Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Στην ΕΕ η αιτιολόγηση για τον προϋπολογισμό 2019, αύριο 23/10 η απόρριψη - Μήνυμα υπέρ του διαλόγου - Tria: Δεν κινδυνεύουν οι τράπεζες

tags :
Ιταλία: Στην ΕΕ η αιτιολόγηση για τον προϋπολογισμό 2019, αύριο 23/10 η απόρριψη - Μήνυμα υπέρ του διαλόγου - Tria: Δεν κινδυνεύουν οι τράπεζες
Στην επιστολή θα εξηγούμε γιατί επιμένουμε σε έλλειμμα 2,4% υποστηρίζει ο Luigi Di Maio
(upd) Στα χέρια της Κομισιόν βρίσκονται οι διευκρινίσεις της ιταλικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2019, με τη Ρώμη να παραμένει αμετακίνητη όσον αφορά τον στόχο για έλλειμμα το 2019 στο 2,4%, στέλνοντας ωστόσο σαφή μηνύματα υπέρ του διαλόγου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αποκλείοντας κάθε πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε Ιταλία και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αύριο, Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018, αναμένεται η αντίδραση της Κομισιόν στην απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό.
«Την Τρίτη οι επίτροποι θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης του ιταλικού προϋπολογισμού» απάντησε η Κομισιόν αφού έλαβε τη σχετική επιστολή της ιταλικής κυβέρνησης σχετικά με το αίτημα των Βρυξελλών για τροποποίηση του προϋπολογισμού.
Εάν η Κομισιόν ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να επανακαταθέσει τον προϋπολογισμό του 2019, θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβαίνει.
Η κυβέρνηση Conte θα έχει περιθώριο τριών εβδομάδων ώστε να απαντήσει.
Πάντως αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και εάν η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να αλλάξει τους δημοσιονομικούς στόχους εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno.
Μιλώντας στο Reuters ο κ. Centeno «τα τελευταία μηνύματα τόσο από τη Ρώμη όσο και από τις Βρυξέλλες είναι πολύ θετικά και μπορεί να υπάρξει συμφωνία.
Περιμένω ότι θα υπάρξει συμφωνία».

Conte: Δεν αμφισβητούμε την Κομισιόν

Η Ρώμη δεν αμφισβήτησε ποτέ τον ρόλο των ευρωπαϊκών αρχών, ξεκαθάρισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, τονίζοντας ότι «η Ιταλία δεν έχει θέσει ποτέ σε αμφισβήτηση τον ρόλο των ευρωπαϊκών αρχών».
«Εάν οι επίτροποι της ΕΕ προ-ανακοινώσουν την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού πριν τον λάβουν, θα πρόκειται για προκατάληψη.
Στην επιστολή εξηγούμε στην ΕΕ την κατεύθυνση της οικονομικής μας πολιτικής και είμαστε πρόθυμοι να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.
«Όπως εξηγούμε, είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην Ευρώπη, επιθυμούμε τον διάλογο με τους θεσμούς, δεν αμφισβητούμε την Κομισιόν», σημείωσε ο Conte.

Di Maio: Η άνοδος στο spread οφείλεται στον φόβο Italexit - Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί

Την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ αποκλείουν σε όλους τους τόνους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
«Η άνοδος του spread κατά 100 μονάδες βάσης, οφείλεται στον φόβο ότι η Ιταλία θα φύγει από το ευρώ.
Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας Luigi Di Maio.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, έστειλε μήνυμα υπέρ του διαλόγου στις ευρωπαϊκές αρχές.
Όπως εξήγησε, ότι ακόμη και αν απορριφθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 από την Κομισιόν, οι δύο πλευρές θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις εβδομάδες για να διαπραγματευθούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Giuseppe Conte, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την απαντητική επιστολή της ιταλικής κυβέρνησης στην Κομισιόν.

Tria (ΥΠΟΙΚ Ιταλίας): Κανένας κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα - Η θέση της Ιταλίας είναι στο ευρώ

Την απαντητική επιστολή προς την Κομισιόν έστειλε η ιταλική κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria να τονίζει ότι η Ρώμη γνωρίζει πως ο προϋπολογισμός του 2019 αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.
«Δεν έχουμε σκοπό να αυξήσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα μετά το 2019», τόνισε ο Tria.
Η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύεται για τη μείωση του ελλείμματος μεσοπρόθεσμα από το 2020, εφόσον επιταχυνεθί ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Όπως σημείωσε, αναγνωρίζουμε τις διαφορές μας με την ΕΕ, αλλά στόχος μας είναι ένας εποικοδομητικός διάλογος.
Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα λάβει μέτρα εάν οι δείκτες χρέους και ελλείμματος παρεκκλίνουν από τους στόχους.
Σύμφωνα με τον Tria, η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι εξηγήσεις της επαρκούν ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ιταλίας ή άλλων ευρωπαίκών χωρών.
«Η ισχυροποίηση της ιταλικής οικονομίας είναι προς όφελος της ΕΕ.
Η θέση της Ιταλίας βρίσκεται στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη».

Βέβαιη η απόρριψη του προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες

Νωρίτερα, τα ιταλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι  η κυβέρνηση Conte θα καθιστά σαφές στην Κομισιόν ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τους αριθμούς και τους στόχους που έχει θέσει ήδη στον προϋπολογισμό της, βάσει του οποίου το έλλειμμα παραμένει στο 2,4% και παρά την παρότρυνση του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria, το έλλειμμα να μειωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Ρώμη θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι αύριο Τρίτη 23/10 οι Βρυξέλλες θα απορρίψουν τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, κάτι που δεν έχει προηγούμενο και που αναμφίβολα θα ανοίξει ένα νέο γύρο σκληρής σύγκρουσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιταλίας.
Πάντως, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte θα επιχειρήσει εκ νέου σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στους ξένους ανταποκριτές να στείλει ένα νέο μήνυμα καθησυχασμού τόσο στην ΕΕ όσο και στις αγορές πως ο προϋπολογισμός του 2019 δεν είναι μια κίνηση απερισκεψίας και πως είναι πρόθυμος να έχει εποικοδομητικό διάλογο με τις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος και υπ. Εργασίας, Luigi Di Maio υποστήριξε η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζει των διαπραγματεύσεων.
«Θα εξηγήσουμε στις Βρυξέλλες γιατί ο στόχος πρέπει να παραμείνει στο 2,4%», τόνισε ο Di Maio σε σημερινές του δηλώσεις.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ, ενώ τόνισε ότι η Ιταλία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ευρωπαϊκές αρχές.
Όσον αφορά τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης τόνισε ότι η Ρώμη παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στις αγορές.
Σε χθεσινές του δηλώσεις σημείωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι αυτή που θα φέρει την ισορροπία και την αλλαγή στην Ευρώπη εντός του 2019, αναφέροντας πως στο εξής δεν θα ακούμε κάθε μέρα για το spread και τα ελλείμματα.
«Η επιστολή θα εξηγεί γιατί υποβάλλουμε αυτό τον προϋπολογισμό.
Επιπλέον, θα αναφέρει  ότι λόγω του χρέους που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και της χαμηλότερης ανάπτυξης, θα αρχίζαμε με ένα έλλειμμα της τάξης του 2%, άρα μιλάμε για μια υπέρβαση της τάξης του 0,4%» ανέφερε ο Di Maio.
Και ενώ μαίνεται η σύγκρουση Ρώμης - Βρυξελλών, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της "αναμέτρησης" αυτής θα έχει ο ρόλος και ο λόγος των οίκων αξιολόγησης.
Ήδη η Moody's υποβάθμισε την Ιταλία κατά 1 κλίμακα σε Baa3 από Baa2, η Standard and Poor's θα υποβαθμίσει την Ιταλία σε ΒΒΒ- στις 26 Οκτωβρίου ενώ στα ομόλογα το κλίμα παραμένει τεταμένο με το 10ετές στο 3,57% από 3,78% υψηλό στις 19 Οκτωβρίου.

Moscovici: Παραμένουν τα ερωτήματα για το ιταλικό έλλειμμα - Δεν θέλουμε κρίση με την Ιταλία

Παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το ύψος του ιταλικού ελλείμματος, το οποίο είναι πολύ υψηλό, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, P. Moscovici, καθώς σήμερα λήγει η διορία προς την ιταλική κυβέρνηση, ώστε να παρουσιάσει τις διευκρινίσεις της στην Κομισιόν.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ωστόοσο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί το ξέσπασμα κρίσης με την Ιταλία, αλλά έναν εποικοδομητικό διάλογο για τον προϋπολιγισμό του 2019.

Kurz (Αυστρία) για Ιταλία: H EE πρέπει να αποδείξει ότι έχει πάρει το μάθημα της από την ελληνική κρίση

Την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού εάν δεν υπάρχουν αλλαγές ζήτησε η Αυστρία, που έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ έως το τέλος του 2018.
«Εάν δεν τροποποιηθεί, η Κομισιόν πρέπει να απορρίψει τον προϋπολογισμό» αναφέρει ο Αυστριακός καγκελάριος, Sebastian Kurz, σε ανακοίνωσε που εκδόθηκε από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Hartwig Loeger.
«Η Αυστρία δεν είναι προετοιμασμένη να υπερασπιστεί τα χρέη άλλων χωρών ενώ αυτά τα κράτη συμβάλλουν συνειδητά στην αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές» δήλωσε ο Kurz και πρόσθεσε «η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι έχει πάρει το μάθημα της από την κρίση της Ελλάδας».

Loeger (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Η Ιταλία κρατά την ΕΕ σε ομηρία

Επίθεση στην ιταλική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hartwig Loeger.
Ο Loeger κατηγόρησε την Ιταλία ότι κρατά σε ομηρία την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την ίδια ώρα, προειδοποίησε ότι η παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Ράλι στα ιταλικά ομόλογα

Ράλι κατέγραψαν τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να καταγράφει ραγδαία αποκλιμάκωση κατά 26 μονάδες βάσης στο 3,416% από 3,586% την Παρασκευή (19/10), καθώς ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας μόνο κατά μία βαθμίδα, διατηρώντας την στην επενδυτική βαθμίδα.
Την ίδια ώρα, το ιταλικό spread υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 300 μονάδων βάσης. 
Ωστόσο, μετά το κλείσιμο των ευρωαγορών, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κινούνται εκ νέου ανοδικά, με εκείνη του 10ετούς να σημειώνει άνοδο στο 3,52%. 


Η Moody's υποβάθμισε την Ιταλία κατά μία βαθμίδα σε Baa3 από Baa2, διατηρώντας την μία βαθμίδα πάνω από το επίπεδο junk, ενώ παράλληλα αναβάθμισε το outlook σε σταθερό από αρνητικό.
Οι αναλυτές είχαν εκφράσει ανησυχία για υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας σε επίπεδα junk ή τη διατήρηση του outlook σε αρνητικό, ωστόσο αυτό δεν συνέβη.
Παρά την αρχική αισιοδοξία, ο FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου κατέγραψε απώλειες 0,60% και έκλεισε στις 18.966,22 μονάδες, «σβήνοντας» τα κέρδη που σημείωνε νωρίτερα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης