Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς μπορεί να εξελιχθεί η κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Ευρωζώνης – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Πώς μπορεί να εξελιχθεί η κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Ευρωζώνης – Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Η Κομισιόν κάλεσε την Ιταλία να καταθέσει νέο προϋπολογισμό για το 2019
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, δίνοντας στη χώρα διάστημα τριών εβδομάδων για να καταθέσει νέο.
Πρόκειται για μία πραγματικά πρωτοφανή απόφαση εκ μέρους της Επιτροπής, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν έχει απορριφθεί το σύνολο του προϋπολογισμού κάποιου κράτους – μέλους της Ευρωζώνης.
Η ιταλική κυβέρνηση έσπευσε να απαντήσει στην Κομισιόν και να τονίσει ότι δεν προτίθεται να αλλάξει ούτε γραμμή από τον προϋπολογισμό για το 2019.
Βασική αιτία στην κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών αποτελεί το γεγονός ότι η Ιταλία υπαναχωρεί από προηγούμενες δικές της δεσμεύσεις.
Τον Μάιο του 2018 η χώρα είχε δεσμευθεί να μειώσει το διαρθρωτικό της έλλειμμα κατά 0,6% του ΑΕΠ εντός του 2019.
Βάσει του προϋπολογισμού της Ιταλίας αυτό όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά αντίθετα το διαρθρωτικό έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 0,8% του ΑΕΠ.
Η αύξηση του διαρθρωτικού ελλείμματος αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε αύξηση του ιταλικού χρέους, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη –μετά από αυτό της Ελλάδας – και ξεπερνά το 130% του ιταλικού ΑΕΠ.
Ιταλία και Ευρωζώνη θα πρέπει να βρουν μία λύση, κάτι το οποίο μπορεί να επιδιωχθεί κατά τις παρακάτω ημερομηνίες:

5 Νοεμβρίου 2018: Συνεδρίαση του Eurogroup.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria.

8 Νοεμβρίου 2018: Η Κομισιόν δίνει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για την οικονομική πορεία της Ευρωζώνης και γι’ αυτήν των κρατών – μελών.
Ως εκ τούτου θα αποκαλυφθεί και η πρόβλεψη των οικονομολόγων της Επιτροπής για τον ρυθμό ανάπτυξης, το χρέος και το έλλειμμα της Ιταλίας.
Τα στοιχεία αυτά μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Ρώμη, ιδιαίτερα εάν η απόκλισή τους σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης είναι μεγάλη.
13 Νοεμβρίου 2018: Λήγει η περίοδος που διαθέτει η Ιταλία προκειμένου να καταθέσει έναν νέο προϋπολογισμό του 2019στην Κομισιόν.

3 Δεκεμβρίου 2018: Συνεδρίαση του Eurogroup.

4 Δεκεμβρίου 2018: Ολοκληρώνεται διάστημα τριών εβδομάδων από την κατάθεση –εάν τελικώς υπάρξει- του νέου ιταλικού προϋπολογισμού στην Κομισιόν.

13 Δεκεμβρίου 2018: Κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα διακοπεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης