Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι μέλλει γενέσθαι μετά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν

Τι μέλλει γενέσθαι μετά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν
Έντονη φημολογία περί απόρριψης του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν
Θέμα ωρών θεωρείται πλέον η απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Κομισιόν.
Αν και η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμα στην επιστολή των Βρυξελλών, οι αναλυτές θεωρούν απίθανη την υποχώρηση της Ρώμης.
Στο πλαίσιο αυτό, Κομισιόν και επενδυτές ανησυχούν σχετικά με το μεγάλο ύψος του ιταλικού χρέους που διαμορφώνεται στο 133,4%.

Η επόμενη μέρα

Σύμφωνα με τo CNBC, εάν ο ιταλικός προϋπολογισμός απορριφθεί, θα ακολουθήσει μια διαπραγματευτική περίοδος τριών εβδομάδων κατά την οποία θα πρέπει να επιτευχθεί κάποια συμφωνία ως προς το πως θα μειωθεί το έλλειμμα.
Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν καταστεί εφικτή, η Ιταλία θα υποστεί κυρώσεις.
Ο Lorenzo Codogno ιδρυτής και επικεφαλής οικονομολόγος της LC Macro Advisors δήλωσε στο CNBC η απόρριψη του προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες είναι δεδομένη, αλλά η Ιταλία δεν θα αλλάξει στάση.
«Το πρόβλημα είναι τι θα συμβεί έπειτα από αυτό και πιστεύω πως είναι πολύ πιθανό η Κομισιόν -χωρίς να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση - θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία υψηλού ελλείμματος που δεν θα είναι μεγάλη καταστροφή.
Ωστόσο είναι ένας τρόπος να ασκηθεί επιπλέον πίεση στην Ιταλία και ένας τρόπος για πιο στενή παρακολούθηση των μελλοντικών εξελίξεων» επεσήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε «το μήνυμα θα είναι δυνατό και σαφές αλλά αμφιβάλω ότι η ιταλική κυβέρνηση θα αλλάξει πορεία, επί του παρόντος».
Από την πλευρά του, ο Fabio Fois, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays για την Ευρώπη, επεσήμανε ότι «ο κίνδυνος κλιμάκωσης ενισχύεται» όπως και οι πιθανότητες για ενεργοποίηση της διαδικασίας υψηλού ελλείμματος.
«Οι εντάσεις με τις αρχές της ΕΕ ήρθαν για να μείνουν.
Το εάν πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου άμεση απόρριψη του προϋπολογισμού και την ενεργοποίηση της διαδικασίας υψηλού ελλείμματος είναι δύσκολο να το πούμε.
Αλλά οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι» επισημαίνει σε ενημερωτικό σημείο ο Fois.
«Δεν αποκλείουμε ότι η Κομισιόν να ενεργοποιήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο τη διαδικασία υψηλού ελλείμματος» πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης