Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το Μαξίμου σε αναζήτηση διπλής πλειοψηφίας για τις Πρέσπες και για την παραμονή στην εξουσία

Το Μαξίμου σε αναζήτηση διπλής πλειοψηφίας για τις Πρέσπες και για την παραμονή στην εξουσία
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος επιχειρούν να δώσουν την εικόνα ότι θα συμπορευτούν μέχρι τον Ιανουάριο με σταθερότητα και χωρίς προβλήματα
Ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί μοιάζει να κινείται η συγκυβέρνηση μετά και τις νέες απειλές που εκτόξευσε ο Πάνος Καμμένος ενώ η επίθεση που εξαπέλυσε σε στελέχη που στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε και πάλι τις αναταράξεις που επικρατούν στο κόμμα των ΑΝΕΛ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι διεργασίες είναι πυρετώδεις προκειμένου να εξασφαλιστούν οι νέες πλειοψηφίες που απαιτούνται τόσο για τη συμφωνία με τα Σκόπια όσο και για την επιβίωση της κυβέρνησης.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει «σηκώσει τα μανίκια», σβήνει και γράφει ονόματα προκειμένου να καταρτιστούν οι δύο λίστες που θα παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της στην εξουσία.
Σε ότι αφορά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, όλα συγκλίνουν ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία.
Με δεδομένους τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και πιθανότατα την Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, τον Χάρη Θεοχάρη και κάποιους από το Ποτάμι, η συμφωνία θα επικυρωθεί με άνεση από την ελληνική Βουλή. Γι αυτό και στο Μαξίμου δεν ανησυχούν κι εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι μπορούν να περάσουν τη συμφωνία χωρίς τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Αναφορικά με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αναζητούν από το Μαξίμου σε περίπτωση που οι ΑΝΕΛ κατέβουν από το τρένο, τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Στην κυβέρνηση προσβλέπουν στη στήριξη της Έλενας Κουντουρά και του Θανάση Παπαχριστόπουλου αλλά και του Κώστα Ζουράρη από τους ΑΝΕΛ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση σε ενδεχόμενο άρσης της εμπιστοσύνης από τον Πάνο Καμμένο.
Βέβαιη ότι θα υποστηρίξει την κυβέρνηση θεωρείται η Κατερίνα Παπακώστα καθώς αποτελεί μέλος του υπουργικού συμβουλίου, θετικός να συμπλεύσει με την κυβέρνηση εμφανίζεται ο Σπύρος Δανέλλης ενώ ερωτηματικό παραμένει ο Χάρης Θεοχάρης ο οποίος αποφεύγει στην παρούσα φάση να ανοίξει τα χαρτιά του.
Ωστόσο, εάν δώσουν τα χέρια με όλα αυτά τα πρόσωπα στην κυβέρνηση, θα εξασφαλίσουν την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών για να πορευτούν ενώ πάντα αφήνουν να αιωρείται το ενδεχόμενο ότι υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που μπορεί να προσμετρηθούν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.  
Την ίδια στιγμή, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Κουμουνδούρου φέρονται αποφασισμένοι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους στις δημόσιες αντιπαραθέσεις σε ότι αφορά τη συνεργασία με τον κυβερνητικό εταίρο προκειμένου να μη χαλάσει ο «γάμος» τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα.
Με ορίζοντα το τέλος του έτους προσδοκούν ότι θα κερδηθεί το κοινό στοίχημα των δύο εταίρων με την ψήφιση του προϋπολογισμού, τη νομοθέτηση των ελαφρύνσεων που είχε ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και τη μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019 που ελπίζουν ότι θα πετύχουν.
Τη βεβαιότητα πάντως ότι η συγκυβέρνηση έχει χρόνο τουλάχιστον μέχρι να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή εκφράζουν με κάθε ευκαιρία οι δύο κυβερνητικοί εταίροι.
Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος επιχειρούν να δώσουν την εικόνα ότι θα συμπορευτούν μέχρι τον Ιανουάριο με σταθερότητα και χωρίς προβλήματα.
Ωστόσο, συχνά πυκνά, οι καθημερινές εξελίξεις διαψεύδουν τα λεγόμενα χωρίς μάλιστα, να μπορεί να αποκλείσει κάποιος το πολιτικό ατύχημα καθώς πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν εκτός των άλλων, απρόβλεπτο στις κινήσεις του τον Πάνο Καμμένο.  

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης