Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πιθανές επιπτώσεις για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας από την υπόθεση Khashoggi

Οι πιθανές επιπτώσεις για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας από την υπόθεση Khashoggi
Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο σε περίπτωση, εάν οι επενδυτές αποχωρήσουν από τη Σαουδική Αραβία
Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι εταιριών στη Wall Street και άλλοι μεγάλοι επενδυτές δε θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη της επόμενης εβδομάδας «Νταβός της ερήμου» στη Σαουδική Αραβία, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων για τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου  J. Khashoggi.
To μεγαλύτερο χτύπημα  για το Ριάντ είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ  Steven Mnuchin επέλεξε να μην παραβρεθεί.
Για να απομακρυνθεί η ευθύνη από τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed Bin Salman (MbS), η ηγετική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας έχει ενορχηστρώσει μια εκκαθάριση ανώτατων αξιωματούχων της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας και συνέλαβε 18 υπηκόους της Σαουδικής Αραβίας για τη «συμμετοχή» τους στην οργάνωση και τη διεξαγωγή της δολοφονίας.
Και στη «μητέρα» όλων των ειρωνειών, η βασιλική οικογένεια ανέθεσε στοην MbS τη διοίκηση μιας υπουργικής επιτροπής αρμόδιας για την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας.
Silicon Valley και Wall Street έχουν γίνει πολύ εξαρτημένοι από τα χρήματα της Σαουδικής.
Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας εξαρτάται από ξένο κεφάλαια.
Ενώ ο δείκτης Saudi Tadawul All Shares ανέκαμψε από τα χαμηλά του, πολλοί επενδυτές ανησυχούν για το τι θα μπορούσε να έχει η δολοφονία του Khashoggi στην πρωτοβουλία «Vision 2030» του MbS, καθώς και τα σχέδιά του για την οικοδόμηση μιας πόλης υψηλής τεχνολογίας (NEOM).
Σε μια προσπάθεια να διερευνήσει διεξοδικότερα την κατάσταση, το Associated Press δημοσίευσε ένα ερωτηματολόγιο που εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας.

Γιατί ο πρίγκιπας Mohammed Bin Salman χρειάζεται ξένους επενδυτές;

Ο πρίγκιπας διάδοχος θέλει να διαφοροποιήσει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας από την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και να μεταμορφώσει το επιχειρηματικό και πολιτικό της μοντέλο. Για χρόνια, τα έσοδα από το πετρέλαιο πλήρωναν για άφθονες θέσεις απασχόλησης και παροχές του δημόσιου τομέα.
Το μοντέλο αυτό βρέθηκε υπό πίεση λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού και μιας περιόδου χαμηλών τιμών πετρελαίου.
Η πρωτοβουλία «Vision 2030» του Mohammed Bin Salman  προβλέπει τη δημιουργία ενός «ζωντανού» ιδιωτικού τομέα.
Ως μέρος αυτού, θέλει να αναπτύξει νέες βιομηχανίες όπως η εναλλακτική ενέργεια, ο τουρισμός και η ψυχαγωγία.
Τα έργα περιλαμβάνουν τη δημιουργία  μια νέα επιχειρηματική ζώνη κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα που ονομάζεται NEOM και θα επικεντρωθεί στην προηγμένη παραγωγή, την ανανεώσιμη ενέργεια, την τεχνητή νοημοσύνη και τη βιοτεχνολογία.
Η Σαουδική Αραβία έχει τις δικές της εταιρείες σε πιο παραδοσιακούς τομείς όπως οι κατασκευές, οι οποίες θα αναλάβουν πολλές από αυτές τις επενδύσεις.
Αλλά η χώρα θα χρειαζόταν τεχνολογία, εμπειρογνωμοσύνη και χρηματοδότηση από το εξωτερικό για να πραγματοποιήσει τις ιδέες του Mohammed Bin Salman .
Θέλει, για παράδειγμα, να έχει το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων - το κρατικό επενδυτικό όχημα - να αντλήσει περισσότερα χρήματα με την πώληση ενός ποσοστού συμμετοχής στην εταιρεία χημικών SABIC στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco.
Οι αναλυτές λένε ότι η Saudi Aramco θα πρέπει πιθανότατα να δανειστεί για να συμβεί η συμφωνία.
Το ίδρυμα PIF έχει ήδη δανειστεί 11 δισεκατομμύρια δολάρια από τις διεθνείς τράπεζες.
«Οι ξένες επενδύσεις αποτελούν βασικό πυλώνα του προγράμματος «Vision 2030», δήλωσε ο Sebastian Sons, ειδικός στη Σαουδική Αραβία στο γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. « Η διαφοροποίηση της οικονομίας είναι απαραίτητη και το «Vision 2030» είναι η στρατηγική γι 'αυτό».

Πώς θα επηρεάσει η δολοφονία του Khashoggi;

Οι ξένοι επενδυτές είχαν ήδη αμφιβολίες για τη Σαουδική Αραβία εν μέσω περιφερειακών συγκρούσεων, όπως ο αποκλεισμός του γειτονικού Κατάρ και ο βίαιος πόλεμος εναντίον των ανταρτών στην Υεμένη.
Η Σαουδική Αραβία κατατάσσει την 92η θέση από 190 χώρες στον δείκτη ευκολίας επιχειρηματικής δραστηριότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία μετράει πράγματα όπως η ικανότητα να επιβάλλουν συμβάσεις και να εισέρχονται αγαθά εντός και εκτός της χώρας.
Ένα άλλο «σύννεφο» πάνω από το επιχειρησιακό περιβάλλον, ήταν όταν ο Mohammed Bin Salman  είχε φυλακίσει αρκετές δωδεκάδες μέλη της ελίτ της Σαουδικής Αραβίας στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ και κατέσχεσε αυτό που ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είπε ότι ήταν περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το σκάνδαλο Khashoggi έρχεται σε μια εποχή που «ο ιδιωτικός τομέας πληγώνεται με πολλούς τρόπους», δήλωσε ο David Butter, αναλυτής στο πρόγραμμα Middle East και North Africa στο Royal Institute of International Affairs του Λονδίνου.
Το περιστατικό του ξενοδοχείου δείχνει ότι «δεν γνωρίζουν αν τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι ασφαλή από την κατάσχεση».
Και οι λεπτομέρειες που αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη φερόμενη δολοφονία του Khashoggi «πρόκειται απλώς να κάνουν τον ιδιωτικό τομέα να ανησυχεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε.
Ο πόλεμος στην Υεμένη οδήγησε σε φρικαλεότητες, όπως η αεροπορική επίθεση από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος σκότωσε 40 παιδιά, αλλά το περιστατικό Khashoggi είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί ως ένα θλιβερό ατύχημα πολέμου.
Ο Butter είπε ότι η εικόνα του Πρίγκιπα Mohammed Bin Salman  ως «το πρόσωπο της μελλοντικής μεταρρύθμισης είναι τώρα πολύ πιο δύσκολο να διατηρηθεί».
Οι τουρκικές αρχές λένε ότι ο Khashoggi δολοφονήθηκε.
Οι Σαουδάραβες αρνήθηκαν τη συμμετοχή.

Οι άνθρωποι χάνουν την πίστη τους στη Σαουδική Αραβία ως επιχειρηματικό προορισμό;

Οι ξένοι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες δε θα παραστούν στο «Νταβός της ερήμου» την Πρωτοβουλία για τις Μελλοντικές Επενδύσεις, ένα ετήσιο γεγονός που ξεκίνησε το 2017 για να παρουσιάσει τη χώρα ως τόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Μεταξύ αυτών των ακυρώσεων είναι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ S. Mnuchin, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Jamie Dimon, ο Πρόεδρος της Ford Motor Co. Bill Ford  και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Uber Dara Khosrowshahi.
Το γερμανικό συμβούλιο για τις ξένες σχέσεις,  αναφέρει ότι οι ακυρώσεις «είναι ένας σοβαρός δείκτης για τον Mohammed bin Salman ότι χάνει την εμπιστοσύνη, ότι η Σαουδική Αραβία δεν θεωρείται το ιδανικό μέρος για επενδύσεις».

Γιατί και οι Σαουδάραβες επενδύουν στο εξωτερικό;

Έχουν αγοράσει μερίδια κυρίως σε εταιρείες τεχνολογίας για να διαφοροποιήσουν τα έσοδά τους και να δείξουν τη χώρα ως προοδευτικό και τεχνολογικά φιλικό μέρος.
Το κρατικό ταμείο έχει επενδύσει 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Uber, για παράδειγμα.
Έχει δεσμεύσει 45 δισεκατομμύρια δολάρια για το SoftBank Vision Fund, ένα ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο που έχει λάβει μερίδια στην εταιρεία παραγωγής λογισμικού Uber και Messaging Slack Technologies Inc.
Το ερώτημα είναι τώρα κατά πόσον οι εταιρείες θα είναι πρόθυμες να λάβουν τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας, επειδή θα φοβούνται ότι αυτό θα επηρεάσει τη φήμη τους.
Ο Richard Branson, ο ιδρυτής του Virgin Group, δήλωσε ότι «πάγωσαν» οι συνομιλίες για τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στις διαστημικές του εταιρείες.
Άλλα στελέχη έχουν περιοριστεί στη συμβολική επίπληξη της αποτροπής της Σαουδικής διάσκεψης της επόμενης εβδομάδας.
Άλλοι απλά παραμένουν ήσυχοι.

Πόσο πιθανές είναι οι κυρώσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας;

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Marco Rubio και Lindsey Graham ζήτησαν την τιμωρία της Σαουδικής Αραβίας αν επιβεβαιωθεί ότι οργανώθηκε η εξαφάνιση του Khashoggi.
Αλλά δεν διευκρίνισαν τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη.
Ο νόμος  2016 Global Magnitsky Act καθιστά δυνατή την επιβολή απαγόρευσης χορήγησης θεωρήσεων για την είσοδο στις ΗΠΑ και την επιβολή κυρώσεων σε άτομα για τη διάπραξη παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή πράξεων σημαντικής διαφθοράς.
Το Κογκρέσο μπορεί να υποβάλει προτεινόμενα ονόματα
Ο Butter αναλυτής στο Royal Institute είπε ότι η προοπτική των κυρώσεων ήταν ασαφής, αλλά ότι «κάθε είδους κυρώσεις θα είχαν ισχυρό συμβολικό αποτέλεσμα».
Ο Πρόεδρος Donald Trump έχει υποσχεθεί την "αυστηρή τιμωρία" εάν αποδειχθεί η συμμετοχή του καθεστώτος, αλλά έχει επίσης πει ότι δεν θέλει αυτό να «κοστίσει» θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ περιορίζοντας τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία.

Ενώ οι νομοθέτες των ΗΠΑ από τα δύο μέρη καταδίκασαν τη δολοφονία και τις απειλητικές κυρώσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, φαίνεται ότι - τουλάχιστον τώρα - η διοίκηση Trump σκοπεύει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα συμβεί.
Εντούτοις, εάν προκύψουν νέες πληροφορίες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ιστορία της Σαουδικής Αραβίας, λέει ότι εάν η Τουρκία απελευθέρωνε τις υποτιθέμενες ακουστικές ταινίες της δολοφονίας του Khashoggi τότε ο διεθνής κύκλος θα μπορούσε να ξεκινήσει εκ νέου και οι νομοθέτες θα μπορούσαν να αναγκάσουν το Trump να αποδώσει την «τιμωρία» που υποσχέθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης