Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλιεες στη Wall μετά τις αρχικές πιέσεις - Στο -0,5% ο Dow, -0,58% για S&P 500 - Σε χαμηλά 22 μηνών οι ευρωαγορές

Ήπιες απώλιεες στη Wall μετά τις αρχικές πιέσεις - Στο -0,5% ο Dow, -0,58% για S&P 500 - Σε χαμηλά 22 μηνών οι ευρωαγορές
Η διαμάχη Ρώμης - Βρυξελλών, η υπόθεση Khashoggi στη Σαουδική Αραβία και η ανησυχία για την οικονομία της Κίνας, διαμορφώνουν το αρνητικό κλίμα στις αγορές
(upd) Βαριές απώλειες σημείωσαν στις αρχές της σημερινής συνεδρίασης (23/10/2018) οι δείκτες της Wall Street, μετά και το sell off στις ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να πωλούν μεγάλες τεχνολογικές και τραπεζικές μετοχές, εν μέσω των έντονων γεωπολιτικών ανησυχιών αλλά και στον απόηχο απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων.
Τελικά οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν στο κόκκινο, αλλά με ελεγχόμενες απώλειες.



Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 0,5% στις 25.190 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,58% στις 2.739 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,42% χαμηλότερα τις 7.437 μονάδες.
Η μετοχή της Caterpillar σημείωσε απώλειες άνω του 7,4%, καθώς, παρά τα καλύτερα των προβλέψεων κέρδη που ανακοίνωσε για το γ’ τρίμηνο του 2018, το guidance που δημοσίευσε για το σύνολο του έτους ήταν κατώτερο των προσδοκιών.
Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία ανέφερε καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη 2,86 δολ. ανά μετοχή, υψηλότερα των προσδοκιών για 2,83 δολ.
Βουτιά 4,36% κατέγραψε η μετοχή της , καθώς η αμερικανική εταιρεία ανέφερε κέρδη κατώτερα των προσδοκιών για το γ’ τρίμηνο 2018, στα 1,5 δισ. δολ.
Από την άλλη, η μετοχή της Lockheed Martin υποχωρεί κατά 0,4%, παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια όπλων του Πενταγώνου των ΗΠΑ ανέφερε μια αύξηση 17% στα κέρδη γ’ τριμήνου, ενώ οι καθαρές της πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16% και διαμορφώθηκαν σε 14,31 δισ. δολ.
Σημαντική άνοδο 4% σημείωσε η μετοχή της Verizon, καθώς ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός δημοσίευσε κέρδη-μαμούθ για το γ’ τρίμηνο, στα 4,9 δισ. δολ.
Οι τεχνολογικές και τραπεζικές μετοχές παρέμειναν υπό πίεση, με την Amazon να υποχώρησε κατά 1,15%, το Facebook σημείωσε πτώση 0,25%,.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Bank of America υποχώρησε κατά 1,6%, ανεβάζοντας στο 7% τις απώλειες του Οκτωβρίου, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων θα πλήξουν το τμήμα δανείων.
Η τρέχουσα περίοδος δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει αρκετά ικανοποιητικά, με το 79,6% των εταιρειών που έχουν αναφέρει αποτελέσματα μέχρι στιγμής να έχουν αναφέρει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.
Τα εταιρικά αποτελέσματα δεν καταφέρνουν, ωστόσο, να αντισταθμίσουν τις γεωπολιτικές ανησυχίες, με την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, διατύπωσε σήμερα τη θέση ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi ήταν προσχεδιασμένη, απορρίπτοντας την κύρια θέση της Σαουδικής Αραβίας ότι ο θάνατος του επήλθε ύστερα από καυγά.

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές 

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω παγκόσμιων γεωπολιτικών ανησυχιών αλλά και των εξελίξεων στην Ιταλία, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,58% κι έκλεισε στις 354,06 μονάδες -στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016- με περίπου τις μισές εταιρείες του δείκτη να βρίσκονται σε έδαφος «bear market».
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 2,17% κι έκλεισε στις 11.724,28 μονάδες.


Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,24% στις 6.955,21 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 1,69% χαμηλότερα, στις 4.967,69 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,86% κι έκλεισε στις 18.802,47 μονάδες, με τον δείκτη να διευρύνει τις απώλειες μετά την είδηση ότι η Κομισιόν απορρίπτει τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Οι Βρυξέλλες επιμένουν στη μείωση του στόχου του ελλείμματος για το 2019 με την ιταλική κυβέρνηση να αρνείται παρεμβάσεις στη βάση του προϋπολογισμού.
Μάλιστα, λίγη ώρα νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει Plan B όσον αφορά τον προϋπολογισμό, διαψεύδοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Il Messaggero», που ανέφερε ότι η Ρώμη θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό της, αν απορριφθεί από τις αγορές.

Ο τραπεζικός τομέας στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει κατά 17% από τα υψηλά του Ιανουαρίου και αυτό θυμίζει πολύ το... κραχ του 2008

Σε μία αργή αλλά σταθερά πτωτική πορεία βρίσκονται οι αμερικανικές τράπεζες, με αρκετούς αναλυτές να παραλληλίζουν τη συμπεριφορά αυτή με εκείνη που υπήρξε λίγο πριν το κραχ του 2008.
Ο κλάδος επί της ουσίας έχει καταρρεύσει, καθώς ο φόβος για τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης αυξάνεται.
Και όταν η ροή χρημάτων σφίγγει κατά τη διάρκεια μιας πιστωτικής κρίσης, οι συνέπειες μπορεί να είναι γρήγορες και δραματικές, όπως ακριβώς έγινε και το 2008.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι αναλυτές που τονίζουν επανειλημμένως την πορεία του τραπεζικού κλάδου.
Όταν εκλέχθηκε ο Donald Trump, οι τραπεζικές μετοχές αυξήθηκαν σημαντικά.
Από τα ιστορικά τους υψηλά απέχουν πλέον κατά 27%, ενώ από τα υψηλά του έτους, στα οποία βρέθηκαν στις 29 Ιανουαρίου έχουν υποχωρήσει κατά 17%.
Τη Δευτέρα το απόγευμα, ο δείκτης KBW Bank των ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και χρησιμεύει ως σημείο αναφοράς για τον τραπεζικό τομέα, μειώθηκε κατά 2,5%.
Φυσικά, και οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε πτωτική τροχιά.
Αυτή τη στιγμή ο δείκτης τραπεζών Stoxx 600 υποχωρεί κατά 27% από την κορυφή και 23% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Αλλά σε αντίθεση με το 2008, έχουμε και έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο για να αντιμετωπίσουμε.
Οι επιβαλλόμενοι δασμοί καταστρέφουν ήδη μια φουσκωμένη οικονομία φούσκας και οι δυσκολίες μόλις ξεκινούν.
Αυτά τα κόστη επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, αλλά είναι ιδιαίτερα οδυνηρές για τις μικρές επιχειρήσεις, τους κατασκευαστές και τους καταναλωτές που επιβαρύνονται με τις αυξήσεις των δασμών με τη μορφή υψηλότερων τιμών", σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η Trade Partnership.
Και δεν φαίνεται ότι ο εμπορικός πόλεμος θα τελειώσει σύντομα.
Με βάση τα παραπάνω, εισερχόμαστε σε μια εποχή που η οικονομία πιθανότατα θα επιβραδύνει ούτως ή άλλως, αλλά αν οι μετοχές συνεχίσουν να υποχωρούν και οι παγκόσμιες τραπεζικές κρίσεις κλιμακώνονται, αυτό θα εξαπλώσει το φόβο και τον πανικό στις αγορές.

«Στο κόκκινο» η Ασία

Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, μετά την άνοδο των προηγούμενων ημερών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -2,26% και τις 2.594,83 μονάδες.
Σημαντική πτώση κατέγραψε το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Βόρειας Κορέας για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, καθώς παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας κατά της Πιονγιάνγκ.
Συγκεκριμένα, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών υποχώρησε κατά 57,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του προηγούμενου έτους, στα 1,71 δισ. δολάρια.
Οι εισαγωγές της Κίνας από τη Βόρεια Κορέα κατέγραψαν «βουτιά» 89,6% σε ετήσια βάση, στα 153,81 εκατ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές προς τη Βόρεια Κορέα μειώθηκαν κατά 37,7% στα 1,56 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 3,08% κι έκλεισε στις 25.346,55 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με βουτιά 2,70% στις 22.005,00 μονάδες.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα σημείωσε πτώση κατά 2,57% στις 2.098,43 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά 2% στις 9.775,20 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 1,05% στις 5.843,10 μονάδες, καθώς ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 6% την περασμένη εβδομάδα, «αγγίζοντας» τα χαμηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους, ενώ ο δείκτης S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία έκλεισε στο -1,47% και τις 8.673,18 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης