερμανία διακόπτει τις εξαγωγές όπλων στη Σ. Αραβία λόγω της δολοφονίας Khashoggi
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Merkel, υποστήριξε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να πέσει φως στην υπόθεση Khashoggi και να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι και μέχρι τότε δεν μπορούν να γίνονται εξαγωγές όπλων
H Αngela Merkel υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν θα εξάγει όπλα στη Σαουδική Αραβία όσο παραμένει η αβεβαιότητα και τα ερωτήματα για τη μοίρα και τι το συνέβη στην υπόθεση του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, όπως μεταδίδει το Reuters.
Κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας εν όψει περιφερειακών εκλογών, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Merkel, καταδίκασε για άλλη μία φορά τη δολοφονία του Khassogi, με τη Σαουδική Αραβία να έχει μέχρι στιγμής παραδεχτεί μόνο ότι ο θάνατός του έλαβε χώρα μέσα στο προξενείο της στην Κωνσταντινούπολη.
"Πρώτον, καταδικάζουμε αυτή την πράξη απερίφραστα" ανέφερε αρχικά η Merkel.
"Δεύτερον, πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση και οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν, αλλά ακόμα είμαστε μακριά από αυτό και όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων δεν μπορούν να γίνουν με τις παρούσες συνθήκες" κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Να αποσαφηνιστεί τις συνέβη στον Khashoggi ζητούν Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία

Είναι «επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν» οι συνθήκες του «απαράδεκτου» θανάτου του σαουδάραβα δημοσιογράφου Khashoggi στο προξενείο της χώρας του στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.
Οι τρεις χώρες με κοινή τους ανακοίνωση ζητούν από τη Σαουδική Αραβία να παράσχει στοιχεία για να υποστηρίξει την εξήγησή της για το τι συνέβη στον δημοσιογράφο προκειμένου να θεωρηθεί αξιόπιστη.
Ειδικότερα, σε  κοινή του ανακοίνωση η Γαλλία, η Βρετανία και τη Γερμανία υπογραμμίζουν πως «σημειώνουμε τη δήλωση των Σαουδαράβων που εξηγεί τα προκαταρκτικά τους πορίσματα», «αλλά υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη στις 2 Οκτωβρίου, πέρα από τις υποθέσεις που επικαλείται έως σήμερα η σαουδαραβική έρευνα, οι οποίες πρέπει να υποστηρίζονται από τα γεγονότα ώστε η έρευνα να θεωρηθεί αξιόπιστη».
«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτόν τον φόνο, τον οποίο και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο», συμπληρώνουν και επιμένουν  «συνεπώς στο γεγονός ότι απαιτούνται και αναμένονται περισσότερες προσπάθειες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια κατά τρόπο πλήρη, διαφανή και αξιόπιστο».
Οι τρεις χώρες χαρακτηρίζουν ως «απαράδεκτο» το γεγονός δημοσιογράφοι να απειλούνται, να δέχονται επίθεση και να σκοτώνονται «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
Σημειώνεται ότι την Κυριακή 21/10 ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel al-Jubeir χαρακτήρισε ως «τεράστιο και σοβαρό λάθος» το θάνατο του Khashoggi μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται η σορός του.
Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος, R.T. Erdogan, μιλώντας σε συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, ξεκαθάρισε ότι θα αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τον Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Khashoggi που σκοτώθηκε στις 2/10 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και μάλιστα, έσπευσε να γνωστοποιήσει ότι την προσεχή Τρίτη θα κάνει σχετική δήλωση στη συνεδρίαση με μέλη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης