Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προ των πυλών φουντώνει η εκλογολογία

Με το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προ των πυλών φουντώνει η εκλογολογία
Tο εσωτερικό των ΑΝΕΛ μοιάζει με καζάνι που «βράζει» με τον Πάνο Καμμένο να προχωρά πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με τα στελέχη του κόμματος που πήραν αποστάσεις από τη δική του γραμμή.
Στον απόηχο της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και μετά την καταρχήν έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών ο κυβερνητικός συνασπισμός φαντάζει εύθραυστος ενώ η επιμονή του Πάνου Καμμένου για επερχόμενη ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτεί νέα σενάρια επιτάχυνσης πολιτικών εξελίξεων.
Ορόσημο για τον υπουργό Άμυνας και τους ΑΝΕΛ ο χρόνος κατάθεσης της συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική Βουλή όταν και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει νέα πλειοψηφία χωρίς να υπολογίζει στο σημερινό κυβερνητικό του εταίρο.
Με το «διαζύγιο» προ των πυλών η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις της διαφωνίας και των αντιφατικών δηλώσεων Τσίπρα-Καμμένου εκπέμποντας αισιοδοξία για ολοκλήρωση της τετραετίας ενώ η ΝΔ ζητά εκλογές τώρα και αυξάνει την πίεση προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να κινηθεί άμεσα αν δε θέλει να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα.
Την ίδια στιγμή η συνταγματική αναθεώρηση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ναι μεν, ξεπέρασε τον πρώτο και σημαντικότερο σκόπελο, αφετέρου δε, έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.
Δεδομένου ότι μέχρι την ολοκλήρωσή της απαιτούνται ακόμη δύο ψηφοφορίες.
Στους επόμενους τρεις μήνες η κυβέρνηση Zaev καλείται να παρουσιάσει τις τροπολογίες που θα ετοιμάσει - για την αλλαγή του ονόματος σε όλα τα σημεία στα οποία αναφέρεται στο Σύνταγμα, όπως επίσης στο Προοίμιο και στα άρθρα 3 και 49 προκειμένου να απαλειφθούν αλυτρωτικές αναφορές.
Οι εν λόγω τροπολογίες αφού συζητηθούν στην αρμόδια Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων θα πρέπει να έχουν την έγκριση της ολομέλειας με 61 ψήφους.
Στη συνέχεια, θα γίνει δημόσια διαβούλευση ώστε να οριστικοποιηθούν οι τροπολογίες και θα ακολουθήσει η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή όπου απαιτούνται και πάλι τα 2/3 , δηλαδή η έγκριση από 80 βουλευτές.
Μετά την ολοκλήρωση του οδικού χάρτη των συνταγματικών αλλαγών από την πΓΔΜ που αναμένεται προς τα τέλη του Ιανουαρίου, οι προβολείς θα στραφούν στην ελληνική πλευρά. Η Αθήνα θα κληθεί πλέον να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή και το Πρωτόκολλο Ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές διερωτώνται αν η διγλωσσία που εμφανίζει η συγκυβέρνηση ενόψει αυτού το ενδεχόμενου, θα «επιτρέψει» σε βουλευτές πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών στο κοινοβούλιο χωρίς προσωπικές απώλειες.
Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά με τις δεδομένες πολιτικές αναταράξεις στην συγκυβέρνηση εκτιμούν οι ίδιες πηγές ενώ τονίζουν ότι η εξάντληση της τετραετίας φαντάζει αδύνατη και ο χρόνος για την προσφυγή στις κάλπες, μετρά πλέον, αντίστροφα.

Εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ

Εν τω μεταξύ, το εσωτερικό των ΑΝΕΛ μοιάζει με καζάνι που «βράζει» με τον Πάνο Καμμένο να προχωρά πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με τα στελέχη του κόμματος που πήραν αποστάσεις από τη δική του γραμμή. 
Το εκρηκτικό κλίμα που κυριαρχεί στους κόλπους των ΑΝΕΛ έχει μοιράσει το κόμμα στα δύο με καθημερινές πλέον αψιμαχίες να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κανείς δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει.
Ενδεικτικό είναι ότι ενώ ο Πάνος Καμμένος εξαγγέλει την έξοδό του από την κυβέρνηση, οι υπουργοί τους οποίους ο ίδιος έχει τοποθετήσει σε κυβερνητικό θώκο, όπως υπογραμμίζει με νόημα, δεν σκοπεύουν να τον ακολουθήσουν.
Ο Τέρενς Κουίκ και η Έλενα Κουντουρά έχουν ξεκαθαρίσει την θέση τους και πλέον βρίσκονται πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα παρά στον πρόεδρό τους.
Το ίδιο συμβαίνει και με βουλευτές όπως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας των ΑΝΕΛ, ο κ. Παπαχριστόπουλος που έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.
Μεταξύ των Συμπληγάδων, που συνθέτουν η συμφωνία των Πρεσπών η οποία μοιραία θα οδηγήσει στο «διαζύγιο» με την κυβέρνηση και η εικόνα κινούμενης άμμου στο εσωτερικό του κόμματός του, ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος καλείται να αναζητήσει και τις πολλές χαμένες ψήφους όπως τουλάχιστον καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, που θα του εξασφαλίσουν εκ νέου την είσοδο στη Βουλή στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν.
Ο εκνευρισμός όπως διαφαίνεται, παραμένει και στο στρατόπεδο του Νίκου Κοτζιά καθώς  την Κυριακή, ο απερχόμενος υπουργός έδειξε να μην έχει αφήσει πίσω του όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.
Με νέα ανάρτηση στο twitter ο κ. Κοτζιάς επανήλθε στο θέμα της παραίτησής του κάνοντας λόγο για πράξη ευθύνης και εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση σε όσους θέλουν να θίξουν την αξιοπρέπειά του.
Έτσι, με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του σήμερα το βράδυ στο Ηράκλειο της Κρήτης, ως επικεφαλής της κίνησης «Πράττω».
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση από την πλευρά της εστιάζει την προσοχή της στην πολυσυζητημένη  εννιασέλιδη επιστολή του Νίκου Κοτζιά και ζητά επισταμένως να δοθεί στη δημοσιότητα. Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Κοτζιάς δεν δείχνουν διατεθειμένοι να το πράξουν.
Η ΝΔ πάντως κορυφώνει την πίεσή της επισημαίνοντας ότι «όσο δεν δημοσιοποιείται η επιστολή παραίτησης του, τόσο επιβεβαιώνεται ότι οι κ. Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος αλληλοεκβιάζονται για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια».

Χρύσα Κλειτσιώτη
 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης