Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστρέφει το σενάριο για μειώσεις στις συντάξεις κατά 4% - 5% από 1/1/2019 για 200 χιλ συνταξιούχους

Επιστρέφει το σενάριο για μειώσεις στις συντάξεις κατά 4% - 5% από 1/1/2019 για 200 χιλ συνταξιούχους
Το μέτρο μερικής μείωσης των συντάξεων θα αφορά 180 με 200 χιλ. παλιούς συνταξιούχους
Αναβιώνει το σενάριο της μερικής περικοπής των συντάξεων, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του ESM Klaus Regling.
Η τοποθέτηση Regling ότι ο δημοσιονομικός χώρος στον προϋπολογισμό της Ελλάδας δεν επαρκεί για την πλήρη ακύρωση του μέτρου (ενώ στο τραπέζι βρισκόταν πρόταση και για αναβολή), φέρνει και πάλι στην επιφάνεια το σχέδιο για μικρότερη περικοπής των συντάξεων, μόλις στο 4% με 5% από 18%.
Το μέτρο θα αφορά 180 με 200 χιλ. παλιούς συνταξιούχους από αρχικό σχέδιο 1 εκατ συνταξιούχων.
Όπως δήλωσε σήμερα ο Regling, «το δημοσιονομικό περιθώριο δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την πλήρη κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων».
«Γι’ αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», τόνισε ο Regling και διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.
Όπως είχε μεταδώσει το bankingnews.gr στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λύση της μικρότερης περικοπής των συντάξεων, μόλις 4% από 18% που ορίζει η σχετική διάταξη και για περιορισμένο αριθμό συνταξιούχων, οδηγείται η κυβέρνηση αδυνατώντας να προσπελάσει το «μπλόκο» για την πλήρη ακύρωση του μέτρου που έχουν στήσει οι δανειστές.
Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για μία λύση που ικανοποιεί όλες τις πλευρές, ακόμη και το ΔΝΤ που δεν συμβιβαζόταν με τίποτα λιγότερο από το σενάριο της μείωσης επιμένοντας ότι πρόκειται για ένα διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό μέτρο.
Η μείωση, μολονότι μικρή, θα είναι ένα θετικό σήμα προς τις αγορές από τη στιγμή που θα φέρει την συναίνεση και την υπογραφή του Ταμείου.
Αρχική επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις την 1η Ιανουαρίου του 2019 με δεδομένο ότι η εφαρμογή του μέτρου αποτελεί βαρίδι για τις πολιτικές εξελίξεις.
Το σενάριο αυτό ήταν αδύνατο να προχωρήσει παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε φτάσει στο σημείο να τα δίνει όλα προκειμένου να τα’ αποφύγει.
Πάνω στην ζυγαριά είχαν αρχίσει να μπαίνουν διάφορα ανταλλάγματα από την πλευρά της Αθήνας που είχε φθάσει να διαπραγματεύεται  μέρος των αντίμετρων που επρόκειτο να εφαρμόσει.
Το κεντρικό σενάριο της ακύρωσης των μειώσεων στις συντάξεις συνδέεται με τη μη εφαρμογή των φοροελαφρύνσεων που έχουν ψηφισθεί και ένα μεγάλο κομμάτι αυτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 868 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, εφόσον περικοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν τα αντίμετρα 1,8 δισ. ευρώ.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι χωρίς να κόψει τις συντάξεις  υπάρχει ένα περιθώριο για αντίμετρα  περίπου 900 εκατ. ευρώ το 2019 (σ.σ. από το σύνολο των 1,8 δις ευρώ), εκτίμηση την οποία απορρίπτει η πλευρά των δανειστών.
Υπό το πρίσμα αυτό εξετάσθηκε το δεύτερο κοστολογημένο σενάριο ,σύμφωνα με το οποίο οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των συντάξεων να μειωθούν κατά  4% και οι μειώσεις να μην είναι κλιμακωτές αλλά οριζόντιες.
Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση και για κλιμακωτή μείωση των συντάξεων κατά 9% ώστε να επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις.
Σημειώνεται ότι οι περικοπές συντάξεων αφορούν συνολικά σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους και σύμφωνα με τον νόμο προβλέπουν ανώτατο όριο στο 18% της σύνταξης τόσο  σε κύριες αλλά και σε επικουρικές συντάξεις, εφόσον προκύπτουν «προσωπικές διαφορές».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης