Μίχαλος: Οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές - Κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη η πορεία προς την ανάκαμψη

Μίχαλος: Οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές - Κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη η πορεία προς την ανάκαμψη
Για σημαντικές προκλήσεις στην ελληνική οικονομία και μια δύσκολη πορεία προς την ανάκαμψη, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος
Για σημαντικές προκλήσεις στην ελληνική οικονομία και μια δύσκολη πορεία προς την ανάκαμψη, προειδοποίησε σήμερα (22/10/2018) ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ παρουσία της τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη.
«Η πορεία προς την ανάκαμψη είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη.
Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι δύσκολο.
Και απαιτεί εθνικό σχέδιο, τόλμη, αποφασιστικότητα», δήλωσε ο κ. Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι «διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα μνημόνια είναι πλέον παρελθόν».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, διευκρινίζοντας ότι: «οι αγορές εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία, η δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να λειτουργεί καθησυχαστικά προς τις αγορές, αλλά περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια για τολμηρές φορολογικές μειώσεις και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις».
«Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης παραμένει ελάχιστη έως ανύπαρκτη.
Η χώρα εξακολουθεί να καταλαμβάνει χαμηλές θέσεις σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις για την ανταγωνιστικότητα.
Τα βασικά εμπόδια στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εξακολουθούν να υπάρχουν: υπερφορολόγηση, πολύπλοκο και ασταθές φορολογικό περιβάλλον, έλλειψη σαφούς κανονιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις, αδυναμία παραγωγής καινοτομίας, γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Προς την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε ο ίδιος, η επιμελητηριακή κοινότητα έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, τις οποίες το ΕΒΕΑ υιοθετεί και υποστηρίζει πλήρως και κατέληξε: «πέρα από τα θέματα που αφορούν αμιγώς την επιχειρηματικότητα, υπάρχουν και μια σειρά από απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη.
Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, χωρίς ένα δίκαιο, σταθερό και φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις φορολογικό σύστημα».
Από την πλευρά της, η κυρία Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής στη χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι με ανάπτυξη 4% και δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να ανατάξει τη χώρα.
Επιπλέον τόνισε τη σημασία του διαλόγου της κυβέρνησης με την επιμελητηριακή κοινότητα στην πορεία προς την ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS