Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν πολεμικά πλοία μέσω των στενών της Ταϊβάν - Οργή στο Πεκίνο

tags :
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν πολεμικά πλοία μέσω των στενών της Ταϊβάν - Οργή στο Πεκίνο
Η Ουάσινγκτον προκαλεί το Πεκίνο - Σχεδιάζει να στείλει πολεμικά πλοία μέσω των στενών της Ταϊβάν
Στην πρόσφατη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να προκαλέσει το Πεκίνο, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να στείλουν πολεμικά πλοία μέσω των στενών της Ταϊβάν, σύμφωνα με το Reuters, μια αποστολή που θα εξασφαλίσει «ελεύθερη διέλευση» μέσω της στρατηγικής πλωτής οδού και θα ενισχύσει περαιτέρω τις πολιτικές εντάσεις με την Κίνα.
Την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ διεξήγαγαν παρόμοια άσκηση κάτω από την ομπρέλα της «ελεύθερης διέλευσης», η Κίνα απάντησε οργισμένα σε αυτό που είδε ως εισβολή των ΗΠΑ στη γεωπολιτική σφαίρα επιρροής της και μια νέα αποστολή θα επιδείνωνε μόνο την κατάσταση των δύο υπερδυνάμεων.
Εν τω μεταξύ, οποιαδήποτε επανάληψη θα γινόταν αντιληπτή στην Ταϊβάν ως νέα έκφραση υποστήριξης από την κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump.



Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως επαρχία της, έχει αυξήσει τις πιέσεις για να διεκδικήσει την κυριαρχία της στο νησί και εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν στις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Jim Mattis στη Σιγκαπούρη.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ακόμα και όταν η Ουάσινγκτον παραγγέλλει μια νέα διέλευση από το στενό σε μια έκθεση υποστήριξης για την Ταϊβάν και παραβίαση της αυξανόμενης σφαίρας επιρροής της Κίνας, προσπαθεί να εξηγήσει στο Πεκίνο ότι οι πολιτικές της έναντι της Ταϊβάν παραμένουν αμετάβλητες.
Ο Mattis έδωσε αυτό το μήνυμα στον υπουργό Άμυνας της Κίνας Wei Fenghe προσωπικά την Πέμπτη, στο περιθώριο ενός ασιατικού φόρουμ για την ασφάλεια.
«Ο Υπουργός Wei έθεσε την Ταϊβάν και τις ανησυχίες για την πολιτική μας».
Ο γραμματέας διαβεβαίωσε τον Υπουργό Wei ότι δεν αλλάξαμε την πολιτική μας για την Ταϊβάν, την πολιτική μας για την Κίνα και έτσι, νομίζω, μια γνωστή ανταλλαγή», δήλωσε ο Randall Schriver, η οποία βοηθά στην καθοδήγηση της πολιτικής του Πενταγώνου στην Ασία.
 Ενώ η Ουάσινγκτον δεν έχει επίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν, δεσμεύεται από το νόμο να την βοηθήσει να αμυνθεί και είναι η κύρια πηγή όπλων του νησιού, ένα θέμα κοντά και αγαπητό στην καρδιά του Προέδρου Trump: Η Ουάσιγκτον έχει πουλήσει στην Ταϊβάν από το 2010 περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια. .
Ο αγώνας για την Ταϊβάν ήταν μόνο ένας από τους αυξανόμενους αριθμούς σημείων ανάκτησης της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, στους οποίους περιλαμβάνεται επίσης ένας εμπορικός πόλεμος, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και η όλο και πιο δυναμική στρατιωτική στάση της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.



Απαντώντας στις κινεζικές ανησυχίες για την παρέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή, ο Mattis είπε στον Wei την Πέμπτη ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου χρειάζεται να εμβαθύνουν στρατιωτικούς δεσμούς υψηλού επιπέδου ώστε να κατευθύνουν την ένταση και να περιορίσουν τον κίνδυνο ακούσιας σύγκρουσης.
Εν τω μεταξύ, ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο Reuters ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν αρκετά επιθετικές όσον αφορά την Ταϊβάν και ότι τα αμερικανικά χωρικά τμήματα των Στενών της Ταϊλάνδης εξακολουθούν να είναι πολύ σπάνια, σημειώνοντας ότι ένας αερομεταφορέας των ΗΠΑ δεν διέσχισε το στενό της Ταϊβάν από το 2007 , κατά τη διάρκεια της διοίκησης του George W. Bush.
Το 2017  δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, και οι δύο φρεγάτες, διασχίστηκαν από το Στενό της Ταϊβάν τον Ιούλιο. ήταν η πρώτη τέτοια επιχείρηση σε περίπου ένα χρόνο.
Πιθανώς, το Πεκίνο - το οποίο ποτέ δεν έχει παραιτηθεί από τη χρήση βίας για να φέρει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του - ανταποκρίθηκε στο πέρασμα του Ιουλίου με μια προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποφευχθεί η διακύβευση της «ειρήνης και σταθερότητας» στη στρατηγική πλωτή οδό.
Η Κίνα εξέτασε επίσης τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την Ταϊβάν με «συναγερμό», συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης μιας νέας πρεσβείας de facto στην Ταϊβάν και της μετάβασης από την Ταϊβάν Ταξιδιωτική Πράξη, η οποία ενθαρρύνει τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να επισκεφθούν το νησί.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας έχει μετατοπιστεί αποφασιστικά υπέρ της Κίνας τα τελευταία χρόνια και η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να συντρίψει το νησί, εκτός εάν οι αμερικανικές δυνάμεις έρθουν γρήγορα στη βοήθεια της Ταϊβάν.
Η Κίνα ανησυχεί επίσης για την Ταϊβάν, αυξάνοντας τις στρατιωτικές ασκήσεις φέτος, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών αεροπλάνων και άλλων στρατιωτικών αεροσκαφών γύρω από το νησί και στέλνοντας τον αερομεταφορέα μέσω του στενού στενού της Ταϊβάν που τον χωρίζει από την Ταϊβάν.
Εν τω μεταξύ, σε πιο ευχάριστες ειδήσεις για τους αμερικανούς παραγωγούς και εξαγωγείς όπλων, ο πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το νησί θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του κάθε χρόνο για να διασφαλίσει ότι μπορεί να υπερασπιστεί την κυριαρχία του, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης της εγχώριας ανάπτυξης αεροσκαφών προηγμένης εκπαίδευσης και υποβρυχίων.
Όχι ότι κάτι τέτοιο θα το βοηθήσει να υπερασπιστεί τον μεγαλύτερο στρατό του κόσμου.
«Αυτή τη στιγμή, ο εκφοβισμός και η διπλωματική πίεση της Κίνας όχι μόνο βλάπτουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών αλλά προκαλούν σοβαρά την ειρηνική σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», δήλωσε σε ομιλία της Εθνικής Ημέρας στην Ταϊπέι στις 10 Οκτωβρίου.
Τα σχόλιά της προήλθαν από τις τοπικές εκλογές σε όλο το νησί στα τέλη Νοεμβρίου, οι οποίες θεωρούνται ως καμπάνα για τις επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται το 2020.
Ξεχωριστά, το Σάββατο, αρκετοί χιλιάδες διαδηλωτές ανεξαρτητοποίησης συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον «εκφοβισμό» του Πεκίνου και ζήτησαν δημοψήφισμα σχετικά με το αν το αυτοδιοικούμενο νησί πρέπει να δηλώσει επίσημα την ανεξαρτησία του από την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης