Διπλωματικές πηγές: Αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανίων, Τουρκίας και Κύπρου αναλαμβάνει ο Τσίπρας

Διπλωματικές πηγές: Αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανίων, Τουρκίας και Κύπρου αναλαμβάνει ο Τσίπρας
Ο Πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών,  Τουρκίας και Κύπρου.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα (23/10) σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών , κ.κ. Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης  ο Γενικός Γραμματέας, κ Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού,  Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και ευρωπαϊκών Σχέσεων, κ. Τάκης Παυλόπουλος.
Σύμφωνα με διπώματικές πηγές στη σύσκεψη έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων. 
Πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ,ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα Πρωθυπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών. 
Ενώ ο Πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών,  Τουρκίας και Κύπρου.
Συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Αποφασίστηκε να εξεταστεί πως θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας.
Θα εξεταστεί η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση.
Ενώ ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία  να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου εξωτερικών προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.
Παράληλλα εδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης,  αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής  του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου Erdogan.
Ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του, ενώ συζήτησε για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.

bankingnews.gr

BREAKING NEWS