Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Folli - Follie: Τα λάθη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου που οδηγούν το …καράβι στα βράχια

Folli - Follie: Τα λάθη του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου που οδηγούν το …καράβι στα βράχια
Σε εγρήγορση είναι το νομικό επιτελείο της Folli – Follie
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη διοίκηση της Folli – Follie μετά την απρόσμενη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να απορρίψει το αίτημα της εταιρείας  για προστασία από τους πιστωτές.
Το νομικό επιτελείο της εταιρείας αλλά και  οι σύμβουλοι του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου έμειναν εμβρόντητοι από την απόφαση  του Δικαστηρίου καθώς η μητρική εταιρεία μπορεί να γίνει «στόχος» των επενδυτών  και  να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων  ζητώντας οικονομικές αξιώσεις.
Αξίζει  να  αναφερθεί  ότι η πρώτη καταδικαστική απόφαση κατά της εταιρείας εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή απαγόρευσης για την οποιαδήποτε νομική μεταβολή της FFG μέχρι του ποσού των 160.000  ευρώ.
Τα ο δικηγορικό γραφείο του Καρβέλη κάνει λόγο για  ένα πολύ σημαντικό βήμα υπέρ των επενδυτών που εκπροσωπούσε και συγκεκριμένα τους κκ Παντελή Τσίτο, Αλέξανδρο Τσίτο, Βασίλειο Ζωναρά και μία αλλοδαπή εταιρεία με την επωνυμία Druns Finance INC με έδρα τη Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ.
Με την οριστικοποίηση της απόφασης θα ανοίξει δρόμος για την κατάθεση αγωγής  με σκοπό την έκδοση διαταγής πληρωμής και την διεκδίκηση των χρημάτων για τις απώλειες που υπέστησαν  από την  κατάρρευση  της μετοχής μετά από υπαιτιότητα της διοίκησης της εταιρείας.
Η  αρχική κατάθεση  ασφαλιστικών μέτρων έγινε από τον περασμένο Ιούλιο με τους συνηγόρους της FFG  να διεκδικούν την αναβολή της υπόθεσης η οποία είχε εκδικασθεί δύο φορές στο παρελθόν,  δικαιώνοντας την εταιρεία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο χρόνος ολοκλήρωσης των  δικαστικών οικονομικών απαιτήσεων πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2019 για τους επενδυτές.
Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ανοίγει το δρόμο και σε άλλους επενδυτές που ζημιώθηκαν και  ήταν κάτοχοι μετοχών της Folli – Follie όπως και σε παράγωγα  προϊόντα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.   

Τι θα κάνει η διοίκηση του Τζώρτζη Κουτσολιουτσου;

Σε εγρήγορση είναι το νομικό επιτελείο  της Folli – Follie το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί την αρνητική εξέλιξη της υπόθεσης και αναζητεί λύσεις έχοντας ως τακτική   να  διαμορφώσει εκ  νέου κλίμα προστασίας της εταιρείας  έναντι των πιστωτών της.
Πόσο  εφικτό είναι να  επανέλθει  η FFG καταθέτοντας νέο  αίτημα προστασίας;  
Πολύ  πιθανό και  σχετικά εύκολο λένε νομικοί κύκλοι καθώς  η πρόσφατη απόφαση  έχει  γκρίζες  περιοχές  που  μπορούν  να αναιρεθούν  με την κατάθεση  νέου  αιτήματος.
Ωστόσο  νομικοί  κύκλοι  διατυπώνουν τη άποψη ότι η διαδικασία αυτή δεν εξασφαλίζει  τη βιωσιμότητα της εταιρείας και το μόνο που επιτυγχάνεται  είναι  η διοίκηση της εταιρείας να βάλει απέναντι  την επενδυτική κοινότητα και κυρίως τους ομολογιούχους οι οποίοι στην ουσία κρατούν  το μέλλον της εταιρείας.
Οι  ίδιοι κύκλοι  εκτιμούν ότι η διοίκηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου πρέπει να αναζητήσει  συνεργασίες  και να έρθει σε συμφωνία με τους ομολογιούχους με την προοπτική της διάσωσης της εταιρείας  καθώς  θεωρούν ότι το αίτημα της δικαστικής προστασίας δεν θα  φέρει  σημαντικά οφέλη στην διοίκηση  αφού οι βασικές υποχρεώσεις της εταιρείας  ήταν κυρίως απέναντι στους ομολογιούχους, οι οποίοι κατείχαν τίτλους οικονομικών αξιώσεων αλλά είχαν δοθεί χωρίς εξασφαλίσεις που σημαίνει ότι θα πρέπει να κινηθούν δικαστικά για δικαιωθούν  κάτι που απαιτεί χρόνο και χρήμα μέχρι που να  φθάσει  η  στιγμή της δικαίωσης
Ακόμη και οι τράπεζες  είχαν δώσει δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις τις οποίες  όμως  κινήθηκαν  γρήγορα  και  έλαβαν  μετά την έρευνα του αμερικανικού fund “Quintessential Group Management που αμφισβήτησε ευθέως τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.
Οι τράπεζες  πλέον κατέχουν το 36%  των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα ως ενέχυρο και το οποίο πρόκειται να  βγει στον πλειστηριασμό.  
Ακόμη οι  τρέχουσες εξελίξεις φέρνουν εμπόδια κα στην είσοδο λευκού  ιππότη και στην συγκεκριμένη περίπτωση οι πληροφορίες φέρνουν στο προσκήνιο τη Fosun η οποία όμως στο ενδεχόμενο να τοποθετήσει χρήματα δεν ξέρει στην πράξη τη αγοράζει.
Ο ασκός του Αιόλου για τη Folli – Follie άνοιξε με το πόρισμα της Alvarez@ Marsal που αποκάλυψε τα πλασματικά στοιχεία του ισολογισμού της εταιρείας ενώ το πόρισμα της Alvarez & Marsal αποτέλεσε το βασικό εργαλείο  για την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών του Δημήτρη και της Καίτης Κουτσολιούτσου από τον οικονομικό εισαγγελέα  κ. Γ. Δραγάτση  και αποτελεί το πρώτο δικαστικό έγγραφο με αναφορές για κακουργηματικές πράξεις έναντι της διοίκησης χάρη στο πόρισμα του αμερικανικής εταιρείας.
Πάντως στο τραπέζι  έχει πέσει και η  πρόταση για αποχώρηση της σημερινής διοίκησης αλλά μέχρι σήμερα  ο διευθύνων σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος την απορρίπτει.  
          
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης