Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές λόγω Κίνας - «Άλμα» +4,09% για τον Shanghai Composite, στις 2.652,60 μονάδες

tags :
Συνεχίζεται η ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές λόγω Κίνας - «Άλμα» +4,09% για τον Shanghai Composite, στις 2.652,60 μονάδες
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,23% στις 26.118,48 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (22/10) οι αγορές της Ασίας, συνεχίζοντας την ανάκαμψη της περασμένης εβδομάδας, με την περιοχή της Κίνας να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των δεικτών στην περιοχή.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +4,09% στις 2.652,60 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Shenzhen Component, ο οποίος ενισχύθηκε κατά +4,90% στις 1.325,09 μονάδες.
Η σχετική άνοδος έρχεται μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας το τρίτο τρίμηνο του 2018, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, την ίδια στιγμή που η επενδυτική τράπεζα Nomura δήλωσε ότι αναμένει το Πεκίνο να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης κατά τους επόμενους μήνες.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, παρά την ανάκαμψη που σημειώθηκε την Παρασκευή (19/10), ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του -7,6%.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2,23% στις 26.118,48 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,37% στις 22.614,82 μονάδες.
Σημαντική ήταν η ανάκαμψη που σημείωσε η βιομηχανική δραστηριότητα της Ιαπωνίας για τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης συνολικής δραστηριότητας της χώρας αυξήθηκε κατά +0,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, ενώ τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν οι άνοδος να περιοριστεί στο +0,4%.
Σε ετήσια βάση, η συνολική δραστηριότητα της βιομηχανίας ενισχύθηκε κατά +0,9%, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό επέκτασης σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,25% στις 2.161,71 μονάδες, με τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζα της χώρας, Lee Ju-yeol, να εκφράζει έμμεσα την πρόθεσή του να προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής κατά τον επομενο μήνα.
«Εάν η πραγματική οικονομία δε διαταραχθεί σημαντικά, θα επανεξετάσουμε το εάν θα αυξήσουμε ή όχι το βασικό επιτόκιο προληπτικά», δήλωσε ο ίδιος σήμερα ενώπιον του νοτιοκορεατικού κοινοβουλίου, ενώ κατά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, υπήρξαν δύο μέλη στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας, τα οποία τάχθηκαν υπέρ της αύξησης επιτοκίων.
Επιπλεόν, ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,55% στις 9.974,28 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,58% στις 5.904,90 μονάδες.
Άνοδο σημειώνει κατά την έναρξη της εβδομάδας το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν σύσφιγξη της ενεργειακής αγοράς μόλις τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν τον ερχόμενο μήνα.
Ειδικότερα, το Brent ενισχύεται κατά +0,46% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 80,15 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,52% στα 69,64 δολ. ανά βαρέλι.
Οι αμερικανικές κυρώσεις κατά των εξαγωγών της Τεχεράνης θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 4 Νοεμβρίου 2018, καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις προς το Ιράν ώστε να επαναδιαπραγματευτεί την πυρηνική συμφωνία.
Χθες (21/10) ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, κατέστασε σαφές ότι θα είναι πιο δύσκολο για τις υπόλοιπες χώρες να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις που σχετίζονται με το ιρανικό αργό σε σύγκριση με την κυβέρνηση Obama, όταν και ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Ασία, εξασφάλισαν τις σχετικές εξαιρέσεις.
Από την άλλη πλευρά, ο ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή του, προκειμένου να καλύψει την αναμενόμενη έλλειψη που θα δημιουργηθεί από τις κυρώσεις.
Ωστόσο, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol, δήλωσε ότι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ ενδέχεται να δυσκολευθούν να καλύψουν πλήρως το κενό που θα δημιουργηθεί από το Ιράν, καθώς και ότι οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης