Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία αναγνωρίζει ως τεράστιο λάθος την δολοφονία του Jamal Khashoggi

Η Σαουδική Αραβία αναγνωρίζει ως τεράστιο λάθος την δολοφονία του Jamal Khashoggi
Η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να προστατέψει τον πρίγκιπα Mohammed Bib Salman ότι δεν είχει καμία σχέση δεν ήταν ενήμερος όπως αναφέρει το Reuters.
Η Σαουδική Αραβία ανέφερε στις 21 Οκτωβρίου 2018 ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi (Τζαμάλ Χασόγκγι) στο Προξενείο της Κωνσταντινούπολης ότι ήταν  «τεράστιο και σοβαρό λάθος».
Ταυτόχρονα ο Khashoggi κρατήθηκε από την ομάδα πρακτόρων στο εσωτερικό του κτιρίου του προξενείου ενώ ο πρίγκιπας Mohammed Bib Salman επικοινώνησε με τον Khashoggi τηλεφωνικά και προσπάθησε να τον πείσει να επιστρέψει στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας το Ριάντ.

Ωστόσο η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να προστατέψει τον πρίγκιπα Mohammed Bib Salman ότι δεν είχει καμία σχέση δεν ήταν ενήμερος όπως αναφέρει το Reuters.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι η Σαουδική Αραβία αρχικά δήλωνε ότι δεν ήξερε τίποτε και στην πορεία αναγνώρισε ότι έχει εμπλοκή με την δολοφονία εν μέσω διεθνούς κατακραυγής.
Από τις 2 Οκτωβρίου όπου δολοφονήθηκε το δημοσιογράφος της Washington Post στην Τουρκία έως τις 20 και 21 Οκτωβρίου η Σαουδική Αραβία δήλωνε ότι δεν ξέρει τίποτε και μόλις πρόσφατα αναγνώρισε την εμπλοκή της.
 Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Stephen Mnuchin  δήλωσε την Κυριακή ότι η αποδοχή της Σαουδικής Αραβίας ότι ο αρθρογράφος της Washington Post είχε σκοτωθεί ήταν ένα "καλό πρώτο βήμα, αλλά όχι αρκετό", παρόλο που πρόσθεσε ότι ήταν πρόωρο να συζητηθούν τυχόν κυρώσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.
Τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις - η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία - πιέζουν τη Σαουδική Αραβία να παράσχει στοιχεία ενώ η καγκελάριος A. Merkel δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα εξάγει όπλα στη Σαουδική Αραβία, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται η τρέχουσα αβεβαιότητα σχετικά με τη μοίρα του Khashoggi.
Μιλώντας στον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Fox, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Jubeir, εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια Khashoggi.
"Αυτό είναι ένα τρομερό λάθος.
Αυτή είναι μια τρομερή τραγωδία.
Τα συλλυπητήριά μας.
Αισθανόμαστε τον πόνο τους.
Δυστυχώς, έγινε ένα τεράστιο και σοβαρό λάθος και τους διαβεβαιώνω ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν".
Είπε επίσης ότι ο πρίγκιπας Mohammed της Σαουδικής Αραβίας, δεν ήταν υπεύθυνος.
Αφού αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην εξαφάνιση του Khashoggi για δύο εβδομάδες, η Σαουδική Αραβία είπε όντως σκοτώθηκε εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία.
Για την Σαουδική Αραβία ο Khashoggi θεωρείται αντικαθεστωτικός.
«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή τη δολοφονία και την καταδικάζουμε με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους», δήλωσαν η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία στη κοινή δήλωσή τους στις 21 Οκτωβρίου.
Με βάση ορισμένα στοιχεία ομάδα 15 Σαουδαραβών εστάλησαν για να αντιμετωπίσουν τον Khashoggi και επικαλούνται ότι έγινε πάλη μεταξύ ανδρών που κατέληξε στην δολοφονία Khashoggi
Τούρκοι αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι ο Khashoggi σκοτώθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία από ομάδα Σαουδαραβών πρακτόρων και έκοψαν το κεφάλι του δολοφονημένου δημοσιογράφου για να κρύψουν τα στοιχεία του. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι οι αρχές έχουν ηχητικό ντοκουμέντο που υποτίθεται ότι τεκμηριώνει τη δολοφονία του Khashoggi στο προξενείο.
Ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος ίσως ανακοινώσει κάποιες πληροφορίες σχετικά με την τουρκική έρευνα για την υπόθεση αυτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης