Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Οι εκλογές στην Έσση (28/10) θα κρίνουν το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού

Γερμανία: Οι εκλογές στην Έσση (28/10) θα κρίνουν το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού
Πιέσει στο SPD να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό με CDU/CSU
Με έκδηλη αγωνία το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα περιμένει το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής στο κρατίδιο της Έσσης, άλλοτε προπύργιό του.
Από αυτό θα εξαρτηθούν πολλά για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο αλλά και για τυχόν εσωκομματικές ανακατατάξεις, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Θα είναι η αρχή του τέλους για την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του SPD, Andrea Nalhes και του υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz;

«Δεν έχει λόγο ύπαρξης»

Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ralf Stegner συνιστά μεν ψυχραιμία εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά δεν φείδεται κριτικής όταν περιγράφει τις δομικές δυσκολίες και την εξαιρετικά δύσκολη θέση εκκίνησης του κόμματός του στο κρατίδιο της Έσσης μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα της Βαυαρίας.
Σε μακροσκελή συνέντευξη στην εφημερίδα die Welt, υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν το κόμμα του κάνει «καλή δουλειά» στον Βερολίνο, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών είναι καταστροφικές.
«Εάν δεν αλλάξει άμεσα και δραστικά φυσιογνωμία ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο, τότε δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης» είπε χαρακτηριστικά. Θεωρεί μάλιστα ότι η επανεξέταση της κυβερνητικής συμφωνίας, που έχει οριστεί να γίνει στο μέσον της θητείας της νυν κυβέρνησης, θα πρέπει να γίνει νωρίτερα.
Το καλοκαιρινό θέατρο γύρω από τον υπουργό Εσωτερικών Horst Seehofer, με αφορμή το άσυλο και η αποτυχία με τον Maasen, είχαν την επενέργεια «ψυχρολουσίας».
«Θα πρέπει να συζητήσουμε πολύ σοβαρά τι μπορεί ακόμη να γίνει σε αυτόν τον κυβερνητικό συνασπισμό» τονίζει με νόημα ο Stegner, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα του SPD δεν λύνονται ακόμη κι αν υπάρξουν παραιτήσεις, εννοώντας τον υπουργό Εσωτερικών Horst Seehofer, ο οποίος άφησε χθες να εννοηθεί ότι ενδέχεται να παραιτηθεί από πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος μετά την κατάρρευση του κόμματός του.

Πιέσεις από τη κομματική βάση

Στον προβληματισμό για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο σε σχέση με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα συμμετέχουν μεγαλόφωνα και άλλα στελέχη του κόμματος.
Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του SPD στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία Sebastian Hermann, κάλεσε το προεδρείο του κόμματος να «διατηρήσει τη ψυχραιμία» του και να αναπτύξει νέα στρατηγική, έτσι ώστε να γίνει πιο ορατό το στίγμα της Σοσιαλδημοκρατίας.
Από την άλλη όμως υπενθύμισε ότι η εσωκομματική ψηφοφορία που έγινε πριν από λίγους μήνες για τη συμμετοχή του SPD σε μεγάλο συνασπισμό είναι δεσμευτική και δεν επιδέχεται μεταβολής από μια «μικρή ομάδα στελεχών ή μια απλή απόφαση του προεδρείου του κόμματος».
Το ερώτημα είναι ποια μπορεί να θεωρείται «καλή» πολιτική; Εδώ οι απόψεις διίστανται.
Το βέβαιο είναι ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της Welt σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, εντείνονται οι πιέσεις από τη βάση προς την ηγεσία να βγει από την κυβέρνηση συνασπισμού.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στο κρατίδιο της Έσσης ενδέχεται να δείξει τον δρόμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης