Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Απέρριψε τον προϋπολογισμό 2019 η Κομισιόν - Διορία στη Ρώμη έως 13/11 - Dombrovskis, Moscovici: Πολύ υψηλό το χρέος - Στο 3,60% το 10ετές

Ιταλία: Απέρριψε τον προϋπολογισμό 2019 η Κομισιόν - Διορία στη Ρώμη έως 13/11 - Dombrovskis, Moscovici: Πολύ υψηλό το χρέος - Στο 3,60% το 10ετές
Δεν υπάρχει Plan B για τον προϋπολογισμό, αναφέρει ο Conte
(upd) Για πρώτη φορά στα χρονικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε προϋπολογισμό κράτους.
Και αυτός ήταν της Ιταλίας για το 2019.
Ειδικότερα, η Κομισιόν ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να καταθέσει εκ νέου αναθεωρημένο τον προϋπολογισμό του 2019, υπό την απειλή ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων.
H Ρώμη έχει διορία τριών εβδομάδων, έως τις 13 Νοεμβρίου 2018, ώστε να καταθέσει το αναθεωρημένο προσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis.
Πάντως οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio σε δηλώσεις τους εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην υπάρξει καμία αλλαγή στον προϋπολογισμό, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει νέες τριβές με την ευρωπαϊκές αρχές.
Εξάλλου, και ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, δήλωσε στο «Reuters» πως η κυβέρνηση «δεν θα αγγίξει προς το παρόν» τον στόχο του 2,4% του ΑΕΠ για το έλλειμμα του 2019. 
Σημειώνεται ωστόσο η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος είναι χρονοβόρα, καθώς θα απαιτηθούν τουλάχιστον 5-6 μήνες έως ότου επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ιταλίας, σε περίπτωση που παραμείνει το αδιέξοδο Ρώμης - Βρυξελλών.
Νωρίτερα, μιλώντας στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte διέψευσε τις πληροφορίες περί ύπαρξης Plan B για αλλαγές στο προσχέδιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακούσει όλες τις πλευρές, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Salvini: Δεν θα αφαιρέσουμε ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό - Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Juncker

Την άρνηση της κυβέρνησης να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό του 2019 εξέφρασε για ακόμα μία φορά η ιταλική κυβέρνηση.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της επίσημης απόφασης της Κομισιόν για την απόρριψη του προϋπολογισμού, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Matteo Salvini, διεμήνυσε ότι δεν θα αλλάξει τα σχέδια της και ότι η Κομισιόν δεν έχει καμία δουλειά να παρεμβαίνει.
«Δεν θα αφαιρέσουμε ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό» δήλωσε και πρόσθεσε «προσωπικά είμαι διαθέσιμος να συναντηθώ ακόμα κι αύριο με τον πρόεδρο της Κομισιόν για να το εξηγήσω πως θα αναπτυχθεί η ιταλική οικονομία χάρη σε αυτόν τον ελιγμό.
Αλλά κανείς δεν θα αφαιρέσει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό».
Σε νέες του δηλώσεις ο κ. Salvini τόνισε ακόμη ότι «δεν επιτίθενται σε μια κυβέρνηση, αλλά σε έναν λαό.
Είναι πράγματα που εκνευρίζουν ακόμη περισσότερο τους Ιταλούς.
Και ύστερα, κάποιοι παραπονιούνται ότι η ΕΕ είναι στο κατώτατο επίπεδο δημοτικότητας στην ιστορία της».

Di Maio: Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο - Δεν θα παραδοθούμε στους «ειδικούς» της λιτότητας

Καμία διάθεση υπαναχώρησης δεν φαίνεται να υπάρχει στο εσωτερικό της ιταλικής κυβέρνησης, αναφορικά με τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2019, παρά την απόρριψή του από την Κομισιόν.
Λίγη ώρα μετά τη σημερινή (23/10) συνέντευξη Τύπου των V. Dombrovskis και P. Moscovici, στην οποία αναφέρθηκαν αποκλειστικά στην Ιταλία και στην ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε τροποποίηση του προϋπολογισμού της προκειμένου αυτός να γίνει αποδεκτός από την Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Luigi Di Maio απέρριψε, για μία ακόμη φορά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Di Maio τονίζει ότι «γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.
Στόχος μας είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.
Και δεν πρόκειται να τους απογοητεύσουμε.
Γνωρίζουμε ότι εάν παραδοθούμε τότε οι «ειδικοί» της λιτότητας θα επιστρέψουν.
Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να παραδοθούμε».

Dombrovskis (Κομισιόν): Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ιταλίας - Έχει διορία 3 εβδομάδων

«Η Ιταλία δεν τηρεί τους κανόνες» σχολίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
«Ζητήσαμε από την Ιταλία να αλλάξει τον προϋπολογισμό της για το 2018.
Η χώρα έχει περιθώριο τριών εβδομάδων να το πράξει.
Η Ευρωζώνη στηρίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών.
Η Ιταλία δεν τηρεί τους κανόνες που ισχύουν», τόνισε.
Και πρόσθεσε πως ίναι λάθος κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία, να προσπαθούν να διαχειριστούν το χρέος τους μέσω αύξησης του.
«Το κόστος εξυπηρέτησης του ιταλικού χρέους είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Για παράδειγμα το 2017 η Ιταλία δαπάνησε τα ίδια κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του χρέους της με αυτά που έδωσε για τη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας», εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο Dombrovskis υπογράμμισε ότι το τεράστιο χρέος της Ιταλίας ουσιαστικά υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενιών της χώρας, ενώ καθιστά πολύ πιο ακριβή την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και τα δάνεια που μπορεί να χρειαστεί να λάβουν οι καταναλωτές

Moscovici: Η Ιταλία υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της – Μας ανησυχούν οι επιπτώσεις του προϋπολογισμού για το χρέος

«Κανείς δεν ξαφνιάστηκε με την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού, σαφώς, όμως, ήταν μία δυσάρεστη κατάσταση, το πρόβλημα είναι ότι η Ιταλία υπαναχωρεί από τις δικές της δεσμεύσεις ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της Κομισιόν σχετικά με τους προϋπολογισμούς των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Όπως τόνισε ο κ. Moscovici «δεν θέτουμε σε αμφισβήτηση τις προτεραιότητες της ιταλικής κυβέρνησης.
Αυτό είναι το δικό της καθήκον και θα το πράξει εντελώς ελεύθερα.
Αυτό που μας ανησυχεί είναι οι επιπτώσεις που θα έχουν οι στόχοι του προϋπολογισμού όχι μόνο στην οικονομία».
Όσον αφορά το ιταλικό χρέος ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι «όλοι γνωρίζετε ότι το ιταλικό χρέος είναι εξαιρετικά υψηλό, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Όσο μεγαλώνει το χρέος μίας χώρας τόσο πιο αδύναμη καθίσταται και τόσο πιο δύσκολη είναι η διαχείρισή του».
Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «η Ιταλία έχει τρεις εβδομάδες να καταθέσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό.
Όταν κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός θα τον εξετάσουμε εκ νέου και θα καταθέσουμε τις απόψεις μας.
Έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά με το συγκεκριμένο θέμα.
Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν κλείνουμε την πόρτα της Κομισιόν στην Ιταλία.
Θα συζητήσουμε με την κυβέρνηση της χώρας και τον υπουργό Οικονομικών, Tria, αναφορικά με όλα τα θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό της χώρας και κυρίως τα δημοσιονομικά δεδομένα».

Conte: Δεν υπάρχει Plan B για τον προϋπολογισμό - «Όχι» σε αλλαγές στη βάση του σχεδίου μας

Τα περί ύπαρξης Plan B όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019 απέρριψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.
«Δεν τίθεται θέμα Plan Β σχετικά με τον προϋπολογισμό» δήλωσε ο Conte εν αναμονή της απάντησης της Κομισιόν.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν είναι αποδεκτές παρεμβάσεις στη βάση του προϋπολογισμού.
«Δεν μπορώ να δεχθώ αλλαγές στη βάση του προϋπολογισμού» τόνισε.

Salvini: Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις για τον προϋπολογισμό, αλλά δεν υποχωρούμε

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό εξέφρασε για ακόμα μία φορά, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Matteo Salvini.
«Θα ακούσουμε όλες τις απόψεις σχετικά με τον προϋπολογισμό, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε» δήλωσε και πρόσθεσε «ο μόνος θεσμός που μπορεί να βελτιώσει τον προϋπολογισμό είναι η ιταλική βουλή».
Σημειώνεται ότι σήμερα (23/10/2018) αναμένεται η απόφαση της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

To Plan Β της Ρώμης

Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η ιταλική κυβέρνηση σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019 και τη διαμάχη με τις Βρυξέλλες, υπάρχει Plan B, υποστηρίζει η Il Messangero.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της Il Messagero, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό εάν οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά στα σχέδια της και το spread εκτοξευθεί.
Πρόκειται, δηλαδή για ένα Plan B που περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό των μέτρων για τις συντάξεις και το βασικό εισόδημα, τα οποία θα μπορούσαν να αναβληθούν ή και να ακυρωθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Κομισιόν.
Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, η ιταλική κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.
Γι' αυτό και η ιταλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Κομισιόν.
«Ακόμα και ο Salvini είναι έτοιμος να συναντήσει τους μισητούς Juncker και Moscovici.
Την ίδια στιγμή, ο Tria επεσήμανε "εάν οι δείκτες του ελλείμματος και του χρέους δεν κινηθούν βάσει των προβλέψεων, η κυβέρνηση θα παρέμβει εφαρμόζοντας όταν τα απαραίτητα μέτρα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Τέλος, η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει και στην παρέμβαση της ΕΚΤ σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της La Stampa, η Ρώμη ελπίζει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ιταλικά assets εάν χρειαστεί.

Επιδείνωση στα ομόλογα μετά το «όχι» της Κομισιόν

Επιδείνωση καταγράφουν οι ιταλικές αγορές μετοχών και ομολόγων μετά την είδηση ότι η Κομισιόν απορρίπτει τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημειώνει άνοδο στο 3,60% από 3,48% χθες, ενώ το spread διαμορφώνεται στις 315 μ.β. 


Την ίδια ώρα, πιέσεις κατέγραψε και το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,86% και να κλείνει στις 18.802,47 μονάδες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης